Home > Život > Mjesto u Japanu razvrstava otpad u čak 45 kategorija

Mjesto u Japanu razvrstava otpad u čak 45 kategorija

Plastika, papir, metal? U japanskom Kamikatsuu, koji do 2020. želi postati naselje bez smeća, razvrstavanje otpada nije jednostavno. Mještani su suočeni sa zbunjujućih 45 kategorija razvrstavanja.

– Da, komplikovano je – kaže 39-godišnja građanka Naoko Jokojama – ali sada sam ekološki svjesnija nego prije.

Kategorije pokrivaju sve – od četkica za zube do jastuka. Gradić planira do naredne godine sav svoj otpad reciklirati i zatvoriti tvornice gdje se smeća pali.

Postupak stvarno može biti težak, ne samo zbog gomile kategorija nego se predmeti poput plastičnih boca moraju oprati i posušiti prije predaje na reciklažu. Ako je predmet sastavljen od više dijelova i materijala, od stanovnika se očekuje da ih rastave i svaki komad razvrstaju u odgovarajući kontejner.

Mnogi dijelovi Japana traže da stanovnici razvrstavaju otpad, ali većina ih ima samo nekoliko kategorija. Velika većina smeća i dalje se spaljuje.

Nije Kamikatasu bio mnogo drugačiji do 2000. godine. Tada je grad morao zatvoriti jednu od svoje tvornice gdje se palilo smeće, jer nije zadovoljavala ekološke standarde. Ona druga bila je premala za sve gradsko smeće, a za novu opština nije imala novca.

– Ako već ne možemo spaljivati smeće u gradu, reciklirajmo ga, pomislili smo. Uostalom, recikliranje je jeftinije – rekla je gradska službenica Midori Suga.

80 odsto otpada se reciklira

Kamikatsu je nadomak cilju. Prema podacima iz 2017. godine, grad je proizveo 286 tona otpada, od čega je u reciklaži završilo 80 odsto. Na nacionalnoj razini postotak je suprotan, samo se 20 odsto smeća reciklira.

U Japanu se smeće spaljuje zato što zbog planinskog terena nije moguće izgraditi klasična odlagališta otpada.

Zanimljivo je da Japan po glavi stanovnika proizvodi manje ukupnog smeća od većine razvijenih zemalja, ali je zato po plastičnom otpadu drugi, iza Sjedinjenih Država.

Nisu svi stanovnici Kamikatsua sigurni da bi njihova inicijativa upalila i drugdje.

– Nama to polazi za rukom jer nas je samo 1500 – kaže Jokojama – u većim gradovima to bi bilo mnogo teže.

Ali drugi smatraju da je u pitanju jednostavno zdrav razum.

– Znam da je zgodnije spaliti smeće, ali reciklirati je puno bolji izbor – kaže 71-godišnja Saeko Takahashi razvrstavajući stare novine i kartonsku ambalažu.

Kazuyuki Kiyohara, voditelj centra za upravljanje otpadom, kaže da plastika čini većinu otpada.

– Naš životni stil ovisi o plastici. Potrošači mogu do određene mjere smanjiti plastični otpad, ali ga nećemo eliminisati sve dok se proizvode proizvodi ili ambalaža od plastike – kaže taj 38-godišnjak.

HINA

You may also like
EXIT u Amsterdamu pokreće novu ekološko-muzičku platformu u jednom od najfascinatnijih klubova na svijetu!
Avicii dobio voštanu figuru u muzeju Madam Tiso u Njujorku
Težak život glumca: Loš odnos sa ocem, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubistva
Klackalice koje su povezale mališane na američko-meksičkoj granici
);