Home > Život > Otvoreno Art dvorište Banskog dvora: Bogat kulturni program na jedinstvenom prostoru

Otvoreno Art dvorište Banskog dvora: Bogat kulturni program na jedinstvenom prostoru

“Iskreno me raduje što evo već treću godinu uzastopno nastavljamo sa tradicijom održavanja kulturnih događaja u prostoru Art dvorišta Banskog Dvora i što smo ponovo jedna od rjetkih ustanova kulture koja realizuje programske sadržaje tokom čitavog ljeta.”

Riječi su Mladena Matovića direktora Banskog dvora – Kulturnog centra, povodom otvaranja treće sezone u Art dvorištu Banskog dvora.

Sezona je otvorena koncertom džez sastava “JazzBless Band” iz Banjaluke.

Tradicionalni  džez  standardi koje su izveli Daniela Erceg, Marin Milutinović Maki, Jovan Erceg, Predrag Kovačević Peđa i Damir Ćorković najavili su seriju kvalitetnih nastupa domaćih muzičara i njihovih gostiju iz inostranstva.

 “Art dvorište kao jedinstven kamerni prostor na otvorenom zaista pruža mogućnosti organizovanja raznovrsnih kulturnih sadržaja, a naš fokus u ovom mjesecu je usmjeren na predstavljanje kvalitetnih domaćih umjetnika i ansambala. Sezona na scenama Art dvorišta i Art terase trajaće sve do 20. septembra i uvjeren sam da veliko interesovanje i maksimalna posjećenost našim programima od strane publike, ni ove godine neće izostati” – rekao je Matović.

Pažljivo kreiranim programom za avgust, menadžment Banskog dvora nastavlja sa propagiranjem ideje “kulturnog dragstora”, a ova ustanova kulture koja poslije sanacije sija u svom punom sjaju otvara vrata posjetiocima i u ljetnjem periodu.

“Velika mi je bila čast da nastupam pred ovako lijepom publikom. Prostor je fenomenalan, bašta je romantična, ugodna i da se sjedi i sluša muzika i da se stoji, prošeta, zapleše. Publika je bila fantastična, nemamo uvijek ovako posvećenu publiku. Toliko su bili sjajni da smo mi iz benda komentarisali da se osjećamo da smo u nekoj možda drugačijoj i daljoj zemlji. Pratili su aplauzima svaki solo dio, oduševljeni smo ljudima. Zaista sam zahvalni Banskom dvoru na pozivu da baš mi otvorimo treću sezonu događaja u Art dvorištu” – kazala je Daniela Erceg vokalni solista sastava “JazzBless Band”.

“Stavljanje ovog prostora u funkciju je dobra ideja. Ovo je mali prostor sa velikom edukativnom dimenzijom. Ljudima su ponuđeni besplatni koncerti, kultura se plasira na jedan neposredan i nekomercijalan način. Vidno je da se ljudi ovdje osjećaju sasvim dobro, opušteno, a mi smo prezadovoljni njihovim reakcijama” – rekao je Marin Milutinović Maki, gitarista sastava “JazzBless Band”.

Već 12. avgusta program se nastavlja kada će biti održan koncert ansambla “Bandoneon Square” koji se žanrovski ne može svrstati ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza.

Do sada su održali više zapaženih koncertnih nastupa, a ovaj renomirani banjalučki sastav izvodi kompozicije Astora Piacole, Ričarda Galiana i drugih uticajnih kompozitora i umjetnika.

Muzički duo “Akvarel” koji u dvije boje, glasom Nemanje Lakića i zvukom gitare Stefana Tešanovića, “boji” i oživljava stare američke i brazilske klasike, nastupiće 15. avgusta, takođe u Art dvorištu.  Na njihovom nastupu publika ima priliku da uživa u numerama Frenk Sinatre, João Gilberta, Din Martina i brojnih drugih istaknutih izvođača ovog žanra. Gost večeri na njhovom nastupu biće violinista Slaven Bajić.

“U ovogodišnji avgustovski program Art dvorišta odlično se uklopio i  poetsko-muzički koncept pod nazivom “Note i slova” u okviru kojeg će jedan od regionalno najznačajnijih savremenih pjesnika Marko Tomaš čitati svoje stihove i puštati muziku koja ga inspiriše. Ovim događajem zakazanim za 16. avgust nastavlja se uspješna saradnja između Banskog dvora i Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ””- rekli su iz Banskog dvora.

Nakon “Nota i slova” Art dvorište se ponovo vraća džez ritmu i to  kroz realizaciju koncerta sastava “Jazz trio”, koji će na sceni Art dvorišta nastupiti 19. avgusta. Trio čine poznati banjalučki muzičari Vladimir Tubić i Dragan Tabaković, a na sceni će im se pridružiti specijalni gost iz Brazila, gitarista Viktor da Kosta.

“Nakon ove džez poslastice, program u Art dvorištu nastavlja se 27. avgusta koncertom violinistkinje Natalije Todorović koja će se uz klavirsku pratnju Vlade Danića predstaviti djelima velikana umjetničke muzike ali i izvesti i svoje autorske kompozicije. Ova violinistkinja iza sebe ima veliki broj koncertnih nastupa, te značajan broj priznanja i nagrada” – dodali su.

Posljednji koncert, poslednjeg dana u avgustu održaće jedinstveni kamerni sastav “BarabaR” kojeg čine violinistknja Ljubica Crnobrnja, akoredonista Ognjen Janjanin i perkusionista Zoran Vujić. Osnovna ideja  vodilja ovih umjetnika je stvaranje i izvođenje autorske muzike insipirisane folklorom i etno elementima, zasnovane na nešto klasičnijoj harmonskoj osnovi. Njihov repertoar obuhvataju i valceri, tango, filmska muzika, kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova.

Svi navedeni programski sadržaji u Art dvorištu počinju u 21 čas, a za svaki konkretan događaj dijele se besplatne pozivnice koje se mogu preuzeti  na biletarnici Banskog dvora, sedam dana prije samog događaja.

Izvor: Srpskainfo/ Andrea Aleksić

You may also like
Vanja Mišić i Sanja Čolić Zelić koncertima u Art dvorištu Obilјežavaju 10 godina zajedničkog rada
Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru
Počele pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”
Promocija zbirke pjesama “LJUBAV, SAMOĆA, TIŠINA” u Vijećnici Banskog dvora
);