Home > Život > Turizam opštine Laktaši

Turizam opštine Laktaši

U saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Laktaši obilazio sam sve turističke ljepote ovog kraja. Ovdje možete pronaći dosta ljepota i zanimljivosti u svim sferama turizma. Šta god da volite naći čete na području opštine Laktaši. Pa da krenemo.

Terme

Turistički simbol opštine Laktaši su termomineralni izvori, koji datiraju još iz rimskog doba I koji su ugrađeni u identitet ovog mjesta. Pored izvora tu je I čuveni hotel San, kao I bazeni. Sjećam se da smo kao klinci dolazili iz Banja Luke, uživali ovdje I nekako je taj kompleks ostao simbol ljetne zabave, ali on nudi puno više užitka za putnike.  Biserni izvor ili Stara Banja je kaptirano vrelo termomineralne vode na kome su izgrađene dvije kupole I među-prostorije u kojima se nalaze kade. Mala ili Ženska kupola je kapaciteta oko 35 kupača, dok je Velika ili Muška kupola kapaciteta oko 65 kupača. Poznato je da termomineralnavoda pomaže kod kardiovaskularnih, reumatoliških oboljenja, bolesti očiju, ali I pored toga čovjek treba malo da odvoji vremena I uživa u blagodatima ove vode. Pored ovih kupolanalazi se I bazen koji je jedan od simbola opštine Laktaši I jedno od mjesta gdje je uživanje zagarantovano, pogotovo tokom ljeta I vrućina.  Ukoliko se odlučite za duži boravak ovdje, što toplo preporučujem, na raspolaganju Vam je I hotel San, izgrađen još 1982. godine, a 2008. Godine potpuno renoviran. Sjajno mjesto za sevdisanje, koje pored standardnih hotelskih usluga nudi još mnogo toga. Ovdje postoji I medicinski dio, zatim sjajan wellness I spa centar, kao I divan unutrašnji bazen u kojem se možete opustiti I uživati.

Rimske terme

U srcu Laktaša, na nekoliko metara od objekta tamošnje Turističke organizacije, nalaze se temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila, tzv. Balneuma, iz perioda od I do IV vijeka. Arhitektonski ostaci građevine na arheološkom lokalitetu „Zidine“, odnosno temelji nekadašnjeg rimskog kupatila predstavljaju zanimljivu turističku atrakciju. Istraživanja iz 1998. godine potvrdila su postojanje rimskih termi. Tom prilikom otkriveni su ostaci rimskog arhitektonskog kompleksa sa specijalnim sistemom zagrijavanja, te mnogo običnih i hipokaustnih cigli, grnčarije i stakla. 2008. godine, pristupilo se konzervaciji otkrivenih ostataka rimskog javnog kupatila. Naučnici tvrde da su terme bile preteča savremenim Wellness i Fitness centrima, što dokazuje da tradicija njegovanja duha i tijela u Laktašima ima viševjekovnu tradiciju. Zagrijavanje vode i prostorija u termama vršeno je specijalnim sistemom zagrijavanja (hipocaustum). Zagrijani vazduh je prolazio kroz kanale u zidovima do određenih mjesta u bazenima i na taj način zagrijavao vodu. Prostorije su grijane tako što je topli vazduh cirkulisao kroz specijalne obloge u zidovima i kroz šupljine u podovima. Terme se smatraju u potpunosti rimskom tekovinom i imaju važnu ulogu u životu Rimljana. Samo kupanje je bilo dug i složen postupak koji se obavljao grupno, cijena je bila minimalna, te su terme bile dostupne svima. Rimska javna kupatila nisu služila samo za održavanja tjelesne higijene, već su u njima postojale prostorije u kojim su posjetioci mogli da vježbaju i da se zabave. Rimska kupatila sastojala su se iz nekoliko prostorija: kupatila sa toplom i hladnom vodom, prostorija sa toplim vazduhom, soba za vježbu, odjeljenja za masažu i prostorija za razgovor. Izvori termomineralne vode u Laktašima oduvijek su korišteni u svrhu liječenja i rekreacije. Tako je i danas, jer nedaleko od ovog arheološkog lokaliteta nalaze se Banja i Terme Laktaši.

Izletište Trešnjev gaj

Kad obuzima afrički talas najbolje je pobjeći u prirodu, neko lijepo izletište, bazen, raja, sevdisanje u punom sjaju. Sjajan prirodni ambijent u kombinaciji sa odličnom ponudom taman za jedan lijep odmor i bijeg od nesnosnih vrućina. Izletište Trešnjev gaj se nalazi u mjestu Miloševci. Izletište ima ozbiljan kapacitet tako da možete smjestiti svu svoju ekipu. Takođe, na raspolaganju vam je i bazen.

Ukrajinska crkva u Devetini

Ukrajinska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice u mjestu Devetine. Do crkve je relativno lako doći, na glavnoj cesti za Prnjavor se nalazi obilježje gdje skrenuti, taj put vas vodi do raskrsnice na kojoj je spomenik raspeća, tu skrećete desno i dolazite do crkve. Crkva je grkokatolička, što je logično jer su Ukrajinci grkokatolici. Zanimljivo je da je početkom prošlog vijeka ovdje živio veliki broj Ukrajinaca i Poljaka, čemu svjedoče i njihova groblja koja se ovdje nalaze. Ovaj hram je izgrađen 1930tih godina, a prije njega je ovdje bila crkva kapelnog tipa koju su “na smjenu” koristilii Ukrajinci i Poljaci, da bi se 30tih izgradile dvije odvojene bogomolje. Ono što je zanimljivo je da su na ikonostas izrezbareni svetitelj i iapostoli, ali umjesto uobičajenih ljudskih likova imaju lice životinja. Razlog tome je što svaka od tih životinjskih vrsta simboliziju jedan od karaktera hrišćanstva. Danas ovdje živioko 70 parohijana sa svojim sveštenikom Andrejom koji nam je bio divan domaćini od srca mu se zahvaljujem. Činjenica je da će ovaj narod na ovom prostoru izumrijeti, da će u dogledno vrijeme nestati, ali nadam se da će ovakva mjesta opstati kao spomenik kulture naroda koji je ovdježivio.

ZZ  Livač i sir Trapist

Banjalučki sir Trapist i čuveno pivo Trapista se ne proizvode u Banja Luci. Malo ljudi zna ovu činjenicu, ali jedna od najljepših delikatesa je dio naše tradicije i dolazi iz opštine Laktaši. Trapisti su poseban red katoličkog svešteno-monaštva koje je nastalo sredinom 17tog vijeka u manastiru La Trap, nakon toga počeli su se širiti po svijetu i tako su došli na 95 lokacija u cijelom svijetu, između ostalog i u Banja Luku. Svojim dolaskom razvijaju svoju kulturu, započinju štampariju, počinju proizvodnju piva i proizvodnju čuvenog sira, čiji je recept tajna koja se prenosi sa koljena na koljeno. Nigdje ne postoji pisani trag recepta, pa je to nažalost bio i razlog da nakon smrti posljednjeg redovnika ostanemo uskraćeni za proizvodnju ovog gastronomskog bisera. Zahvaljujući divnoj ekipi ZZ “Livač” iz Aleksandrovca i pregovorima katoličke zajednice sa redom Trapista obavljena je edukacija i ponovo se ovdje proizvodi pivo i čuveni sir. Ono što je važno spomenuti da je sve po strandardu iz Francuske, to je i obaveza koja se mora ispoštovati. Ovdje se nalazi muzej koji prikazuje istoriju i život ovog reda. Takođe tu se nalazi i molitvenik Trapista i originalni znak koji se lijepi na sir, kao i odore ovog reda. Sve pod sloganom “Ora et labora” (“moli i radi”) koji je životna vodilja ovog reda. Ukoliko želite ovdje kupiti sir cijena je 24km po kilogramu, a ova sjajna četiri piva su 10km u kompletu i sjajni su poklon i za vama drageljude.

Banja Slatina

Banja Slatina je istinski prirodni odmor nadomak grada. Neposredna blizina Banja Luke i Laktaša učinila je ovo mjesto dostupnim za uživanje, opuštanje i liječenje. Zanimljivo je da ovo mjesto vijekovima unazad privlači ljude i služi u službi odmora. Prva istraživanja ovdje učinio je profesor Ludvig još 1888. godine, ali banjski kompleks je izgrađen 1936. godine. Ovdje se nalaze dva izvora mineralne vode, termomineralni sa temperaturom od 40c i izvor pitke mineralne vode “Kiseljaci”. Možete posjetiti Centralno vrelo banje Slatina podignuto 1931. godine, u kojem su pronađeni novčići iz rimskog doba koji svjedoče o istoriji ovog mjesta. Danas je ovo sjajan kompleks u kojem radi odlična i stručna ekipa koja će vam pomoći u rehabilitaciji, jer uz njihovu pomoć i blagodati ovog mjesta možete učiniti mnogo za svoje zdravlje.  A realno i glupo je imati nešto ovakvo tu u blizini, a provesti život da se ne okupate u vodi banje Slatina. Pored tog medicinskog dijela, mislim da se ovo mjesto treba posjetiti u nekom izletničkom duhu, provesti dan u ovoj divnoj prirodi i otići kući sretan.  Mnogo se toga ovdje priprema, u pripremi je predivan kompleks “Park šuma” kao i sportsko rekreativna zona koja će uvećati ponudu ove prirodne oaze nadomak gradske vreve.

Kamena kugla u Slatini

Kamene kugle su poznati svijetski fenomen, niko ne zna tačno otkud one, ali vjeruje se da donose dobro zdravlje i dugovječnost. U BiH kamene kugle pronađene su Teočaku, Varešu, Kaknju, u Maglaju, kod Mostara, Žepča, a najviše kod Zavidovića, gdje ih je nađeno oko 60. Ogromna kugla u blizini Laktaša, na području banje Slatina  pronađena je 2016. godine. Teška je oko 35 tona i najveća je takva u Evropi.  Kamena kugla, osim što je validna turistička atrakcija na sajtu lokalne turističke organizacije, zanimljiv je događaj u šumi. Kada pođete da je potražite, nedaleko od ceste koja vodi ka centru naselja Slatina, prvo idete veoma prohodnom šumskom stazom. Sve izgleda uobičajeno i na svom mjestu, a onda naiđete na naborano kameno jaje koje je do pola ukopano u zemlju. Pored i ispod nje protiče maleni šumski potok. Ništa u blizini, ni tlo, ni drveće, ni kamenje u potoku nemaju sličnosti s ovim predmetom. On je tu ostao iz nekog drugog vremena i tako i izgleda  kao nepoznata zaboravljena riječ upotrebljena na neočekivanomm mjestu. Imena urezana na koru obližnjeg stabla, ali i na samoj kugli, svjedoče o čestim posjetama ljudi. Sudeći po važećim naučnim teorijama, osim ljudi, ove kugle nagledale su se i drugih bića jer neki podaci govore da one postoje već desetinama miliona godina. Ukoliko se uputite ovdje uživati ćete u jednom predivnom prirodnom ambijentu i zabaviti se uz malo mistike.

Crkva brvnara u Velikom Blaškom

Šesnaest kilometara od Banje Luke, u Malom Blaškom, nalazi se crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice. Smatra se da je izgrađena prije 1750. godine jer je oko nje pronađeno osam stećaka koji svjedoče o starosti. Oštećena je u austrijsko – turskom ratu, te je njena prva restauracija izvršena sredinom 18. vijeka. Komplenta unutrašnjost hrama uređena je ikonama koje su proizvod ručne radinosti. Mještani su je slikali i rezbrarili. Dokaz te umjetnosti su oltarska vrata koja izgledaju nestvarno… Ja i dalje ne mogu da vjerujem da ih je neko ručno izrezbario u 18. vijeku! U hramu se nedjeljom služi liturgija od 11h, tako da možete prisustvovati molitvi.

Italijanska crkva i njeno vino

Crkva je jednobrodna građevina sa izduženim pravougaonim oltarom koji je za po jedan metar uži od broda crkve. Uz oltar su dva niža krila-sjeverno sakristija, južno pogrebna kapela, a visoki zvonik prislonjen je uz jugozapadni ugao fasade. Unutrašnjost je pokrivena drvenom tavanicom, podnica je novija (iz obnove 1992. i 1998. godine), nad pripratom je hor, a sa strana oltara su postavljeni drveni kipovi Hrista i Bogorodice iz 19. vijeka. Crkva sv. Franjo Asiški je spomenik pod zaštitom države. U dvorištu crkve nalazi se spomenik koji su 2013. godine podigli potomci mahovljanskih Italijana. Spomenik je u oblike tri špicaste planine, a na spomeniku su napisana prezimena i godine rođenja svih doseljenika. Takođe na spomenik je ugravirana katastarska karta s posjedima svih italijanskih porodica koje su živjele u Mahovljanima.

Izletište Suručić

Dolazi vikend I najavljeno je lijepo vrijeme, znači bilo bi pametno otići na neki izlet. Izletište Suručić800 je dokaz kako se entuzijazmom mladog čovjeka može puno napraviti. Fenomenalno izletište sa ladarama I pecanom, namijenjeno za uživanje sa porodicom ili društvom. Ukoliko se odlučite kontaktirajte izletište na fejsbuku ili Instagramu i  organizujte sebi jedan predivan dan.

Gastronomija  u  opštini  Laktaši

Kao i svaki pravi ljubitelj gastronomije posebno se radujem istraživanju gastro centara. Mogu vam reći da u opštini Laktaši postiji nekoliko veoma zanimljivih mjesta za uživanje u dobroj kuhinji.

Vila Aleksej i Aleksandar u blizini aerodroma Mahovljani na staroj cesti. Prvo radi 24h, drugo ambijent je nestvarno lijep, kiflice su savršene, pica za desetku, palačinke top, a kafa vraća u život. Takođe, Villa Aleksandar&Aleksej imaju i sobe i veoma uslužno i divno osoblje. Odvojite malo vremena i otiđite sa dragom osobom na ručak i uživanje.

Restoran Antics se nalazi na staroj cesti od Banja Luke ka Laktašima. Ovo je sjajno mjesto za ručak ili večeru. Mjesto radi 24h, a moja preporuka su pice, koje su fenomenalne.

Vrijeme ručka ili večere, preporuka za vas je da odete u Hotel Villa Viktorija i da uživate u nevjerojatnoj klopi. Ovo mjesto postoji još od 1989. godine, a poznato je po vrhunskoj usluzi i klopi koja oduševljava.  Iskreno ne znam šta prvo preporučuti. Uštipci su možda najljepši koje sam pojeo, nekako su najviše domaći, piletina sa pršutom i šunkom, chicken nuggets koji su fenomenalni, razne vrste bifteka ili fenomenalne pice, a zaljubitelje ribe i dosta divnih ribljih specijaliteta. Nećete se pokajati ako dođete ovdje na klopu. Takođe, Viktorija nudi i smještaj po veoma pristupačnim cijenama, a možete rezervisati na sajtu ili preko Bookinga. Ovo je još jedno od sjajnih mjesta u turističkoj ponudi opštine Laktaši. Nema potrebe da vam objašnjavam kako je susret mene i ove klope završio, možete to i sami zaključiti.

Ukoliko ste ljubitelji italijanske kuhinje, toplo vam preporučujem restoran „Stella“. Vlasnici restorana živjeli su dugo u Italiji, prenijeli su svoje znanje iz italijanske kuhinje u Laktaše i sada možemo uživati u divnim specijalitetima. Preporuka je pica Stella. Pica je u obliku zvijezde sa pet krakova i svaki je punjen drugim sadržajem, zanimljivo i veoma ukusno riješenje za ručak.

Za više informacija o turističkoj ponudi opštine Laktaši posjetite njihovu web stranicu. Uživajte u virtualnoj šetnji na sajtu i saznajte još zanimljivih priča.

www.laktasiturizam.org

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
Samo do petka – jedna EXIT ulaznica za ulaz na tri festivala!
Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
);