Home > Život > Na današnji dan rođen Volt Dizni

Na današnji dan rođen Volt Dizni

Američki tvorac crtanih filmova, crtač animacije, režiser, scenarista i producent Volt Dizni rođen je na današnji dan, 5. decembra 1901. godine u Čikagu.

Njegovo ime ističe se kao najzaslužnije za popularizaciju crtanog filma u svijetu, naročito onih animacija koje su namijenjene za djecu. Dizni je bio jedna od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti u svijetu filma uopšte.

Za vrijeme dugogodišnje i veoma uspješne karijere, Volt Dizni je dobio 29 Oskara, a svjetsku slavu stekao je 1928. godine kada je svijetu prikazao prvi film u čijoj je glavnoj ulozi bio Miki Maus.

Dizni je bio vrijedan i porodičan čovjek i svi su vjerovali da je Miki Maus upravo njegov alter-ego.

On je u svojim radovima među prvima počeo da koristi zvučni film, ponavljanje scena i gegove i dosnimavanje zvuka, a izvšio je i značajan uticaj na  skoro sve animatore svoga vremena.

Njegovi filmovi su bajkoviti, magični i maštoviti. Oni nas uče da treba biti hrabar, uporan, pravedan, odan i dobar prijatelj, te da dobro uvijek pobjeđuje i tako postaju okvir dječijeg odrastanja.

Volt Dizni je iza sebe ostavio besmrtne animirane junake koje krase prave vrijednosti. Tako Mikija Mausa doživljamo kao vrijednog, hrabrog, maštovitog i poštenog. On najviše voli da se druži sa Šiljom koji je stidljiv, malo nespretan, dobar i naivan. U Diznijevu družinu koja je sastavni dio odrastanja svakog djeteta uključeni su Paja Patak, Pata, Vlaja, Raja, Gaja, Baja Patak, Pluton i mnogi drugi likovi kojih se rado sjećamo kad se osvrnemo na prve godine svog života.

Diznilend
Volt Dizni jedan je od najpoznatijih producenata pokretnih slika, a pored toga, crtao je stripove i strip sveske. Dizni je 1955. godine je izgradio i zabavni park “Diznilend” u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država. Kasnije, 1971., njegovi su naslednici sagradili još veći park u Orlandu na Floridi. Diznilend je od tada do danas omiljeno odredište djece, i svih onih koji se tako osjećaju, sa raznih krajeva svijeta.

Svjetsku slavu stekao je stvarajući lik Mikija Mausa

Sa bratom Rojem Diznijem, Volt je osnovao i produkcijsku kuću poznatu kao “Kompanija Volt Dizni” (The Walt Disney Company) i tako je povećao sve svoje prihode. Kompanija “Walt Disney” je jedna od najvećih korporacija u industriji zabave. Osnovana je 1923. godine kao mali animatorski studio, a danas je jedan od najvećih holivudskih studija, vlasnik jedanaest tematskih parkova i dva akvaparka. Pored toga vlasnik je i nekoliko radotelevizijskih kompanija, među kojima je i ABC

Zanimljiv podatak iz njegove biografije je da biološki nikada nije umro, tačnije kada mu je ustanovljen rak pluća Dizni je odlučio da ode u bolnicu i da mu uz pomoć hladnoće tečnog azota zamrznu sve životne sokove i zaustave rad srca. To se desilo 15. decembra 1966. godine. Njegova zamisao je bila da jednoga dana, kada nauka nadvlada rak i kada bude moguće oživljavanje zaleđenog tijela, ponovo oživi.

Dok se to ne dogodi, nama ostaje da sačuvamo sve lijepe osobine koje posjeduju njegovi junaci i da se rado sjećamo crtića nastalih u radionici Dizni, jer oni nose jednu pozitivnu atmosferu koja je neopisiva i koja osvaja na prvo gledanje.

6yka.com

);