Home > Život > Opojna svježina u srcu šume

Opojna svježina u srcu šume

Od vode smo sačinjeni, od nje živimo, a ipak, osim kao esenciju opstanka, često ju posmatramo sa strahopoštovanjem, diveći se i pomalo plašeći se njene strahotne snage. Voda je jedan od najmoćnijih dijelova prirode, uvijek tako lijepa, prevrtljiva i krajnje, u svim svojim oblicima, osvježavajuća i umirujuća.

Tamo gdje jedna voda nježno kupa stijene, gdje se male kapi sudaraju i, stapajući s rijekom, idu u jedan isti tok, tamo gdje je svježina prirode nestvarna u svojoj čistoti, nalazi se jedan vodopad.

Iz ogromne stijene, u velikom rascjepu i kamenu, negdje između Fajtovaca i Gornjeg Kamengrada, a oko četrnaest kilometara udaljen od Sanskog Mosta, skriven je vodopad Bliha (lokalno poznat i kao “Blihin skok”) – čudesan u svojoj čistoti.

Vozeći se od Banjaluke, prolazeći kroz Prijedor, do Blihe se stiže putem Sanski Most – Lušci Palanka. Smjernice za dolazak su obilježene, ali svima koji odluče da posjete ovo mjesto, od dodatne koristi uvijek može da bude i “Gugl” mapa, ali i kakvo uputstvo nekoga ko se već susreo s ovim djelićem prirode.

Nakon skretanja s asfalta, do početka strmovite, ali uređene staze vodi obični makadamski put, kojim je moguće ići i pješke, ali i bilo kojim prevoznim sredstvom, ukoliko su vremenske prilike pogodne.

S obzirom na to da je vodopad, koji se stapa s riječnim tokom, okružen šumom, posjete su najljepše u periodu od kasnog proljeća do rane jeseni, zbog bogatstva biljaka koje je moguće naći na putu do, ali i kod samog vodopada. Od malog i velikog drveća, do raznolikih paprati, smještenih i u vodi i na stijenama, do cvijeća koje raste sljubljeno s vodom, silazak do Blihe pravi je ugođaj  za sva čula. Poseban doživljaj prepuštanja prirodi predstavlja prilazak samom vodopadu, gdje je moguće osjetiti punu snagu prirodne ljepote, u kapima i hladnoći.

Mi smo vodopad posjetili u prvim danima aprila, kada priroda i zelenilo nisu još oživjeli u potpunosti, ali to nikako nije urušilo sveopšti doživljaj i ljepotu ovog mjesta. Vrijeme je poslužilo i za uživanje, ali, naravno i za fotografisanje (za šta imamo i vrijedne dokaze).

Okružen zelenilom i drvećem, vodopad, uljuljkan među stijene, ušuškan je na kraju drvene konstrukcije, stepenica i mosta, kojim je silazak u posljednjih nekoliko godina znatno olakšan. Za one koji posebno žele da sporijim tempom uživaju u šetnji do vodopada, pored puta nalaze se i klupe za odmor i hvatanje predaha. Svaki korak i predah vrijedni su truda, jer na kraju stoji prava oaza, uvijek spremna da zapljusne svježinom.

Vodopad se o stijenu obrušava na visini od oko 56 metara, a ime je dobio po rijeci koja teče kroz Sanski Most. Dio je parka prirode zvanog “Blihin vodopad”, koji se prostire na oko 50 kvadratnih kilometara. Spomenikom prirode proglašen je 1965. godine. Sama rijeka Bliha izvire kod sela Lipnik i lijeva je pritoka Sane, u koju se uliva kod Podluga,  koji je 1.5 km udaljen od Sanskog Mosta.

U blizini vodopada Bliha nalazi se Fajtovačka pećina, locirana na području sela Fajtovci i prilično je nepristupačna za veći broj posjetilaca, ali je poznata po kolonijama šišmiša koji obitavaju u njenoj unutrašnjosti. Na području Sanskog Mosta nalazi se i Dabarska pećina, ali i estavela Bobijaško oko, kao i brojne druge divote prirode koje vrijedi posjetiti, doživjeti i na sva čula spoznati.

Ako odlučite da posjetite Blihu, pripremite se na susret sa očaravajućom prirodom i svim njenim stranama, ali i na sasvim siguran povratak, jer, ko ne bi želio ponovo da na takav način osjeti i čuje vodu u njenoj punoj snazi i svježini.

Autor teksta: Milanka Mitrić

Fotografije: Zlatan Lipljanac

You may also like
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
Samo do petka – jedna EXIT ulaznica za ulaz na tri festivala!
Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
);