Home > Život > Strah u očima pred odlazak u surovi svijet

Strah u očima pred odlazak u surovi svijet

Od 2005. do 2012. godine, fotograf Dmitri Markov je svakodnevno okom kamere bilježio trenutke iz života djece bez roditelja u Rusiji.

Markov je najviše fotografisao u gradu Pskovu koji se nalazi u blizini granice Rusije sa Estonijom, i prvenstveno je fotografisao sa svojim iPhoneom nakon što mu je kamera ukradena iz sobe.

Kako je i sam bio dijete ulice i zavisnik od heroina, Markov se odlučio za novinarski poziv, pisanje blogova, aktivizam i uličnu fotografiju. Svoje radove svakodnevno objavljuje na društvenoj mreži Instagram (@dcim.ruh) i do sada je stekao više od 370.000 pratilaca, što je dovelo i do nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

„Ovisnik o drogama nikada nije u potpunosti zadovoljan, uvijek će željeti i tražiti više. Ne uzimajte ovo kao preporuku, ali ovakva vrsta žeđi može biti veoma korisna ako ste fotograf. Nikada niste zadovoljni sa postignutim rezultatima“, napiso je Markov u svojoj biografiji.

Jedna od najupečatljivijih fotografija koju je napravio ovaj umjetnik prikazuje mladića koji proslavlja svoj 18. rođendan šišanjem i brijanjem glave koje obavlja volonter u domu za nezbrinutu djecu. Na ovaj način se obilježava mladićevo napuštanje doma i odlazak u nepoznati, ali i surovi svijet odraslih. Upravo ovo saznanje da će sutra biti prepušten ulici je prikazano kroz strah koji se vidi u dječakovim očima.

Fotograf Dmitri Markov je samouk, i vodi se isključivo instinktima i stečenim iskustvom. On odbija epitet socijalno angažovanog umjetnika.

„Svaka objavljena fotografija je još jedno poglavlje u mojoj istoriji. I kada me pitaju zašto prikazujem one neprijatne aspekte života, ja im odgovorim „zato što sam i ja dio tog života““, rekao je Markov.

Njegov rad je prepoznat od strane najvećih poznavaoca umjetnosti, te će odražati izložbu u Njujorku gdje će predstaviti preko 60 radova. Izložba će biti otvorena do 4. Juna.

izvor: Guardian

You may also like
Život jednog ateljea na Petrovaradinu
Rusi objavili trailer za svoju verziju “Černobila”, pojavljuju se i američki špijuni
Serija “Černobilj” otkriva najčuvaniju rusku tajnu
Beograđanin među fotografima koji su dobili Pulicera
);