Home > Život > Gradina i Kotromanićevo – duh kraljevskog Doboja

Gradina i Kotromanićevo – duh kraljevskog Doboja

Kamen živi, postoji i opstaje vijekovima, a građevine koje od njega nastaju, iako obrušene i uništavane, žive neke nove živote dok ih posjećujemo, čuvamo i o njima govorimo. Jedan od kamenih čuvara vremena, star nekoliko stotina godina jeste i srednjovjekovna tvrđava u Doboju, poznata i pod imenom Gradina, smještena u samom srcu grada.

Dobojsku tvrđavu obišli smo prilikom jednodnevne posjete Doboju, u okviru koje smo uživali u ljepotama Goranskog jezera, mističnosti Djevojačke pećine, te ušuškanosti i miru etno sela Kotromanićevo. Ovog puta, osvrnućemo se na Dobojsku tvrđavu i etno selo Kotromanićevo, jer na različite načine, i jedno i drugo, vraćaju nas u prošle dane, o kojima ne znamo mnogo.

U jezgru savremenog života i užurbanosti, uzdignuta u visine, tvrđava, za koju se smatra da je bila u posjedu srpske vladarske dinastije Kotromanić, vidljiva je iz skoro svih dijelova grada. Bilo da volite istoriju, da ste fascinirani arhitekturom ili da prosto želite sa njenih zidina da uživate u fantastičnom pogledu na grad, ova tvrđava je pravo mjesto za vas.

Foto: Zlatan Lipljanac

– Da je gradnja dobojske tvrđave i kamenih zidina počela u 13. vijeku  dokazuju brojna arheološka istraživanja, nalazi nakita sa groblja na Usori i keramike iz dna južne kule dobojske tvrđave, austrijske gravure iz 1697. godine, stari turski popisi i tefteri. Ovi dokazi svjedoče o vremenu početka gradnje dobojskog utvrđenja u 13. vijeku,  prate i daju vrijedne podatke o prodoru i smjenjivanju neprijateljskih vojnih posada na ovom području, te periodima nadogradnje, popravljanja i doziđivanja dobojske tvrđave tokom ratovanja hladnim napadnim oružjem (katapultima) – stoji na zvaničnoj stranici Turističke organizacije Republike Srpske o dobojskoj tvrđavi, gdje je posebno naznačeno da je ovo utvrđenje kulturno-istorijski spomenik visoke vrijednosti. Ako se odlučite na istraživanje ove lokacije ili su vam potrebne informacije o drugim zanimljivim mjestima u BiH, moguće ih je pronaći u knjizi Zorana Matića “50 top lokacija Bosne i Hercegovine”.

Opšte detalje iz istorije i vremena u kojem je sama tvrđava nastala, posjetioci će naći i na brojnim, omanjim bilbordima koji se nalaze u različitim dijelovima građevine, koja je, ako je suditi po zvaničnim zapisima, na razne načine uništavana bar 18 puta.

S obzirom na to da je ovdje 1415. godine održala Bitka kod Doboja, o čemu, prema ranije zabilježenim spisima, svjedoči i Zdravko Kajmaković u radu “Stari grad Doboj – konzervatorski radovi 1962. godine”, zidine ove tvrđave nose dodatnu težinu na svojim plećima. Tvrđava je renovirana nekoliko puta tokom svog postojanja. Prvobitno izgrađena u romaničkom stilu, kasnijim renoviranjem dobila je gotičku strukturu. U različitim periodima imala je drugačije strateške značaje, što se ratovanja tiče, te je preživjela mnoge napade, urušavanja i vandalska skrnavljenja.

Foto: Zlatan Lipljanac

– Sudeći po poznatim dokumentima i vrlo rijetkim pomenima Doboja, proizlazi da je njegova uloga u istoriji Bosne bila sekundarna, ukoliko se ne radi o našoj nemogućnosti da dođemo do važnijih dokumenata njegove prošlost – zabilježio je prije nekoliko decenija Kajmaković u gore navedenom radu.

Foto: Zlatan Lipljanac

Prije čak samo nekoliko godina, 2016. godiine, ponovo je djelimično restaurirana, a tada su sprovođeni novi radovi, u okviru kojih su otkrivene srednjovjekovne strijele, predmeti od gvožđa, dekorativna keramika, ali uprkos tome, i dalje nije u potpunosti istražena. Iako mnogi dijelovi istorije i vremena iza nas ostaju neistraženi, ono čemu možemo da priđemo, i šta možemo da njegujemo i čuvamo jesu tvrđave poput ove,  svjedoci prošlosti, i spomenici sadašnjosti. A govoreći o prošlim vremenima, mjesto čija čarobnost će vam donijeti vjetar prošlosti u sadašnjost je i kraljevsko selo Kotromanićevo.

Foto: Zlatan Lipljanac

Smješteno je na nekih 20 kilometara od Doboja (idući ka Derventi), ovo mjesto je pravi izbor za hvatanje predaha, odmor, te uživanje u lijepoj hrani i ambijentu. Izgrađeno je na obali rijeke Veličanke, a namijenjeno je svim slučajnim i namjernim prolaznicima, bilo za kraći boravak ili nešto duže uživanje u prirodi. Most ljubavi, male drvene kuće, u kojima su smještene sobe, preuređeni ambari, šetalište pored rijeke i restoran, samo su dio bajkovite ponude ovog mjesta, koje je otvoreno tokom cijele godine. Uređeno tako da posjetiocima ponudi pravi ugođaj za sva čula, Kotromanićevo je pravi izbor za kraj ili početak posjete Doboju. Koju god stranu izrabrali, posjeta tvrđavi i kraljevskom selu dobitna je kombinacija, jer spaja istraživanje i učenje o prošlosti sa divnom prirodom, a u isto vrijeme nas vraća u vremena kraljeva, nezamislivo drugačijeg života, ali i uživanja.

Foto: Zlatan Lipljanac
Foto: Zlatan Lipljanac

Tekst: Milanka Mitrić
Foto: Zlatan Lipljanac

You may also like
Sledeća stanica Nektar Ok Fest Karavana Doboj
);