EHO Portal

Muzej savremene umjetnosti RS nosilac regionalnog projekta “Teritorija kulture”

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske vas obavještava da je nakon uspješne aplikacije na Zajednički regionalni program „Dijalog za Budućnost“postao nosilac projekta „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?“.

Ovaj projekat MSURS zajednički će realizovati sa partnerima: Umjetničkom galerijom „Nadežda Petrović“iz Čačka (Srbija) i Narodnim muzejom Crne Gore na Cetinju (Crna Gora) koji će u narednim mjesecima kroz zajedničke programske aktivnosti povezati vodeće institucije kulture Čačka, Cetinja i Banjaluke. Cilj projekta je stvaranje istraživačke platforme koja je usmjerena na razvoj kreativnog i otvorenog dijaloga namijenjenog mladima.

Istraživanje bi tražilo kreativne odgovore na pitanje kako manji gradovi poput Čačka, Cetinja i Banjaluke, sprovodeći ovakve programe, mogu postati mjesta razmjene i dijaloga postajući uzorna i relevantna mjesta na kulturnim mapama regiona.

Projekat „Teritorija kulture” biće realizovan kroz dvije programske linije od kojih prva podrazumijeva organizaciju interdisciplinarne ljetne škole za umjetnost i kritiku u Banjaluci i na Cetinju koju, će voditi eminentni stručnjaci i predavači iz regiona. Ovaj program namijenjen je mladim studentima i studentkinjama, umjetnicima i umjetnicama kao i specijalizovanim medijima u oblasti kulture. Polaznici škole će kritičkim i interdisciplinarnim pristupom mapirati relevantne tačke kulturne povezanosti, savremenih umjetničkih kretanja i kritičkih opservacija kroz zajedničku mapu regiona na primjeru Memorijala Nadežde Petrović, kao najstarije i najprestižnije bijenalne manifestacije u regionu.

Druga programska linija ovog projekta biće usmjerena na podršku ženama umjetnicama i njihovoj afirmaciji u kontekstu relevantnih umjetničkih događaja kao što je 30. Memorijal Nadežde Petrović, koji će u ovom slučaju poslužiti kao razvojna platforma za promociju ravnopravnosti polova isticanjem sloboda u prezentaciji ženskih mišljenja , zasnovanih na analizi društvenih odnosa, međugeneracijskom dijalogu i marginalizovanim društvenim grupama u cilju stvaranja demokratičnog društva. 

Cilj ovog zajedničkog regionalnog projekta je da se  kroz navedene aktivnosti u fokusu javnosti nastavi kontinuitet saradnje i kulturne razmjene na postjugoslovenskim prostorima. Prezentovanjem savremene umjetničke scene stvorićemo novo mjesto dijaloga i razvoja kritičkog mišljenja u cilju društvene kohezije, opšteg dobra i međukulturalne regionalne saradnje koja teži uključivanju šireg postjugoslovenskog prostora.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske projekat „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?“ provodi  u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

);
Visit Us On Facebook