Home > Život > “Lockdown” je riječ koja je obilježila 2020. godinu

“Lockdown” je riječ koja je obilježila 2020. godinu

“Collins Dictionary” proglasio je “lockdown” riječju godine za 2020., kazavši kako ova riječ predstavlja zajedničko iskustvo nekoliko milijardi ljudi.

Prema rječniku, “lockdown” se definiše kao “nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima”.

Leksikografi su tokom 2020. registrovali 250.000 više korištenja riječi “lockdown” nego prošle godine kada je korištena samo 4.000 puta.

Ostali pojmovi koji su u Top 10 najviše korištenih tokom ove godine su: društveno distanciranje, koronavirus, samoizolacija…

S druge stranice, skraćenica “BLM” (Black Lives Matter) zabilježila je porast upotrebe za 581 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi je i riječ “Megxit”, pojam nastao po uzoru na riječ Brexit, korišten za povlačenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa s kraljevskih dužnosti.

“Jezik je odraz svijeta u kojem živimo, a 2020. je umnogome uticala na sve nas. Pandemija je imala efekte na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se. S obzirom na to da mnoge zemlje ponovo ulaze u “lockdown”, ovo je riječ koja najbolje sažima godinu koja je na isteku”, rekla je Helen Njusted, savjetnica za jezički sadržaj u “Collinsu”.

Riječ 2019. bila je “klimatski štrajk” i obilježila je godinu u kojoj je 17-godišnja Greta Tunberg predvodila globalni ekološki pokret.

izvor: klix.ba

);