Home > Život > Knjige o Hariju Poteru izbačene iz škole na prijedlog školskog istjerivača đavola

Knjige o Hariju Poteru izbačene iz škole na prijedlog školskog istjerivača đavola

Pastor u školi u Nešvilu kaže da knjige J. K. Roling koriste “prave čarolije” koje mogu da prizovu zle duhove.

Katolička škola u Tenesiju izbacila je knjige o Hariju Poteru iz biblioteke jer kažu da sadrže “prava prokletstva i čarolije koje pri čitanju dovode u rizik od prizivanja zlih duhova”.

Lokalne novine prenose kako je pastor škole St. Edvard poslao e-mail roditeljima u kojem kaže kako je bio u kontaktu s nekoliko egzorcista koji su predložili izbacivanje ovih knjiga jer “magiju prikazuju i dobrom i lošom, što nije istina već mudra prevara”. Velečasni dodaje kako je “riječ je o istinskim čarolijama kojima ljudi mogu prizvati zle duhove”?!

Direktorka škole potvrđuje kako sveštenik “ima autoritet za takav čin” i da ne cenzurišu književnost osim pri određivanju “sadržaja koji je prikladan uzrastu čitalaca”.

Ove knjige često su bile predmet spora, budući da su crkvene vlasti često tvdile kako “slave magiju i okultno i zbunjuju djecu po pitanju čarolija o kojima čitaju”. U Nju Meksiku su čak i spaljivane početkom ovog vijeka, a čak ih je i papa Benedikt XVI opisao kao “suptilno zavođenje koje šteti hrišćanstvu u duši prije nego ono dobije priliku da se ispravno razvije”.

izvor: ravnododna

You may also like
Džoana Rouling planira da napiše još šest knjiga
Hari Poter stiže u domove na novoj zabavnoj platformi
);