Home > Život > “Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske

“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Danas je premijera predstave „Opasne veze“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a ja koristim priliku da vas pozovem da pogledate ovaj spektakl. 

Opasne veze  (Les Liaisons dangereuses) je roman francuskog književnika Choderlos de Laclosa iz 1782. godine, ali je nevjerovatno koliko neke stvari i neke emocije, kao i navike uvijek budu aktuelne.  „Abisus abisum invocat“ (Grijeh za grijehom se valja) obično se koristilo kao natpis na ulazima arijanskih crkvi, ali možda je ova ova izreka i najbolji opis emocije koju ćete doživjeti na ovoj predstavi. Od početka ko kraja vi ste na ringišpilu grijeha, samo je pitanje kako ćete vi gledati na koji grijeh i čiji je grijeh opravdaniji, ako ga je uopšte moguće opravdati.

Važno je spomenuti da izgled scene i kostima je nevjerovatan, toliko truda i tačnosti, da u svakom trenutku imate osjećaj kao da se nalazite u Versaju u periodu kad to mjesto nije bilo puno kineskih turista, već je živjelo na relaciji dosada-požuda-sex-nadmetanje.

Scenograf predstave je Vesna Popović i hvala joj za ovaj divan ugođaj, dramaturg Ivana Stjepanović, kostime je kreirala Ivana Ristić i uradila je nevjerovatan posao, a kompozitor je Alek Rodić čija muzika daje poseban ugođaj svemu.  Snježana Mišić kao Markiza de Mertej koja je uspjela od prvog do posljednjeg sekunda da oduševi sve u publici. Vladimir Đorđević je fantastično prikazao i karakter i manipulaciju emocijama koja je karakteristična za ljude koje predstavlja Vikont de Valmon i tako u potpunosti opravdao snažan aplauz nakon predstave. Dana Poletan kao Madam de Turvel koja me iskreno oduševila, žena je uspjela da kroz svako svoje pojavljivanje pokaže borbu karaktera i emocija. Milica Vokić u ulozi Secil de Volanž pokazala je svu ljepotu pozorišta, predivna gluma i sjajan izgled na sceni. Smiljana Marinković  kao njena majka Madam de Volanž prikazala je mali milion majki koje se obično lome na relaciji „šta je ispravno“ i „šta je dobro“.

Takođe , tu su i  Pavle Pavić, Andrija Mitić, Vedrana Mačković, Nataša Perić, Božana Kukilo, Milica Dimitrijević, Danilo Milenković, Mladen Jurišić koji su ovu predstavu učinili jednom predivnom uspomenom iz Narodnog, a sve to pod fenomenalnom upravom reditelja Predraga Štrbaca.

Pošto sam opisao sve u kategoriji ko i kada, bilo bi lijepo napisati i šta se radi u priči „Opasne veze“. Bivši ljubavnici vikont De Valmon i markiza De Mertej, dvoje izuzetno dokonih aristokrata, uživaju u manipulaciji. Zajedno osmišljavaju opkladu: Valmon mora uspešno da zavede nežnu i čednu suprugu državnog službenika, gospođu De Turvel, kao i mladu i nevinu Sesiliju Volanž, a gospođa De Mertej će mu se zauzvrat ponovo podati.

Da li je vikont dorastao ovom izazovu ili će pasti u zamku ljubavi i da li je ljubav jača od grijeha, sa čim se može živjeti, a bez čega ne može, javite mi kada pogledate predstavu.

Ps. Ukoliko niste pročitali roman „Opasne veze“ obavezno to uradite, jer mislim da je zapostavljen, a to je grijeh, a ovoj je moj tekst pa mogu da apelujem na šta god hoću. Javite utiske i do čitanja.

Zoran MATIĆ

Foto: Jelena Medić

You may also like
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Devetke stižu na Freshwave!
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
);