Home > Život > Izrazi koji su se našli u rječniku zahvaljujući hip-hop pokretu

Izrazi koji su se našli u rječniku zahvaljujući hip-hop pokretu

Pop kultura, sa naglaskom na hip hop pokret, odgovorni su za neke izuzetno popularne termine koje danas svakodnevno koristimo i koji su, zahvaljujući masovnoj upotrebi, pronašli svoje mjesto u riječnicima poput Oksford i Kembridž rječnika.  

Iako često smatran lakrdijom, štetom i jezičkim uništenjem, sleng je danas postao neizostavan dio svakog jezika. U nastavku donosimo šest najpoznatijih primjera riječi koje su se našle u Oksfordovom rječniku i postale dio formalnog engleskog jezika zahvaljujući hip-hop kulturi i njenim predstavnicima.

1.YOLO – skaćenica za frazu „you only live once“, što u prevodu znači samo jednom se živi, kojom izražavamo mišljenje da treba iskoristiti sadašnji trenutak bez brige o budućnosti. Često služi kao izgovor za impulsivno i nepromišljeno ponašanje.

Iako različite varijacije ove fraze srećemo još u 18. vijeku,  tek zahvaljujući kandaskom reperu Drejku ona je postala planeratno prihvatljiva i to najviše zahvaljujući njegovoj pjesmi “The Motto” sa albuma “Take Care”. Fraza je postala toliko popularana da je Drejk u jednom trenutku za nju tražio autorska prava, naravno, bezuspješno. “Yolo” se oficijelno u Oksfordovom rječniku pojavljuje 2016. godine.

2. Fo shizzle – varijacija na “for sure” što znači sigurno, definitivno.

Iako ga većina pripisuje američkom reperu Snup Dogu, termin “(fo) shizzle” je prvobitno korišten u “podzemlju” i među momcima sa ulice. Srećemo ga i kod repera E-40. Zahvaljujući Snupovoj pjesmi “Suited N Booted” iz 2002. godine ulazi u širu upotrebu.

3. Bootylicious – izraz koji se najčešće odnosi na žensku zadnjicu koja je privlačna.

Još jedna riječ koja je proizašla iz hip hop slenga, u ovom slučaju zahvaljujući hitu “Bootylicious” iz 2001. godine grupe “Destiny’s Child”. Riječ je vrlo brzo prisvojena u standardni jezik, a 2004. postala je dio Oksfordovog rječnika.

4. Mullet – termin za frizuru, najčešće mušku, koja je kratka naprijed i sa strana, sa dugim repom nazad.

Mullet (ili mullet head) prvobitno je bio izraz korišten kao uvreda za nečiju inteligenciju u Americi u 19. vijeka, ali zahvaljujući “Beastie Boysima” i njihovoj pjesmi “Mullet Head”, 90-ih je postao popularan termin za karakterističnu mušku frizuru.

5. Jiggy – termin koji označava nekoga ko je uzbuđen, energičan i nesputan, najčešće na seksualan način.

Moderna interpretacija riječi “jiggy” sugeriše dvije stvari – nesputan ples ili nestupan seks. Termin je postao popularan zahvaljujući Vilu Smitu i njegovom hitu “Gettin ‘Jiggy Wit It” iz 1997. godine.

6. Twerk – seksualno provokativan plesni potez koji uključuje pokrete zadnjice i kukova u niskom čučnju.

Prva moderna upotreba riječi “twerk” pojavljuje se u pjesmi “Do the Jubilee All DJ Jubileeiza” iz 1993. godine, iako sama riječ postoji mnogo duže. Moderna upotreba je nastala u noćnim klubovima kao ime za određeni stil plesa. U prošlosti, ovaj termin je opisivao pokrete palca, ostruge ili mačijeg repa.

7. Stan – termin koji označava opsesivnog fana neke poznate ličnosti.

Izraz potiče od popularne Eminemove pjesme “Stan” iz 2000. godine, a koristi se da opiše opsjednutog fana. Izraz je tek ove godine formalno prihvaćen u Oksfordov rječnik.

life.ba/Sanja Savić

You may also like
Avicii dobio voštanu figuru u muzeju Madam Tiso u Njujorku
Težak život glumca: Loš odnos sa ocem, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubistva
Klackalice koje su povezale mališane na američko-meksičkoj granici
DJ Luka za EHO: “Želim da publika osjeti istu emociju kao i ja”
);