Home > Život > Poznate ličnosti koje se bore za našu planetu

Poznate ličnosti koje se bore za našu planetu

Kada se govori o svijetu poznatih obično se priča o slavi, novcu, fizičkom izgledu i drugim površnim temama. Ali ima i onih osoba među takozvanim “selebritijima” kojima je ozbiljno stalo do važnih faktora koji na sve nas utiču. To su globalno zagrijavanje, klimatske promjene, istrebljivanje životinja i uništavanje šuma. Saznajte kojih se to pet osoba posebno izdvaja i bori za planetu Zemlju, a ne zaboravite da i vi uvijek možete voditi računa o svojoj okolini.

Deril Hana

Osim po ulogama u filmskim klasicima kao što su “Blade Runner” i “Kill Bill”, plavokosa glumicaje poznata i po borbi za očuvanje životne sredine. Naročito je angažovana protiv kompanije “Keystone XL” koja postavlja cijevi i zbog toga prouzrokuje neželjene klimatske poromećaje. Deril Hana je osnivač “Sustainable Biodiesel Alliance”, a učestvuje i na raznim drugim panelima koji se tiču ekologije. Posebno se isticala na protestima za zaštitu okeana, organizovanim od strane organizacije “Sea Sheppard”.

Deril Hana

Sting

Nekadašnji pjevač grupe “Police” predstavlja još jednu poznatu ličnost kojoj je stalo do planete Zemlje. Zapravo, Sting i njegova žena Trudi Stiler već se odavno bave pitanjem očuvanja prašuma. Fondacija koju su osnovali zove se “Rainforest Foundation”, a tokom svog djelovanja uspijeli su da od sječenja stabala spasu nevjerovatnih 115.000 kvadratnih kilometara prašume.

Sting

Žizel Bundšen

Brazilska ljepotica i top model daleko je više od samo lijepog lica i skladne figure. Naime, Žizel je zbog svog aktivizma u okviru zaštite životne sredine prije osam godina bila proglašena za „najzeleniju” osobu među poznatima. Ona je član “Rainforest alijanse” koja se bavi održavanjem flore i faune prašuma. Nedavno se u svojoj borbi za bolji svijet sukobila sa brazilskom vladom, u čemu ju je suprug Tom Brejdi nedvosmisleno podržao.

Žizel Bundšen

Leonadro Dikaprio

Slobodno se može reći da je dobitnik Oskara i jedan od traženijih glumaca Holivuda najpoznatiji eko aktivista među poznatima. Spisku njegovih angažmana nema kraja, a svi zainteresovani mogu pogledati film “The 11th Hour” u kom je Leonardo narator, a koji se naravno bavi temom zagađenja, klimatskih promjena, očuvanja sredine, elementarnih nepogoda… Dikaprio je član mnogih organizacija koje žele da sašuvaju našu planetu. Zbog svoje ljubavi prema životinjama Leonardo je dio grupe “World Wildlife Federation”, kao i “Global Green USA”.

Leonardo Dikaprio

Kejt Blanšet

Slavna glumica se prevashodno trudi da i sama vodi “zeleni” život, usmjeren ka ekološkim izborima koji ne štete okolini. Ona je posebno fokusirana na pitanje klimatskih promjena, pa se u svom aktivizmu prevashodno time bavi. Kejt je dugogodišnji ambasador za “Australian Conservation Foundation”, te je lobirala kako bi se što prije došlo do konkretnih rezultata koji temu klimatskih promena mogu držati pod kontrolom.

Kejt Blanšet

Izvor: citymagazine

);