Home > Život > Veliki uspjeh organizacija i ustanova iz BiH na konkursu Kreativne Evrope za Zapadni Balkan

Veliki uspjeh organizacija i ustanova iz BiH na konkursu Kreativne Evrope za Zapadni Balkan

Na posljednjem konkursu Kreativne Evrope za Zapadni Balkan, organizacije i ustanove iz BiH su ostvarile veliki uspjeh. Šest organizacija iz BiH dobilo je grantove na ovom konkursu u ukupnoj vrijednosti od 330 hiljada eura. Tim povodom je Desk Kreativna Evropa BiH prošle sedmice u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu održao događaj na kome su predstavljeni nagrađeni projekti.

Među onima čiji su projekti prihvaćeni, po prvi put se nalaze i organizacije iz Republike Srpske – Kulturni centar Trebinje, Muzej savremene umjetnosti RS i Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto. U Federaciji, to su Omladinski kulturni centar Abrašević iz Mostara, Centar za Postkonfliktna istraživanja Sarajevo i Studio Teatar Zenica.

Kulturni centar Trebinje je takođe i prva ustanova iz Republike Srpske koja je nosilac projekta Kreativne Evrope pod nazivom “Rebrendiranje ustanova kulture u BiH”, a jedan od partnera je i Muzej savremene umjetnosti RS.

“Kulturni centar Trebinje je prva javna ustanova iz Republike Srpske koja je postala lider projekta finansiranog od strane Kreativne Evrope. Itekako smo ponosni na tu činjenicu, naročito zato što je projekat rezultat partnerskog rada i razmišljanja. Radi se o uspjehu koji je na ponos čitave BiH, ali i partnerskog tima koji je učestvovao u kreiranju projekta”, kaže Miljan Vuković, urednik umjetničkog programa u Kulturnom centru Trebinje.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme kada je kultura bila oblast koja samo crpi sredstva iz budžeta.

“Sada kulturu definišemo kao jednu od razvojnih komponenti, koja donosi sredstva, posredno ili neposredno u budžete i lokalnih zajednica i države. Krenuvši od te definicije došli smo do toga da postoji potreba, koja je postala jedan od naših ciljeva, da rebrendiramo i redizajniramo ustanove kulture u regionu”, ističe Vuković.

Kulturni centar Trebinje je nosilac projekta, a partneri su Udruženje Ink iz Novog Sada, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, MSURS iz Banjaluke, Muzej civilizacija Evrope i mediterana iz Francuske, Institut za kulturne politike iz Austrije i Likovna kolonija Danilograd iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 466.852 eura.

Vuković kaže da je kod konkurisanja za ovakve projekte najvažnije prepoznati potrebe u zajednicama iz kojih dolazite i na osnovu toga kreirati projekat.

“Potpuno je besmisleno raspravljati o tome da li BiH treba da bude dio kulturnih politika koje se kreiraju kroz pozive Kreativne Evrope, jer mi smo zemlja u kojoj je napravljena zamjena teza, pa nam je kultura na zadnjem mjestu. Zbog toga nam je potrebna što skorija reforma svijesti u državi, prvo kod nosioca vlasti, a zatim i u narodu, kao i da se činjenicama izborimo da shvate svi da je kultura itekako važan, možda i najvažniji pokretač društva i privrednog, ekonomskog i civilizacijskog razvoja zajednice. Zato je potpuno prioritetno i prirodno da smo dio programa Kreativna Evropa”, ističe Vuković.

Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS kaže da je ova ustanova konkurisala kao partner na deset projekata, a prošao je onaj koji je možda najvrijedniji i najvažniji za ustanovu na čijem je čelu.

“Rebrendiranje ustanova kulture je nešto što nam je jako potrebno. Riječ je o velikom pomaku, jer će se kroz ovaj projekat ustanove povezati sa kreativnim industrijama, a mladi dizajneri i kreativci će dobiti priliku da počnu da razmišljaju i stvaraju na drugačiji način, koji je potrebniji kulturi. Moram da kažem da je za institucije kulture jako važno da apliciraju na pozive Kreativne Evrope kako bi se modernizovali i počeli da razmišljaju na novi način. Nije važan samo krajnji rezultat, odnosno dobijanje sredstava, nego i sam proces apliciranja može da bude od velike koristi. Zato se iskreno nadam da će ti pozivi i u narednih šest godina biti dostupni za naše prostore, jer je jako bitno da se ova priča razvija, da se institucije međusobno povezuju, ne samo na Balkanu, nego i u cijeloj Evropi”, istakla je Sarita Vujković.

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto partner je na projektu “Some Call Us Balkans”.

“U priču sa Kreativnom Evropom ušli smo tako što nas je umjetnica iz BiH, Asmira Kulenović, spojila sa ekipom umjetnika okupljenih pod nazivom The Ground Tour. Na njihov poziv postali smo jedni od glavnih partnera na projektu „Some Call Us Balkans“. Suština projekta je sakupljanje različitih priča na temu ovdašnje kulture, mitova, legendi, tradicija i slično, a koje razbijaju stereotipe o Zapadnom Balkanu”, ističe Lidija Drakulić iz UNSA Geto.

Prema njenim riječima, cilj je da se skupi što više priča sa Balkana i da se napravi jedna velika audio instalacija koja će biti postavljena u svim zemljama partnera. Nosilac projekta je Internacionalni centar za Južnu Evropu & co (ICSE & co) čije je sjedište u Firenci, a pored Geta, tu su i partneri iz Austrije, Njemačke, Srbije, Kosova[*] i Bugarske.

“Vrijednost čitavog projekta, koji će trajati dvije godine, je 310.000 evra, a budžet koji je rezervisan za našu organizaciju je 43.000 evra. Ovaj projekat nam je značajan iz više razloga. Prvenstveno, dobićemo mnogo veću vidljivost i priliku da sarađujemo sa drugim profesionalcima u kulturnom sektoru, što mnogo znači svakoj nevladinoj organizaciji. Takođe, otvaraju se nove prilike lokalnim umjetnicima koji će biti uključeni u ovaj projekat. Za njih to znači i mogućnost usavršavanja u svojoj oblasti i povezivanja sa ljudima iz svoje branše iz drugih dijelova Balkana i EU zemalja”, naglasila je Lidija Drakulić.

Ona dodaje da je za BiH veoma važno da bude dio Kreativne Evrope jer je to jedan od načina da kulturna branša dobije priliku da se spoji sa vanjskim svijetom, da se poveže sa ljudima sa cijelog Balkana i Evropske unije, da se usavrši i sarađuje na novim projektima koji se bez Kreativne Evrope ne bi mogli realizovati.

I Omladinski kulturni centar “Abrašević” iz Mostara našao se na listi onih koji će dobiti sredstva iz granta Kreativne Evrope za Zapadni Balkan. Cilj ovog projekta je da uveže aktere nezavisne umjetničke scene koja je često u nemilosti javnih kulturnih politika.

“Naša priča traje skoro 20 godina i za to vrijeme prošli smo mnogo različitih faza. Abrašević je obavljao posao koji su trebale da rade institucije, ali osim kulturnog, naš centar je i aktivistički, pa smo osim različitih kulturnih sadržaja organizovali i protesne šetnje, zalagali smo se za različite društveno korisne i obrazovne ciljeve, a tako je i danas. Okrenuti smo mladim ljudima i stalno se trudimo da uspostavimo neki oblik međugeneracijske i intersektorne saradnje. Partneri smo u velikom projektu zajedno sa organizacijama iz Zagreba, Beograda, Prištine i Skoplja. Riječ je o projektu koji će, između ostalog, ojačati razmjenu umjetničkog sadržaja između partnerskih zemalja, a to je ono što Mostaru nedostaje i treba”, rekao je Ronald Panza, koordinator programa OKC Abrašević, Mostar.

Studio Teatar Zenica je dobio grant za projekat “Putevi heroja” čiji je nosilac Makedonski narodni teatar iz Skoplja. Direktor studija, Nusmir Muharemović, kaže da su ponosni što su nakon manje od četiri godine postojanja postali dio jednog velikog, evropskog projekta podržanog od strane Kreativne Evrope.

“Realizacija projekta trajaće dvije i po godine, a naš zadatak je da, u koprodukciji sa partnerima iz Grčke, produciramo performans u kome će učestvovati dvadeset profesionalnih glumaca i plesača. Predstava će premijerno biti izvedena u Zenici, kaže Nusmir.

Druga velika aktivnost za Zeničane je bosanskohercegovačka premijera predstave “Narodni neprijatelj”.

„Naša najbolja referenca je Međunarodni festival „Ljetne večeri Studio teatra“ koji organizujemo već četiri godine zaredom i zahvaljujući kome smo za kratko vrijeme postali poželjan partner za velike projekte“, ističe Nusmir.

Važno je napomenuti da je uslov realizacije navedenih projekata da Bosna i Hercegovina sa Evropskom komisijom potpiše Sporazum o ulasku u novi ciklus programa Kreativna Evropa za period 2021- 2027.

Zoran Galić, šef Deska Kreativna Evropa u Banjaluci kaže da su izuzetno ponosni na sve aplikante koji su bili dio programa.

“Aplikanti iz Bosne i Hercegovine su u periodu 2014 – 2020 kroz više od stotinu projekata obezbjedili preko 4,2 miliona evra sredstava podrške putem programa Kreativna Evropa. Mi u Desku Kreativna Evropa, mjestu u kom aplikanti mogu da dobiju informacije o otvorenim pozivima i sa kojima smo direktno radili na projektnim prijedlozima, smo veoma ponosni na ovoliki uspjeh organizacija i institucija. Važno je napomenti da se trenutno u Bosni i Hercegovini realizuju projekti u vrijednosti od više od milion evra.

Kulturni sektor u Bosni i Hercegovini nikako da dosegne i pronađe svoj puni kapacitet i ova vrsta podrške je od izuzetne važnosti, ne samo kao finansijska injekcija već i moralna podrška zbog činjenice da su neke ovdašnje ideje prepoznate na evropskom nivou. Trenutno nas čeka proces priključivanja novom ciklusu programa Kreativna Evropa 2021-2027 i uvjereni smo da će donosioci odluka u BiH prepoznati važnost ovog programa i omogućiti da Bosna i Hercegovina bude prisutna na evropskoj kulturnoj sceni i narednih sedam godina“, naglasio je Galić.

You may also like
Brankica Janković za Eho: Bez ulaganja u kulturu mi gubimo identitet
Otkazan gotovo sav kulturni sadržaj
Bečka opera za tri evra
Okrugli stolovi posvećeni razvoju publike u Muzeju savremene umjetnosti
);