Home > Život > Posjetite Republiku Srpsku i sve njene ljepote

Posjetite Republiku Srpsku i sve njene ljepote

Imam veliku čast da objavim ovaj tekst uz pomoć Turističke organizacije Republike Srpske. Turistička ponuda je raznolika, u svim sferama turizma možete da prepoznate sebe, možete pronaći sebi nešto zanimljivo i provesti se sjajno, te stvoriti nezaboravne uspomene.

Ovaj tekst će vas provesti kroz 15 najljepših tačaka (po mom skromnom mišljenju) koje su dovoljne za početak upoznavanja sa turističkom ponudom, ili da se barem malo posjetite nekih lijepih mjesta. Pa da počnemo.

Banja Luka

Za prvo mjesto ostavljam svoj rodni grad. Ja sam onaj lokal patriota koji svagdje ode ali uvijek razmišlja kad će doći kući i provoditi vrijeme sa svojim prijateljima u ovom prelijepom gradu na Vrbasu.

Banja Luka je najnetipičniji bosanski grad. Širokih ulica, velikih aleja, ali opet jakog krajiškog duha. Biser i žila kucavica je spomenuta rijeka Vrbasu, koja krasi grad i kojom plovi jedini čamac na svijetu koji ide uzvodno i nizvodno, legendarni dajak. Uz Vrbas je i tvrđava Kastel, koja je bila utočište svakome

Ko je vladao ovim gradom, od rimljana pa na ovamo. Tu je i Safikadin grob, spomenik banjalučkih Romea i Julije. Spomenik ljubavi kao najvažnijem osjećaju koji je čovjeku poklonjen.

Ferhat pašina džamija koja je jedan od najljepših na prostoru Balkana i koja čuva mnoge legende i tajne. Centralno gradsko jezgro kojim dominira hram Hrista Spasitelja kao jedan od najvećih centara pravoslavne duhovnosti u BiH. Tu su i opština i Banski dvor koji „grle“ hram i naravno spomenik banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću koji stoji i promatra šta je ovom gradu zauvijek ostavio.

Mnogo toga još čuva ovaj grad, A ja to doživim i osjetim tek kada mi dođu prijatelji da ih vodim u obilazak. Tako da vas neću više gnjaviti, nego mi se javite kada budete htjeli upoznati Banja Luku jer ću onda i ja moći da uživam.

Višegrad

Prve asocijacije na grad na bisernoj Drini su ćuprija i Ivo Andrić i baš tu leži suština i važnost ovog grada, kao i sva ljepota koja vas ovdje očekuje. Višegrad u sebi nosi priče o ljudima, karakterima, vremenu i životu na ovim prostorima.

Tu su protkane sve one ljepote i tajne, legende koje Drina nije oprala već su vječno okitile ovaj grad. Sama ćuprija je zaštićena UNESCOm i predstavlja jedan od najljepših spomenika otomanske gradnje. Sagradio ju je Mehmed paša Sokolović, koji je dankomu krvi odveden u Tursku. Nevjerovatan je osjećaj hodati ovim mostom.

Isti taj čudni osjećaj da vam na leđima sjede vijekovi imao je i Ivo Andrić koji je odrastao uz ćupriju i hodao njome pa je tako i napisao svoje najčuvenije djelo „Na Drini ćuprija“. Gospodin Ivo Andrić je jedini nobelovac naših prostora i njegov uticaj i važnost su nemjerljivi.

U samom Višegradu možete posjetiti njegovu rodnu kuću i spomen učionicu. Međutim tu je i kompleks Andrićgrad koji je djelo proslavljenog režisera Emira Kusturice i mjesto je koje baštini sjajne priče koje će vas oduševiti i upotpuniti vaš boravak ovdje.

Nacionali park Sutjeska

Popularno Tjentište je sublimacija prirodnih ljepota. Jedan pravi festival moći prirode i galerija prizora koji oduzimaju dah. Centralni dio parka i možda onaj najprepoznatljiviji zauzima spomenik koji podsjeća na bitku iz Drugog svjetskog rata i na stradanje naroda i boraca za slobodu.

Međutim pored tog istorijskog aspekta ovaj park nudi i mnoštvo drugih bisera koji definišu ljepotu ove zemlje. Tu je Maglić, najviši vrh BiH. Prašuma Perućica, nevjerovatni prirodni rezervat sa svojim biserima vodopadom Skakavcem. Kanjon Tare koji je jedan od najdubljih u Evropi i koji pruža nevjerovatno rafting iskustvo.

Nestvarno lijepa Zelengora sa svojim jezerima i vrhovima kao iz emisija Nacionalne geografije. Festival „Ok fest“ koji je godinama unazad jedan od najboljih i najozbiljnijih na Balkanu kojem se uvijek radujem kao malo dijete nikoljdanskom paketiću. Mnogo toga još interesantnog i nevjerovatnog vas ovdje očekuje ako se uputite i prepustite prirodi ovog nacionalnog parka.

Trebinje

Ako me neko pita da opišem Trebinje uvijek kažem da je to nekrunisani kralj turizma u BiH. Jedan od onih gradova koji asociraju na uživanje i sevdisanje.

Asociraju na sunce, na lijepo i sretno vrijeme, a i poznato je da grad ima nešto više od 250 sunčanih dana godišnje. Obavezno ga posjetite.

Moj dan u Trebinju počinje tako što se probudim u nekom od hotela starog grada, onda nakon prve kafe odem u Muzej Hercegovine, koji je jedan od najozbiljnijih muzeja naše zemlje. Zatim pošto je vruće a ja umoran i moram popiti još jednu kafu zaputim se pod stoljetne platane u nevjerovatnu baštu namijenjenu hedonizmu i uživanju. Nakon kafa, šetnje i doručka vrijeme je za nešto slatko tako da pravac kod Grka na najbolji sladoled na svijetu (garantovano od moje djevojke, koja je probala četvorocifren broj sladoleda u mom prisustvu i vjerujem njenoj procjeni). Pa odatle u šetnju do saborskog hrama koji je jedan od najljepše oslikanih koje sam u životu vidio.

Zatim na jednu ugodnu vožnju barkom po Trebišnjici do Arslanagića mosta koji je jedan od najozbiljnijih spomenika otomanske kulture i arhitekture u našoj zemlji. E sad je već mrak, a vi u Hercegovini, logično vrijeme je za klopu i vrhunsko i vino, nakon toga odmor i spoznaju koliko vam je dobro tokom boravka u Trebinju.

Dan završite na brdu Crkvina u obilasku manastira Hercegovačka Gračanica uz odavanje počasti gospodinu Jovanu Dučiću koji je najveći ambasador ovog grada i koji počiva u ovom manastiru i uz možda najljepši pogled na zalazak sunca preko Leotara i Trebinja.

Kada završite obilazak grada onda se uputite na istinski odmor u Grad Sunca. Sa površinom od 80 ha, na samo 5 km od centra Trebinja, nalazi se pravi turistički dragulj Bosne I Hercegovine, Grad Sunca.

Mjesto koje spaja šarm tradicije I modernog, Grad Sunca  svojom ljepotom i bogatim sadržajem je svakako jedno od onih mjesta koja su stvorena za uživanje. Udoban smještaj, restorani koji služe internacionalna I tradicionalna jela, spa I wellness centar, adrenalinski sadržaj u aqua parku, sportsko-rekreativni I dječiji sadržaji, uzbudljiv noćni život i još mnogo toga čine Grad Sunca. Ovdje se nalazi najveći aqua park na Balkanu „Sunčana vrela”, luksuzni hotel „SL Panorama“, sportsko-rekreativni objekat „SL Olimp”, wellness I spa centar „Galija”, etno selo „Etno selo I Varoš čaršija”, dječji park „Dino Park”, apartmansko naselje „Bijeli grad”, auto-kamp I koloseum. Ovdje je sve što treba za jedan pravi odmor i red je da ako ste u  Trebinju posjetite i Grad Sunca.

Doboj

Na uzvišenju iznad Doboja, nalazi se srednjovjekovno utvrđenje, simbol grada. Za razliku od svih tvrđava i starih gradova Republike Srpske, Dobojska tvrđava bilježi česte posjete turista i ima razvijenu turističku ponudu.

Prvi pisani dokument u kom se spominje ova tvrđava datira iz 1415. godine. Premda je arheološkim istraživanjima utvrđen kontinuitet naseljavanja još od praistorije,pretpostavlja se da su tvrđava i varoš Doboj nastali u 17. vijeku. Prvobitno utvrđenje izgradili su bosanski kraljevi iz dinastije Kotromanića.

Turska, a zatim i austrijska vojna uprava, daju tvrđavi današnji izgled. Tvrđavu čine brojne zidine i nekoliko kula. Danas je objekat preuređen i obogaćen turističkim sadržajima. Tako na Dobojskoj tvrđavi možete doživjeti viteški doček, borbu vitezova, čas istorije, fotografisanje u replikama srednjovjekovnih kostima. Na utvrđenju se danas nalaze i etno kafeterija, suvenirnica, ljetna bašta, igralište za djecu i amfiteatar. Ovdje je užitak potpun! Zahvaljujući Deniju Božiću grad Doboj je postao jedna od oaza urbane kulture u Bosni i Hercegovini. Deni je oslikao preko sto murala širom grada. Poznate javne ličnosti, istorijske ličnosti, značajni događaji i još mnogo toga što ćete vidjeti šetajući dobojskim ulicama.Kozara mi uvijek budi sjećanja na bezbrižne dane iz osnovne škole.

Kozara

Znate ono kad vam mama spakuje užinu i isprati vas na bus. Počinje tako nezaboravno sevdisanje… Hitaš ka spomeniku sa društvom razdragan i nestašan, uvučeš se u njegove zidine, upadaš u zamku, i tu je kraj svijeta…Planina Kozara prostire se na dužini od oko 70 kilometara.

Oaza je užitka za planinare, izletnike i sve ljubitelje prirode i zabave. Ispunjena stoljetnim šumama pravi je raj za istraživanje. Najviši vrh je Lisina sa 978 metara nadmorske visine, a središnja tačka i najpoznatije mjesto za okupljanje Mrakovica na 806 metara nadmorske visine. Do Nacionalnog parka dolazi se iz mjesta Kozarac, koje se nalazi između Banje Luke i Prijedora. Ulaz u prostor parka je 5 konvertibilnih maraka. Šetnja obližnjom stazom iz sela Rajkovići preko Kozaračkog kamena u dužini od 13 kilometara, uspinjanje na vrh Lisina, jedan je od načina da sagledate ljepote Kozare i ispunite se dahom njene prirode. Sam Nacionalni park nudi mogućnosti noćenja u hotelima i bungalovima, ali i „zip line“ avanturu. Mrakovicom dominira spomenik posvećen stradalima u bici iz Drugog svjetskog rata. Kozaračka epopeja, naša prošlost, sjećanje i opomena… Ona svijetli u našem sjećanju kao monumentalni spomenik svojom bjelinom. Nevjerovatno zdanje visine 33 metara privlači posjetioce decenijama. Baš na tom mjestu 1942. godine odigrala se krvava borba između partizanskih snaga, koje su sa sobom u spas povukle narod, i nadmoćnijeg neprijatelja, koji je oko stanovništva i partizana napravio obruč. Uz nadljuske napore uspjeli su probiti obruč i spasiti se.

Svako umjetničko zdanje priča neku priču. Spomenik na Kozari samom svojom formom oslikava tok bitke i njene žrtve. Upravo zbog toga vas molim da kada ga fotografišete pokažete poštovanje prema mrtvima čija imena su ispisana na kamenim blokovima iza spomenika. Taj kamen ćuti, ali iz tišine izviru slike. Nijem kamen, ali priča ispričana… Ukoliko želite saznati više o ovom događaju, predlažem da posjetite muzej u podnožju spomenika. Tamo ćete saznati sve o istoriji ove zemlje. Ulaz je jedna konvertibilna marka. U blizini spomenika nalazi se i kapela koja čuva još jednu kozaračku legendu. U pitanju je kapela posvećena Rođenju Djevice Marije, ali je poznatija po nazivu „Mehmedova crkva“. Ovaj naziv je dobila jer slavi ljubav između Marije, kćerke austrijskog vlasnika pilane, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio na pilani. Ljubav je bila neprihvaćena od Marijinog oca, tako da su oni svoju ljubav morali kriti baš na ovom mjestu. Sve kozaračke priče utkane su u kamen. Kamen opstaje, istorija se pamti. Uživajte u čistoj prirodi i svemu što ona nudi.

Pješčane piramide ili Bosanski Kolorado

Zemljane piramide, „vražije“ pješčane piramide, ili Bosanski Kolorado, kako ja volim reći,specijalni su prirodni rezervat kod Miljevine, u blizini grada Foče. Nalaze se 9 kilometara od Foče uz stari put ka Sarajevu u mjestu Daničići.

Navodno su stare preko dvije stotine godina. Vodite računa jer je poslednjih nekoliko kilometara makadam, pa bi bilo lijepo da budete nježni prema vašem vozilu ili da idete pješke. Piramide su izgrađene od pjeskovite gline djelovanjem erozije, tako što je odnošen sitniji materijal, dok su ostali blokovi čvršćih stijena koji čine različite oblike nalik piramidama. Sličan prirodni fenomen javlja se u Đavoljoj varoši u Srbiji, Grand Canyonu u SAD, kao i drugdje u svijetu. Na ovoj lokaciji snimani su filmovi „Kapetan Leši“ i „Winnetou“. Po mom mišljenu je ovo mjesto možda najveći turistički potencijal BiH. Nekoliko puta sam bio ovdje i uvijek se osjećam kao u nekom starom kaubojskom filmu…. tako da… lagana odjeća, udobna obuća i put Miljevine jer nevjerovatno je šta priroda može da učini.

Jahorina

Olimpijska ljepotica, kraljica planina, sve su to nazivi koji odgovaraju Jahorini. Jahorina se nalazi na 30 kilometara od Sarajeva, a na 17 kilometara od Pala. Najviši vrh je Ogorjelica na 1916 metara nadmorske visine. Imala je burnu istoriju, a ono što je možda ostavilo najveće obilježje i slavu njenom imenu jesu Zimske olimpijske igre. Sarajevo i Jugoslavija su od 8. do 19. februara 1984. godine bili domaćini 16. Zimskih olimpijskih igara.

Taj festival mladosti i sporta udahnuo je svježinu i polet Sarajevu i okolini, kao i cijeloj Jugoslaviji. Sarajevska olimpijada je postala pokretač razvoja zimskog, sportskog i kontinentalnog turizma u regionu. Domaćin takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama su bili Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević, Čvrsnica i drugi planinski masivi na užem i širem sarajevskom području, kao i grad Sarajevo. Najpoznatije lice tih igara bio je popularni „Vučko“, prijateljski vuk obučen u zimsku garderobu koji vas poziva na Jahorinu da zajedno uživate. Danas na ovoj olimpijskoj ljepotici možete uživati u raznim vidovima zabave tokom čitave godine. Jahorinu sam posjećivao u svim godišnjim dobima i garantujem da je zabava zagarantovana kad god da dođete. Očekuje vas skijanje u najboljim uslovima, sa vrhunskom opremom, modernim gondolama i sjajnim stazama. Tokom zime volim ono što ja zovem „ekstremno sevdisanje“, sjedim u divnom ambijentu jednog od hotela, pijem ekstremno dobro kuvano vino, jedem ekstremno dobru hranu, gledam ekstremno talentovane skijaše i osjećam se ektremno dobro…! Šalu na stranu, za ljubitelje dobre kuhinje i kapljice na Jahorini ćete naći izvrsne restorane i dobra vina. Ekipa koja se brine o „životu“ planine ovdje organizuje odlične koncerte.

Gledao sam Brajan Ferija i Džibonija i to su zabave koje ću pamtiti cijeli život. Ako se odlučite da posjetite planinu u proljeće ili ljeto nećete pogriješiti. Dugo vremena nisam razumio zašto se odlazi na planinu ljeti. Prvi put kada sam bio na Jahorini ljeti shvatio sam koliko sam bio u zabludi. Ugodna temperatura kada je u gradu prevruće, čist i oštar vazduh, odlične staze za šetnju i moja omiljena vožnja popularnim kvad vozilima po planini, ništa mi više nije trebalo…Čaroban pogled pruža se sa žičare. Za 9 konvertibilnih maraka (4.5evra) dobijate povratnu kartu koja vozi od hotela „Termag“ do vrha…a na vrhu vas očekuje ski bar, zabavni park, jezero i nestvaran pogled na „Olimpijsku ljepoticu“.

Bitno je napomenuti da sa kupljenom kartom ostvarujete 30% popusta uz korištene usluge na vrhu. Sa vrha planine se možete spustiti i bobom. To je odlično ljetnje iskustvo. Na platou Poljice na raspolaganju vam je i Toranj na kojem se penjete na visinu od 9 metara. Tu je i popularni „Skydive“ pored jezera, nesvakidašnja vožnja uz pogled na planinske vrhove preko kojih letite. Još jedna od atrakcija je i „Balerina“ ili „Loopster“ u kojem se možete voziti u nekoj od osam kabina. Sami se odlučujete da li želite laganu, panoramsku vožnju ili adrenalinsku vožnju punu turbulencija. Jahorina je puna udobnih bungalova i smještaja u šumi. Tu je i veliki broj hotela u kojima možete odsjesti. Termag, Lavina i moj najdraži Vučko hoteli su po najvišim standardnima i zadovoljiće vaše potrebe. Jahorinu posjetite sa društvom ili porodicom. Na Jahorinu sam uvijek išao okružen divnim ljudima i dragim prijateljima. U ovakvom okruženju ta su mi druženja ostala u prelijepom sjećanju. Svaki put smo na planinu dolazili iz pravca Sarajeva i put je u odličnom stanju.

Janjski otoci

Janjski otoci su jedan od najljepših bisera ove zemlje. U okolini Šipova nalazi se oaza prirode i zelenila, gdje uz rijeku Janj možete danima uživati u pravom odmoru za dušu i tijelo. Šetnje, mir ispunjen cvrkutom ptica, samo su neki od suvenira koje ćete ponijeti sa Janjskih otoka. Moj favorit ovdje je odlična gastronomska ponuda.

U restoranima se služi pastrmka koju uhvate i spreme za vas sa krompir salatom. To je ručak koji nećete zaboraviti.

Za ljubitelje kupanja važno je spomenuti da je Janj veoma hladna rijeka, tokom cijele godine temperatura je oko 7 stepeni. Pored hladne vode, ovdje ćete naići i na stoljetne šume u koje možete pobjeći tokom ljeta. Da bi ugođaj bio potpun, ovdje možete i prenoćiti, na raspolaganju su vam sjajni bungalovi u kojima se možete opustiti i dočekati nezaboravna jutra. Ukoliko posjetite ovo mjesto, ugasite telefone, prepustite se ovoj prirodi i uživajte! Ako se zaputite iz Šipova, imate četiri kilometra, a iz Banje Luke sat vremena vožnje.

Pećina Orlovača

Petnaest kilometara od Sarajeva, u opštini Pale, nalazi se jedna od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini. Orlovača je pravi dragulj, mjesto koje je turistički veoma prepoznato i vrijedno vaše pažnje. Na raspolaganju su vam sjajni vodiči, tako da ćete uživati. Naš vodič je bio gospodin Mladen koji nam je u potpunosti dočarao ovaj prirodni fenomen. Prilikom posjete oduševićete se unikatnim i posebnim pećinskim nakitom, kombinacijom stalaktita i stalagmita koji se smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita.

Tako su isprepleteni između pećinskih stubova. Takođe, u ovoj pećini pronađeni su ostaci medvjeda koji je ovdje živio prije 15 000 godina, kao i posuđe i oruđe koje svjedoči o naseljavanju ove pećine. Ukupna dužina pećine iznosi preko 2 kilometra, a za turiste je uređen početni dio u dužini od 500 metara, sa LED rasvjetom i betonskim stazama.

Eko zona Zelenkovac

Planinske kućice, borova šuma, blizina jezera i izvora, topli drveni bungalovi, međunarodni džez festival i mistični Boro – to je najbolji opis Zelenkovca. Borislav Boro Janković umjetnik i slikar, naslijedio je jednu od vodenica koje su ovdje, u nekim drugim vremenima, bile uobičajena pojava. Od vodenice je sve krenulo, Boro je pretvora u planinarski restoran i umjetničku galeriju. Tu imate mogućnost da u toplom ambijentu pogledate stalnu izložbu njegovih slika.

Godinama dolazim ovdje, čak smo i nekoliko rođendana proslavili u ovim bungalovima, i to su najljepše zabave koje pamtim. Posebna je i mistična moć borove šume koja okružuje bungalove, kad god da legnete, ustajete rano, vedri i naspavani. Smještaj na Zelenkovcu je nekih 25 konvertibilnih maraka po osobi. Preko Fejsbuk stranice možete rezervisati smještaj, a dostupni su i preko onlajn servisa za rezervaciju. Ovo mjesto će vam učiniti prijatnim i nezaboravnim vrele ljetnje dane.

Zelenkovac se nalazi nekih 70 kilometara od Banje Luke, u blizini Mrkonjić Grada, na putu prema Livnu. Vaš domaćin Boro ovdje organizuje džipijade, hajdučke rastanke i sastanke, likovne kolonije, sajam narodnih instrumentara, svirke u galeriji, turnir u gou i još mnogo toga. Ono što mene posebno fascinira jeste „Rat graova“ (jer grah je jedno odlično i ukusno jelo koje uvijek dobro dodje) i Internacionalni džez festival. Festival okuplja muzičare i goste iz cijelog svijeta. U predivnom šumskom ambijentu moći ćete slušati nevjerovatne zvuke. Nikad neću zaboraviti julsko svitanje oko četiri ujutro uz sjajno bijelo vino i rumunski bend koji na bini izvodi romsku muziku u očaravajućim džez aranžmanima.

Etno selo “Stanišić

Zahvaljujući entuzijazmu Borisa Stanišića, ovo etno selo otvoreno je 2003. godine. Boris je želio da na jednom mjestu prikaže istoriju i tradiciju naroda kome pripada. Etno selo se nalazi na tri kilometra od Bijeljine prema Pavlovića mostu. Kad god dođem ovdje, odmorim i tijelo i dušu.

Ovdje vas očekuje dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekara, vodenica, kovačnica, ambar za žito, stare kuće i velika gostinska kuća. Sve ovo je prenijeto iz sela u opštini Vareš i sela sa planina Zvijezde i Romanije. Stanišić je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. U sklopu etno sela nalazi se, kako oni kažu, „Duhovna cjelina“ koja obuhvata religijski i manastirski centar. Sačinjena je od replika objekata sa različitih mjesta gdje je više zastupljeno pravoslavlje. Ovaj dio sa ostatkom sela povezan je kamenom ćuprijom, koja je replika sarajevske „Kozije ćuprije“.

Tu je krstionica rađena po uzoru na onu na Aljasci, kao i manastir posvećen Svetom Nikoli, koji je replika nemanjićkog manastira Kumanice. Ukoliko se odlučite za romantičnu vožnju etno selom, tu je stanica Podlugovi, sa koje možete krenuti u obilazak vozićem. Na usluzi su vam hoteli i bungalovi koji pružaju odlične uslove smještaja. Tu se možete odmoriti i u potpunosti uživati u ovom magičnom mjestu. Dostupne su i velnes usluge. Za gurmane kao što sam ja toplo preporučujem restorane i konobe sa ukusnom hranom. Sve je domaće, autentično i spremljeno po starim receptima sa dosta ljubavi. Jedna stvar je zagarantovana, odavde odlazite srećni, odmorni i debeli.

Svatovsko groblje

Oni koji krenu starim makadamskim putem iz Nevesinja prema Kalinovniku, preko polja Morine, naići će na nekropolu stećaka poznatu kao „Svatovsko groblje“. Osim ove nekropole, na Morinama su još dvije, nazvane „Djevojčko goblje“ i „Ukopno groblje“.  Ova mjesta pričaju neke od najljepših legendi iz Hercegovine. Svatovsko groblje ima 60 stećaka.

Vjerovatno se pitate otkud ovaj naziv. On upućuje na legendu o tragediji svatova bega Lakišića iz Blagaja, koja se desila 1796. godine. Prema ovoj legendi, beg Lakišić zaprosio je djevojku u Kalinovniku i povorka je krenula po mladu na konjima. Kako je bio izuzetno lijep dan za to doba godine, a bila je sredina februara, ostavili su svoje ogrtače na polju iznad Mostara. Nisu znali kakva je klima na Morinama, čije samo ime kaže da su tu mnogi umoreni.

Međutim, mlada nije bila voljna da se uda za Lakišića, nego za nevesinjskog bega Ljubovića. Za njega se bila obećala, a tu vezu podržavala je i njena majka, ali ne i otac koji je i ugovorio vjenčanje zarad ličnih interesa. Nakon što su svatovi prenoćili u Kalinoviku, sutradan su pošli nazad kući. Kada su pili posljednju kafu, mlada i njena majka u nju su usule otrov koji je počeo djelovati kada se povorka našla na mjestu gdje se danas nalaze stećci.

Otrov ih je tu ošamutio, a u sprezi sa surovim vremenom na Morinama, svi su stradali. Naslanjali su se na stećke u pokušaju da se zaštite. Jedino nisu stradali oni kojima nije bio usut otrov, a to su mlada i sluga bega Ljubovića. Mlada je promrzla gazeći rijeku Zalomku, a sluga je ostao zaleđen na drugoj strani rijeke. Mlada je uspjela stići do bega Ljubovića, živjela je još tri dana i podlegla od smrzavanja. O ovoj tragediji, po kojoj je nazvana nekropola u Nevesinju, napisana je i pjesma o Romeu i Juliji na hercegovački način. Djevojačko groblje koje se nalazi između Kalinovnika i Svatovskog groblja, prema legendi, mjesto je gdje su stradale mladine drugarice i rođake.

One su, prema tadašnjem običaju, krenule da je isprate, a kako su bile mlade, slabog organizma i slabo obučene, prve su i stradale. U blizini je i čuveni „Ovčiji brod“. U pitanju je most dug 35, a širok 3 metra. Nalazi se 13 kilometara od rijeke Zalomke i najstariji je na ovoj rijeci. Arheološkim istraživanjima utvrđeno je da se ovdje nalazio rimski most. Svoj današnji oblik može da zahvali periodu turske vladavine, i podsjeća na mostove širom Bosne i Hercegovine iz ovog perioda. Most je povezan sa legendom o begu Ljubojeviću. Izgradnja u današnjem obliku pripisuje se begovoj udovici. Međutim, istoričari tvrde da ga je izgradio sultan Mahmud II za vrijeme svoje vladavine. Ime „Ovčiji brod“ dali su mu čobani koji su preko mosta vodili ovce na planinu u ispašu.

Manastir Tvrdoš

Poslije manastira Ostrog, najposjećeniji manastir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Udaljen je 4 kilometra od Trebinja, na putu prema Ljubinju. Smješten je na stijenama mjesta Tvrdoš, na desnoj obali Trebišnjice. Ovo je i jedan od najstarijih manastira na našim prostorima. On datira još iz 4. vijeka kada su ga sagradili Sveti car Konstatin i njegova majka Jelena. Kao dokaz starosti manastira u crkvi se nalaze iskopine različitih temelja i ranohrišćanskih grobnica. Neki spisi i istoričari tvrde da je manastir sagradio car Milutin krajem 13. i početkom 14. vijeka.Tvrdoš je isto tako poznat i po činjenici da je u njemu sveštenički čin primio Sveti Vasilije Ostroški.

Bilo je to u prvoj polovini 17. vijeka. Kad god posjetim manastir Tvrdoš, iako je uvijek pun vjernika, njime vladaju mir i spokoj koji se riječima ne mogu opisati. Dok šetate manastirom shvatate zašto su ovakva mjesta pravi raj za dušu. U unutrašnjosti manastira nalaze se svete mošti Jelene Anžujske, princeze trebinjske, srpske kraljice i supruge kralja Uroša I Nemanjića. To je bila kraljica omiljena u srpskom narodu. Njen lik jedan je od najprikazivanijih u manastirima srpske pravoslavne crkve. U porti manastira možete vidjeti zasađene jorgovane koji podsjećaju na legendu o kraljičinoj udaji. Kralj Uroš je zasadio jorgovane sa obe strane puta da dočeka svoju voljenu, a narod je klicao i sa oduševljenjem prihvatio novu vladarku. Ljubav naroda i Jelene Anžujske još uvijek traje i veliki broj vjernika dolazi da se pokloni moštima. Većini je prva asocijacija na Tvrdoš – vino. Ovo tvrdoško važi za jedno od najboljih vina u čitavoj Hercegovini.

Njihov Vranac je 2018. godine osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od skoro 16 000 vina, u takozvanoj „slijepoj degustaciji“. Vino proizvode monasi i koristi se tokom liturgije u manastiru. Kako to reće jeromonah, za vino su potrebni poštenje domaćina, jako sunce i kvalitetna zemlja… Sve to je ovdje prisutno. Možete uživati u vinima poput pomenutog Vranca, Žilavke, Metoxa, Rozea, ili ako ste ljubitelji rakija, onda su za vas tu Lozovača i Travarica. Ukoliko želite degustirati vina, nedavno je otvoren novi podrum koji izgleda autentično.

Sjedite u kamenim podrumima koji su opasani starim zidinama i buradima sa vinom, oko vas su zidine iz 15. vijeka, a sam podrum simboliše hercegovačko jedinstvo jer je pravljen od mostarskog, nevesinjskog i bilećkog kamena. Kotizacija po čaši je 3KM. Obavezno probajte vina jer se to iskustvo ne zaboravlja. E sad dolazimo do onih starih podruma… Ostavili su me bez riječi… Podrumi manastira datiraju iz 15. i 16. vijeka i pominju se u jednoj prastaroj epskoj pjesmi. Podrumi ispunjeni stoljetnim hrastovim bačvama, kameni zidovi, prigušeno svjetlo, a vi sjedite i degustirate Vranac… Na samom ulazu u manastir nalazi se prodavnica u kojoj možete kupiti vina i vjerske relikvije. Ukoliko ste ljubitelji vina, u samoj vinariji možete kupiti vino na litre, po cijeni od nekih 5 ili 6 km po litru, što je više nego prihvatljivo.

Planina Ozren

Ušuškan je obroncima planine Ozren kroz koje protiče rijeka Spreča. Planina Ozren je ogromna. Čini je splet puteva, lavirint i brojna neistražena mjesta. Ovdje svaki kutak čeka još svoje istraživače.

Pokušao sam da priđem ovom manastiru iz pravca Tuzle, nakon čega me je dočekalo dvočasovno lutanje planinom. Moj savjet je da idete iz pravca Doboja, imate table, a i jednostavnije je putem navigacije. Manastir se nalazi na 7 kilometara južno od Petrova, u naselju Kaluđerica. Izgrađen je u 16. vijeku. Prema natpisu iznad ulaza, crkva je popločana 1587. godine. Živopis u ovoj crkvi potiče iz perioda od 1605. do 1606. godine, dok su freske u priprati nastale kasnije, 1608. i 1609. godine. Pretpostavlja se da je isti majstor oslikao i crkvu manastira Žitomislić.

Crkva manastira Ozren posvećena je Svetom Nikoli. Po narodnom predanju, ovaj manastir je zadužbina Nemanjića. Jedni smatraju da je zadužbina kralja Dragutina, a drugi, da je zadužbina župana Stefana Nemanje. Uglavnom, ovo je sveta zemlja dinastije Nemanjića. Ovaj manastir je kroz istoriju više puta stradao, ali njegova crkva nikad nije porušena. Obnovljeni su stari konak i manastirska biblioteka, izgrađen je i novi konak, prostorije za boravak većeg broja hodočasnika, te sportsko- rekreativni sadržaji. Manastir Ozren je muški manastir.

Ovaj kraj karakteriše pjevanje izvornih pjesama, ozrenska narodna nošnja, ozrenske igre i održavanje velikih narodnih sabora na Ognjenu Mariju 31. jula, i Veliku Gospojinu 28. avgusta. Neobičan ukras ovog manastira su ruže, kojih ima oko dvije hiljade. Ovakvi detalji uljepšaju čovjeku dan, pružaju mu nadu duši, vedrinu pogledu, radost srcu. U ovom manastiru nalaze se mošti, desna ruka, Velikomučenice Ognjene Marije i čestice moštiju Svetog kneza Lazara i kralja Stefana Dečanskog. Vjernici iz svih dijelova svijeta dolaze da se pomole i poklone svetim moštima.

Manastir Ozren je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ovaj manastir je spomenik istorije jednog naroda i centar duhovnosti, tako da predlažem da ga posjetite, bez obzira kojoj religiji i naciji pripadali.

Ovo ste pročitali je samo pet posto onoga što vas očekuje ako posjetite Republiku Srpsku. Tekst je pisan u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, pa vas pozivam da posjetite njihov sajt visitformore.com i saznate još dosta zanimljivih priča, a pogledajte i ovaj sjajan video.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
Samo do petka – jedna EXIT ulaznica za ulaz na tri festivala!
Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
);