Home > Život > Vojin Ćetković za Eho: “Kestenburg” je sjajna stvar za Banja Luku i Republiku Srpsku

Vojin Ćetković za Eho: “Kestenburg” je sjajna stvar za Banja Luku i Republiku Srpsku

Sinoć je u Narodnom pozorištu Republike Srpske izvedena predstava “Noć bogova” u sklopu ovogodišnjeg Kestenburg festivala, sa slavnom glumačkom postavom koju čine Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić. Vojin Ćetković je bio presjednik žirija na ovogodišnjem “Kestenburgu”.

Glumačku karijeru je započeo u Kruševačkom pozorištu, profesionalnu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nakon upisivanja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, 1996. Godine, postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje ga je stipendiralo.

Prvu televizijsku ulogu ostvario je u filmu “Raj”, Petra Zeca 1993. Godine kao Tomin drug, a prvu glavnu ulogu u filmu “Zona Zamfirova” 2002. Godine kao Mane.

U razgovoru za Eho-portal, Ćetković govori o ovogodišnjem “Kestenburgu”, predstavi “Noć bogova”, kao i ulogama koje su obilježile karijeru.

EHO: Kako ste zadovoljni ovogodišnjim “Kestenburgom” kao glumac i presjednik žirija?

ĆETKOVIĆ: Prvi put sam imao prijatnu ulogu kao član žirija. Ranije sam žirirao i ocenjivao kolege glumce, a i kao mlad glumac učestvovao u ovakvim festivalima i primetio sam da je žiriju uvek najnezgodnije. Međutim, ovde je to bilo veoma prijatno, jer na ovom festivalu nije najbitnija nagrada, već to što su se mladi glumci upoznali, predstavili svoj rad i ostvarili kontakte koji će im u budućnosti puno pomoći i značiti. Mislim da je sjajna stvar za Banja Luku i Republiku Srpsku to što je ovim festivalom izašla iz okvira čak i Evrope, sjajno je što su doveli ekipu iz Južne Koreje i Amerikance da svojim studentima pokažu i prikažu neke drugačije načine rada. Jer uočavanje tih različitosti je veoma korisno za glumca, i pomoći će im u radu, jer što smo više različiti to bolje.

EHO: Šta po Vašem mišljenju predstava “Noć Bogova” poručuje publici?

ĆETKOVIĆ: Znate kako, ne poručujemo ništa, jer to nije naša dužnost. Mi možemo da zamislimo publiku, da prepoznaju neku situaciju iz svakodnevnog društvenog ili političkog života. Ne poručujemo nego smo predstavili problem (zato se i zove predstava) i tretirali ga, te na taj način postavili pitanje. Bilo kakvo davanje odgovora bilo bi nekorektno jer bi postalo obojeno, angažovano, politički, a to nam nije cilj. Neka publika razmišlja.

EHO: Tokom Vaše bogate karijere glumili ste veliki broj istorijskih bitnih i poznatih ličnosti, i to maestralno,da li ima neka uloga koju priželjkujete ili mislite da je za Vas?

ĆETKOVIĆ: (smijeh) To što bilo koji glumac misli da treba da odigra obično se pokaže kao pogrešno. Mislim da publika i reditelj bolje vide šta glumac može i treba da igra. Nezahvalno je govoriti šta želimo igrati, pomalo i neozbiljno a ja već i imam godina. (smijeh)

EHO: Koji su planovi u budućnosti, šta sljedeće spremate publici?

ĆETKOVIĆ: Preporučujem da pogledate film „”Realna priča” koji danas u Banja Luci ima bioskopsku premijeru, u filmu i Lutkić, i Ilić i ja igramo manje uloge. Film je proekat našeg prijatelja Gordana Kičića u kojem se pokazao i dokazao kao producent, reditelj, koscenarista i glumac, tako da smo bili gosti u njegovoj kući.(smijeh)

Ekipa predstave “Noć bogova” dobila je nagradu “Mali Kesten” od festivala “Kestenburg”, i mi im ovim putem čestitamo i želimo puno sreće u daljem radu.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Bend Charna najavljuje promociju novog singla
Banjalučka gitarijada biće održana 5. decembra
Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
);