Home > Život > Pećina Vjetrenica: Prirodni biser BiH, a uskoro i svijeta

Pećina Vjetrenica: Prirodni biser BiH, a uskoro i svijeta

Stigla je vijest da je pećina Vjetrenica na listi čekanja za čuveni UNESCO i mnogo sam srećan zbog toga jer je ovo jedno nestvarno mjesto koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao neko ko u životu nije ušao u pećinu, lično sam se oduševio kada sam posjetio ovaj turistički biser Bosne i Hercegovine.

Pećina je trenutno na listi čekanja, a mi joj držimo fige. Dok čekamo odgovor UNESCO-a pročitajte šta vas očekuje ukoliko odlučite posjetiti ovo fenomenlno mjesto.

Vjetrenica je jedno od najvećih blaga naše zemlje. To je jedna od najbogatijih pećina u svijetu po biodiverzitetu. Nalazi se na nekih 50 minuta vožnje od Trebinja, u blizini mjesta Ravno. Ovaj speleološki kutak, sa čak četiri vodena toka, od 1952. godine predstavlja zaštićeni spomenik prirode, a čini ga više od desetak manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima. Smješten je na području južnodinarskog krša, 12 km vazdušne udaljenosti od Jadranskog mora. Zanimljivo je da tokom čitave godine temperatura u pećini iznosi oko 11 stepeni. U pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja. Tu je pronađen i kostur leoparda, a stručnjaci procjenjuju starost pećine na nevjerovatnih 37000 godina.

Stanovnik ove pećine je i „čovječija ribica“ sa nerazvijenim očima, prekrivena ružičastom bojom, rasta do nekih 25 cm. Ona diše i kožom i plućima, pa je zato i zovu čovječijom. Za pećinu se vezuju legende o vilama i hajducima. Vile su, po mitologiji, djevojke odjevene u duge bijele haljine koje su plod magije.

U Vjetrenici su po predanju živjele mnoge vile. Vila Oblakinja je najstarija i donosila je kišu u pećinu. Vila Brodarica je živjela na jezeru u središtu pećine. Vila Vidarica je liječila rane, a vila Biljarica vraćala glas i vid. Vila Proročica je čuvar istine. Ona najznamenitija je vila Vjetrenica koja je dolazila sa vjetrom. Ove vile su u davna junačka i hajdučka vremena čuvala hajduke koji su u pećini nalazili utočište. Dokaz boravka hajduka ovdje je ljudskom rukom isklesan „Hajdučki sto“ na dubini od nekih 550m.

O pećini brine grupa mladih ljudi koji će vam pokazati i objasniti sve što vas zanima. Ulaznice u pećinu su za odrasle 15KM, za studente i penzionere 10KM, za djecu 8KM, a za one ispod šest godina ulaz je besplatan. Na ulasku ćete dobiti vjetrovke jer je u pećini veoma hladno i vjetrovito, a dobijate i zaštitni šljem radi sigurnosti, jer je prvih sto metara strop veoma nizak.

Očekuje vas predivna šetnja od nekih 600 metara uređenim stazama uz nestvarne prizore stalaktita i prirodnog dekora. Pećina je uređena po najvišim standardnima i preporučujem da je obiđete jer to je iskustvo koje se ne zaboravlja.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
Turizam opštine Laktaši
Dream Theater dolazi u Zagreb
Završen je IV Moto Fest u Banjaluci
);