Home > Život > Spomenik jednoj sijalici

Spomenik jednoj sijalici

Kada bi vam neko rekao da Semizovac ima turističku i veoma važnu atrakciju, možda mu ne bi povjerovali na prvu. Međutim, pogriješili bi, jer veoma važan i zanimljiv spomenik nalazi se baš ovdje. Davne 1881. godine, Njujork je prvi u svijetu dobio struju, a odmah iza ove svjetske metropole i zahvaljujući Austro-Ugarskoj, u Semizovcu kraj Sarajeva je donesena i instalirana prva sijalica.

Semizovac je nekada bio srez, administrativno sjedište ovog kraja, raskrsnica drumskih i željezničkih puteva koji vode ka Sarajevu, Zenici, Tuzli. Prve stambene zgrade podigli su radnici rudnika mangana iz Čevljanovića. Tu se vršila separacija rude i pretovar drvene građe iz pilane Srednje odakle su se željezničkom prugom upućivali širom svijeta.

Malo je znano da su zbog rudnika mangana u ovaj kraj na privremeni rad dolazili Nijemci, Austrijanci i stručnjaci iz drugih zemalja našeg bliskog okruženja. Nakon Njujorka, koji je 1881. godine prvi u svijetu dobio struju, prva sijalica na Balkanu zasvijetlila u Semizovcu 1890. godine, pet godina prije nego u samom Sarajevu.

Urbana legenda kaže da je poznati svjetski naučnik Nikola Tesla na svom putovanju od Njujorka do Beograda 1890. godine boravio u jednom motelu u Semizovcu. Tokom svog boravka domaćinu koji je imao riječni mlin ponudio je nešto revolucionarno. Tako je, po ovoj legendi, sijalica dospjela u Semizovac.

Međutim, prema istorijskim podacima, prva sijalica je zasjala zahvaljujući Austro-Ugarskoj upravi. Naime, pošto je u Semizovcu bila separacija rude mangana koja je iskopavana u Čevljanovićima (selo kod Semizovca), za njene potrebe izgrađena je mala hidrocentrala s dva generatora jačine 110 w i koja je, osim separacije, s nekoliko sijalica osvjetljavala i “strogi centar” Semizovca. Pet godina kasnije, električne sijalice dospjele su u Sarajevo i počele se koristiti i u ovom gradu.

Ovaj po meni jedan od najspecifičnijih spomenika se nalazi u dvorištu Osnovne škole “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu otvoren je prvoj sijalici u Bosni i Hercegovini. Kada sam prvi put čuo za ovu priču i spomenik nisam mogao vjerovati (i još uvijek ne mogu), ali ako budete prolazili kroz Semizovac imate nešto zanimljivo za vidjeti.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
“Eho hit” dobio prvog pobjednika
Gradonačelnik Novog Sada potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta!
“Gospodar prstenova” biće najskuplja serija u istoriji
KillingJazzHardCoreBaby se vratio na scenu
);