Home > Život > Sovjetski Savez u službi Dartha Vadera

Sovjetski Savez u službi Dartha Vadera

foto: atlasobsoura

Jedan je vođa jedne od najvećih revolucija u istoriji, a drugi jedan od najomiljenih negativaca ikad, predstavnik “Mračne strane Sile”, u pitanju su Vladimir Ilić Lenjin i Darth Vader, ovo je priča kako su postali jedno.

Mjesto dešavanja-Odessa (četvrti po veličini grad u Ukrajini), država-Ukrajina. Naime, Ukrajina je bila članica Sovjetskog Saveza (1922-1991) i kao takvu krasile su je spomenici podignuti u čast velikih sovjetskih vođa, u skoro svim gradovima mogli ste da nađete nešto posvećeno “ocu nacije” Vladimiru Iliću Lenjinu.

Nakon pada SSSR-a 1991. godine i ovakvi spomenici su pali u zaborav, ostali kao testament nekog prošlog vremena, bili su ili zapušteni ili rušeni. Ukrajina u aprilu 2014. godine počinje proces “dekomunizacije” i uklanjanja sve što podsjeća na vrijeme iza “željezne zavjese” i uskoro Lenjin dolazi na red.

Međutim, Aleksandar Milov umjetnik iz Odesse dolazi na ideju da bistu jednog vođe zamjeni drugim, u pitanju je bio Dart Vader lik iz filmskog serijala „Ratovi Zvijezda“, najomiljeni negativac svih vremena.

I tako danas tijelo Lenjina a kostim Dart Vadera prkose vremenu.

Savjeti za obilazak 

Statua se nalazi u Stovpova ulici na broju 28, unutar privatnog dvoršta. Okružena fabrikama, administrativnom zgradom i marketom, prolazeći kroz sve te objekte možete doći do nje samo čuvaru recite Dart Vader.

Iz centra Odesse dolazite busom br. 3 (predzadnja stanica).

Statua ima WI FI, ruter je ugrađen u kacigu.

Učite, učite, samo učite i neka Sila bude s Vama.

autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Od Goranskog jezera do Djevojačke pećine
Nove “Ratove zvijezda” prvi put režira žena
Objavljen posljednji trailer filma “Star Wars: The Rise Of Skywalker”
“ZZ Top” sjajnim koncertom obilježeno 50 godina postojanja benda
);