Home > Život > Godina rizika našim studentima pružila iskustvo života s druge strane Atlanskog okeana

Godina rizika našim studentima pružila iskustvo života s druge strane Atlanskog okeana

„Mi smo Jovana i Ivana, drugarice koje su odlučile zajedno provesti najbolje ljeto života“, ovako svoju priču započinju dvije studentice koje su se odlučile za program agencije „Experience“ preko koje su išle na program „Work and Travel“ u SAD. 

Jovana i Ivana ističu da su se odlučile za agenciju „Experience“ jer su poznavale dosta kolega koji su išli preko iste agencije. Program koji vam omogućava studentima da rade četiri mjeseca i putuju jedan mjesec u Americi.

„Godina rizika 2021. za nas, a i za sve ostale studente koji su se prijavili, zbog sveukupne situacije sa virusom, ali na kraju, korak po korak počevši od popunjavanja prijave, preko odabira lokacije, intervjua za posao pa do samog viziranja, rizik se isplatio“, porućuju Ivana i Jovana.

Studentice ističu da su vizu za boravak i rad u SAD dobili nakon desetak dana, te da su ubrzo uhvatile direktan let Beograd – Njujork.

„Nakon toga zaputili smo se sa još dva momka, koji su takođe išli preko Experience agencije, ka Wildwoodu, New Jersey. Stigle smo u smještaj-hotel gdje smo i radile. Prvih par dana adaptacije bile smo kao pale sa Marsa, dok nam nisu došle druge dvije cimerke iz BiH, Kristina i Milica. Milica je bila povratnik treći put u Wildwoodu, samim tim nam je dosta pomogla i pokazala Wildwood i dala savjete kako se što lakše snaći. Nakon samo par dana našle smo i drugi posao na Boardwalku uz okean (prodaja sladoleda)“, poručile su Jovana i Ivana.

Studentice ističu da su radile mnogo, nekad i po 16 časova dnevno, ali da su i pored toga imale dosta vremena za izlaske u lokalne barove i žurke.

„Imali smo sjajnu i energičnu ekipu na oba posla, tako da bismo brzo zaboravile na umor i pospanost. Upoznale smo dosta novih prijatelja iz različitih dijelova svijeta (Rumunija, Španija, Mađarska, Tajland, Kolumbija, Egipat, Portoriko) sa kojima smo i dalje u kontaktu. Naravno, trebalo je odvojiti malo vremena i za uživanje. Kad god smo imale slobodnog vremena išle smo na dugu pješčanu plažu uz okean ili smo slobodno vrijeme koristile za šoping i obilazak obližnjih mjesta i gradova (Cape May, Stone Harbor, Atlantic City, Philadelphia, Washington)“, poručuju Ivana i Jovana.

Studentice ističu da sa one strane Atlantika dani brzo prolaze, te da su stekle osjećaj da se tamo sve odvija tri puta brže nego inače.  

„Teško nam je palo napuštanje Wildwooda i pozdravljanja i ispraćaji sa novim prijateljima, ali nakon toga je uslijedio ljepši dio, a to je putovanje. Izabrali smo Boston i New York i provele par nezaboravnih dana. Po povratku u BiH , nakon samo par dana opet smo se zaputile u agenciju i popunile novu prijavu za sljedeće ljeto“, zaključile su Jovana i Ivana.

Ove mlade studentice žele da poruče svima koji razmišljaju o prijavi na „Work and Travel“ program da ne treba da se dvoume, jer će upoznati brojne prijatelje i steći jedno veliko životno iskustvo.  

„Mi smo putovale, upoznale dosta novih prijatelja , upoznale novu kulturu, popravile engleski jezik i dobile priliku da zaradimo. Doživjele najbolje ljeto života, koje ćemo sigurno pamtiti zauvijek“, istakle su Ivana i Jovana.

Experience centar za mlade putem kojeg su Ivana i Jovana otišle u SAD se već dugi niz godina bavi kulturnom i akademskom razmjenom studenata.

„Mladi ljudi preko naših programa imaju mogućnost da idu vani, da rade, putuju, zarade, usavrše jezik, rade stručnu praksu i steknu neprocjenjivo iskustvo koje im kasnije može biti odskočna daska za mnoge stvari u životu. Pored naseg najpopuarnijeg, Work and Travel USA programa, experience takođe u ponudi ima i programe: Working Holiday Germany, Intership and Training USA, Study and Work Canada“, poručuju iz centra Experience.

Work and Travel USA program namijenjen je studentima koji žele da svoju ljetnu pauzu provedu u Americi, radeći i stičući nova kulturološka saznanja i iskustva. Uslovi za učestvovanje na programu su vrlo jednostavni, a to su da imate 18 – 26 godina i da redovno ispunjavate svoje studentske obaveze.

„Program traje maksimalno 4 mjeseca rada + 1 turistički mjesec. Nekoliko najpopularnijih lokacija na koje studenti rado odlaze su Lake Placid, Ocean City, Martini Vinogradi, California. Svake godine, najveći broj studenata širom svijeta posjeti baš ove dvije lokacije. Naravno, Experience nudi i brojne druge lokacije kao što su Wildwood, Hampton Beach, Alaska, Hawaii, Newport itd. Studenti rade poslove koji su u sklopu hotela, restorana, marketa, suvenirnica, ukratko sezonske studentske poslove“ istakli su iz ovog centra.

Dodaju i da bez obzira na pandemiju virusa korona, zainteresovanost za programe je jako velika, te da je veliki broj studenata već prijavljen na programe i smješten na svoju buduću radnu poziciju.

Kada je u pitanju zarada, iz Experienca ističu da se satnice u SAD kreću od 15 do 20 dolara, zavisno od lokacije na kojoj studenti rade.

Osim boravka u Americi, u ponudi je i program „Holiday Germany“ namijenjen takođe za studente u dobi od 18-29 godina, koji žele da ljetnu pauzu iskoriste radeći u Njemackoj.

„Uslovi za učešće na programu su da imate status studenta, te da imate minimalno (komunikacijsko) poznavanje njemačkog ili engleskog jezika. Ovaj program traje 3 mjeseca, te za isti nije potrebno viziranje. Najpopularnije lokacije svakako su Minhen, Osnabruck, Hamburg, te zabavni parkovi Holiday Park i Tripsdrill park. Studenti mogu da očekuju zaradu od 10 – 12EUR po satu, zavisno od radne pozicije“, istakli su iz ovog centra.

Poslovi koje studenti rade se tiču hotela, restorana, zabavnih parkova, prodaja sladoleda i slično. Zainteresovanost za program je visoka, studenti rado odlaze i provode svoju ljetnu pauzu radom u Njemačkoj.

„Experience“ nudi i „Intership and Training USA program“ koji je stručne prakse i za cilj ima da omogući mladima usavršavanje kroz praktičan rad u američkim kompanijama i organizacijama u trajanju do 18 mjeseci.

Program se realizuje isključivo iz oblasti struke. Intership program traje do 12 mjeseci I na njemu mogu da učestvuju studenti koji su apsolventi ili do 12 mjeseci od diplomiranja. Training program traje do 18 mjeseci i na njemu mogu da učestvuju osobe koje su diplomirale prije vise od 12 mjeseci ili imaju završenu srednju školu i minimum 5 godina radnog iskustva u struci.

Usavršavanje se nudi iz raznih oblasti a neke od najpopularnijih su logistika, biznis i marketing, hotelijerstvo i turizam, te gastronomija i svakako IT.

„Work and Study Canada program“ podrazumijeva dodatno usavršavanje te Co-op sticanje diplome 6 mjeseci učenja i 6 mjeseci rada u struci nakon učenja/studiranja.

Učiti/studirati možete Business Management ili Hospitality jer su to tražena odnosno deficitarna zanimanja. Tokom prvih 6 mjeseci možete legalno raditi 20 sati sedmično, nakon perioda učenja, fakultet vam obezbjeđuje plaćeno radno iskustvo u struci. Postoji opcija za dojivanje trajnog boravka i drzavljanstva, te vam u tom slučaju savjetujemo 6+6 program nakon kojeg postoje različite opcije legalnog trajnog boravka u Kanadi.

You may also like
Experience centar predstavio programe za studentski rad u inostranstvu
Bluz u doba korone
Klackalice koje su povezale mališane na američko-meksičkoj granici
“Cinque Terre” (Činkve Tere) – seoska idila
);