Home > Život > Iz Černobila stiže “Atomik” votka

Iz Černobila stiže “Atomik” votka

Internacionalni tim naučnika koji radi u zoni napuštene nuklearne elektrane Černobil nedavno je stvorio prvu votku napravljenu od vode i žitarica koje se uzgajaju u blizini napuštene nuklearne elektrane.

Votka naziva “Atomik”, je prvi produkt za potrošače koji dolazi iz Černobilske zone koja je napuštena još 1986. godine kada se desila nezapamćena eksplozija.

Žitarice koje su korištene za ovu votku su uzgajane na farmi u blizini napuštene elektrane, i dok analize pokazuju da sadrže neke od radioaktivnih elemenata, sam proces destilacije je uništio sve tragove opasnih materija.

Tvorci ovog alkoholnog pića isitču da “Atomik” votka sadrži radioaktivne elemente kao i sve ostale votke.

“Ova votka nije ništa više radioaktivna od ostalih sličnih pića. Svaki hemičar će vam reći da kada nešto prođe kroz proces destilacije sve loše tvari nestaju iz samog produkta. Uzeli smo žitarice koje su djelimično kontaminirane, kao i vodu koja protiče u blizini elektrane Černobil i od njih smo napravili sjajnu votku”, rekao je profesor Džim Smit sa Univerziteta Portsmont u Velikoj Britaniji.

Uzorak ove votke odnesen je i na Univerzitet Sauthempton koji ima jednu od najboljih labaratorija sa analizu radioaktivnih materijala, i ni oni nisu uspijeli pronaći tragove radioaktivnosti.

“Atomik” votku je stvorio tim istraživača uključujući profesora Smita koji radi na istraživanju oporavka zemljišta oko Černobila nakon nuklearne katastrofe 1986. godine.

Nakon što su dobili dokaz Univerziteta da njihova votka nije radioaktivna, ovaj tim naučnika planira da “Atomik” votku učini dostupnom svima na svijetu, a prihod od prodaje planiraju da doniraju zajednicama u okruženju elektrane čiji su žitelji još uvijek pogođeni ovom katastrofom.

Profesor Smit je rekao da na hiljade ljudi živi u zoni eksplozije gdje su obrada zemljišta i ulaganje u agrikulturu još uvijek zabranjeni. Prihod dobijen od prodaje “Atomik” votke mogao bi pomoći ovim ugroženim porodicama.

Tim koji stoji iza proizvodnje ovog pića je za sada stvorio svega nekoliko flaša “Atomik” vodke, a njihov plan je da do kraja godine proizvedu do 500 flaša koje će prodavati turistima koji još uvijek dolaze i posjećuju zonu eksplozije u Černobilu. Još uvijek nije objavljeno koja će biti cijena “Atomik” votke u maloprodaji.

You may also like
Rusi objavili trailer za svoju verziju “Černobila”, pojavljuju se i američki špijuni
Youtuber snima putovanje kroz Černobil i jede radioaktivno voće
Kako izgleda Černobil 33 godine kasnije (video)
Serija “Černobilj” otkriva najčuvaniju rusku tajnu
);