Home > Život > Rijeka pokazala zašto je Evropska prijestolnica kulture za 2020.

Rijeka pokazala zašto je Evropska prijestolnica kulture za 2020.

Godina Evropske prijestolnice kulture (EPK) u Rijeci otvorena je u subotu spektakularnom izvedbom “Opere industriale” u riječkoj luci, pred gledaocima koji su i sami učestvovali. “Opere industriale” bila je centralnim dijelom cjelodnevnog programa otvorenja. Autori muzičkog djela riječki su muzičari Josip Maršić i Zoran Medved, koji djeluju kao dvojac JMZM, a djelo je orkestrirao i dirigirao izvedbom Frano Đurović.

Centralna bina bila je na De Franceschijevom gatu, uz uključenje izvođača s još nekoliko lokacija u luci i njenoj blizini. Luka je odabrana kao snažna identitetska tačka grada, u historijii i sadašnjosti simbol moderne i otvorene Rijeke.

Samo na centralnoj pozornici nastupilo je 130 izvođača. Među njima bili su savremeni hrvatski likovni i izvedbeni umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnoga muzičkog pozorišta i rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima šahtofonima i muzičarima na prepariranim klavirima, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu te posebno atraktivni finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat.

Uz njih, na velikoj bini nastupili su i mješoviti pjevački zbor otvorenja Evropske prijestolnice kulture, predvođen riječkim zborom Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U tačku se uključio i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri, čineći vizualno atraktivnu sliku na dizalici uz binu te 10 riječkih bubnjara s krova robne kuće uz luku.

Voditelj i narator bio je Zoran Prodanović Prlja. Tokom izvedbe poticao je publiku na učešće te navodio hronološki niz značajnih događaja iz istorije Rijeke.

Na kraju “Opere industriale” uključio se ansambl od 25 riječkih gitarista, horovi su pjevali antifašističku pjesmu “O bella ciao”, nakon čega se uz zvonjavu oko 500 zvončara i publike s 3.000 zvona podijeljenih prije izvedbe zaključila u frenetičnom bučnom finalu.

Prema ideji autora, u programu otvorenja ističe se i historijska evropska antifašistička pozicija Rijeke koja Evropu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku, a program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka kao EPK.

Reditelj “Opere industriale” je Dalibor Matanić, a reditelj televizijskog prijenosa, s obzirom na to da se prenosila uživo na programu HTV-a, bio je Ivan Miladinov.

U okviru godine EPK-a planirano je 600 događanja u Rijeci, na Kvarneru i u Gorskom kotaru.

izvor: klix.ba

You may also like
Bend “Zvijer” predstavlja album “Navia (Zadah Jalovog Svijeta)”
Objavljene nominacije za nagradu Oskar: “Džoker” predvodi sa 11 nominacija
);