Home > Život > Marketi koriste listove banane umjesto plastičnih vrećica

Marketi koriste listove banane umjesto plastičnih vrećica

Supermarketi u Vijetnamu su usvojili inicijativu sa Tajlanda i počeli su koristiti listove banane kao alternativu plastičnim, vrećicama i kesama.

Na ovu revolucionarnu ideju je došao supermarket “Rimping” sa Tajlanda a njihova ideja eko pakovanja je naišla na oduševljenje korisnika društvenih mreža. Nakon Tajlanda marketi u Vijetnamu su počeli praktikovati isti sistem prirodne ambalaže.

Veliki lanac marketa u Vijetnamu, kao što su “Lotte Mart”, “Saigon Co.op” i “Big C”, su počeli pratiti primjer Tajlanda te se i na njihovim policama pojavila ambalaža od listova banane.

Predstavnik marketa “Lotte Mart” ističe da u ovom marketu još uvijek testiraju ovaj način pakovanja namirnica, ali planiraju da zamijene plastiku sa listom banane što prije.

Osim što umotavaju voće i povrće marketi namjeravaju da koriste listove banane i za pakovanje mesnih proizvoda.

Ova ideja je do sada naišla na veliku podršku kupaca.

“Kada vidim povrće umotano u ove divne listove banana, odmah dobijam želju da kupim još veće količine hrane”, rekao je jedan od kupaca marketa.

Drugi kupac pod imenom Hoa dodaje da ova inicijativa pomaže stanovništvu da probudi veću svijest o značaju očuvanja životne sredine.

Sudeći po medijima u Aziji, i drugi marketi u Vijetnamu planiraju u narednom periodu da smanje upotrebu plastične ambalaže te na taj način smanje količinu plastičnog otpada.

Market “Big C” je već u svoju ponudu uvrstio i biorazgradive vrećice koje su napravljene od brašna kukuruza.

Vijetnam je trenutno na 4. mjestu zemalja sa najvećim zagađenjem plastičnim otpadom koji se baca u okean, tako da su napori poput ovoga veoma značajni za ovu daleku zemlju.

Zabrana i smanjivanje upotrebe plastičnih vrećica u supermarketu postao je rastući trend u Aziji.

Eko pakovanja naišla na oduševljenje kupaca

Nedavno je Južna Koreja je potpuno zabranila plastične vrećice u marketima i insistira od ovih prodavnica da kupcima ponude ambalažu koju je moguće reciklirati.

Marketi u Singapuru takođe lansiraju kampanje putem kojih informišu javnost o potrebi smanjenja korištenja plasičnih kesa, dok pojedini marketi na Tajvanu naplaćuju korištenje plastičnih vrećica u nadi da će na taj način smanjiti njihovu upotrebu.

Plastični otpad ozbiljan ekološki problem

U međuvremenu, Kina je smanjila upotrebu plastičnih kesa za 66% tokom posljednje decenije, nakon što je zabranila marketima korištenje ovih vrećica 2008. godine.

izvor: nextshark.com

);