Home > Život > Titov bunker: Najveća tajna SFRJ i manifest moći

Titov bunker: Najveća tajna SFRJ i manifest moći

Jedno od meni najiteresantnijih mjesta u Bosni i Hercegovini je bunker tačnije rečeno atomsko sklonište Jugoslavije. Mjesto za koje niko nije znao osim tadašnjeg državnog vrha i četiri generala armije. Imao sam neko predznanje prije obilaska, ali nisam imao pojma šta sve tamo možete vidjeti i saznati.

Gotovo pet decenija vješto je skrivana najveća vojna tajna, tajna o Titovom bunkeru u Konjicu. U šumskom ambijentu podno planine Zlatar na potezu od Konjica prema Džajića buku krije se 37 godina staro glavno komandno mesto bivše JNA naziva D-0 ARK. Sama oznaka DO-ARK znači Atomska Ratna Komanda što dovoljno govori o tome čemu je mjesto trebalo služiti.

Bunker je u strogoj tajnosti građen od 1953. do 1979. Pretpostavlja se da ga je jedne prilike obišao i Josip Broz Tito, pošto je bunker u sklopu fabrike oružja „Igman“ koju je Tito posjetio pa se pretpostavlja da je i bio u bunkeru. Bunker je bio predviđen da u slučaju opasnosti primi 350 najviših političkih i vojnih zvaničnika bivše SFRJ. U njemu su se nalazile zalihe za život neophodnih namirnica, koji su u njemu bez komunikacije sa vanjskim svijetom mogli provesti od prilike šest mjeseci.

Da bi se ovo mjesto izgradilo bilo je potrebno 4,6 milijardi dolara, a zapanjujuća činjenica je da danas račun za struju iznosi skoro 15.000 KM. Bunker krije više od stotinu spavaćih soba sa udobnim ležajevima, dvIJe konferencijske sale, pet operativnih centara sa direktnim telefonskim vezama sa predsedništvima saveznih republika, kablovskom televizijom, dvIJe kuhinje, pet velikih toaleta, kripto centar, te bolnicu sa operacionom salom.

Temperatura u bunkeru iznosi između 21 i 23 stepena Celzijusa, a vlažnost vazduha između 60 i 70 odsto. U njemu su se nalazila i dva rezervoara sa 50 tona nafte, te bazen sa 170 kubnih metara vode, voda za piće i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi unutar planine. Elitno opremljena Titova rezidencija sastoji se od sobe za sekretaricu i stranke, spavaće sobe, sobe za prvu damu Jovanku. Bitno je spomenuti da bi Jovanka bila jedina žena u slučaju useljavanja, a postavlja se pitanje šta bi bilo sa porodicama ostalih stanara.

Klima uređaji koji i danas mogu rashladiti kompletan bunker i naravno svi aparati su vrhunski iz tog vremena porijeklom iz Amerike, Britanije, Njemačke i Rusije. Najdublja tačka u bunkeru je na skoro 280m i tu se nalazi jedna od dvije konferencijske sale. Nakon raspada SFRJ bunker je pripao Armiji BiH koja je za svoje potrebe iznijela sve materijale iz bunkera, ono što možete zateći u bunkeru je toalet papir i ubrusi u toaletima marke „Celeks“ proizveden u Banja Luci. To mi je i dalje nevjerovatno, ništa „Perfex“ ništa „Violeta“ samo banjalučki dugovječni „Celeks“.

Podzemni grad u obliku potkovice nosio je kodni naziv “Istanbul“ se nije završavao samo u Konjicu. Tokom obilaska vidjećete planove kojima je trebala biti izvršena evakuacija. Tito je podzemnim putem trebao otići u „Željavu“ u okolini Bihaća, pa zatim u luku „Lora“ u Splitu i odatle za Egipat pa dalje za Kubu. Jugoslavija je iza sebe ostavila veliki broj manifesta moći i snage, ali ovo je možda najveći spomenik  svega onog što je bila Jugoslavija.

Danas je ovaj bunker u službi moderne umjetnosti. U čitavom bunkeru je postavka savremene umjetnosti pod nazivom “D-0 ARK Underground”. Mišljenja o modernoj umjetnosti su podijeljena, ali sve postavke koje ćete vidjeti su zanimljivo iznošenje stavova o bunkeru i politici koju je zastupala SFRJ. Eksponati koji prikazuju „romski bunker“, zatim jedna zanimljiva postavka polomljenog namještaja i jedne čitave stolice koja prikazuje kako bi bunker opstao dok je sve oko njega razrušeno i uništeno. Zatim galerija Titovih slika sa različitim presjekom svijetla, jer je Broz jedna od rijetkih političkih figura koje će djeliti mišljenja ljudi, vjerovatno zauvijek.

Ipak je to jedini političar čiji se nadimak koristi kao mjerna jedinica za kvalitet rada, jedino u Bosni možete čuti „On je Tito za„. Moj favorit među eksponatima je grob Adolfa Hitlera koji su postavili momci iz benda „Laibach“. Hitler je oduvijek htio postati umjetnik, a oni su mu omogućili da počiva u muzeju umjetnosti i to da u jednom prostoru imate lik Adolfa Hitlera i Josipa Broza bilo je najblaže rečeno nezamislivo.

Da bi obišli ovo mjesto morate se najaviti agenciji. Nakon raspada Jugoslavije bunker je pripao Armiji BiH, a danas pripada opštini Konjic. Moj prijedlog je da se javite agenciji „ZOOR Konjic“ i platite 20KM oni će vas uputiti kako da dođete do bunkera. Djeluje komplikovano ali nije, pratite obilježja i dolazite do punkta kontrole nakon kojeg imate još nekih kilometar do samog lokaliteta. Prilikom obilaska bunkera imate vodiča na raspolaganju. Naš vodić je bila predivna Enida Đikić, sjajna i obrazovana mlada žena koja ima čelične živce i odličnu moć da vam objasni sve o samom bunkeru ali i o svim eksponatima i njihovom značenju. Tako da mogu reći da je ovo jedna od ozbiljnijih tura koje možete obići u našoj zemlji.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Novi Sad: Dobrodošli u Srpsku Atinu!
Od Goranskog jezera do Djevojačke pećine
Mostar: Biser Neretve čaroban i danju i noću
Avantura sa divljnim konjima u Livnu
);