Home > Život > Experience centar predstavio programe za studentski rad u inostranstvu

Experience centar predstavio programe za studentski rad u inostranstvu

Experience centar za mlade se već dugi niz godina bavi kulturnom i akademskom razmjenom studenata. Mladi ljudi preko ovih programa imaju mogućnost da idu vani, da rade, putuju, zarade, usavrše jezik, rade stručnu praksu i steknu neprocjenjivo iskustvo koje im kasnije može biti odskočna daska za mnoge stvari u životu.


Pored najpopuarnijeg, Work and Travel USA programa, experience takođe u ponudi ima i programe: Working Holiday Germany, Intership and Training USA, Study and Work Canada.


Work and Travel USA program namijenjen je studentima koji zele da svoju ljetnu pauzu provedu u Americi, radeci I sticuci nova kulturoloska saznanja I iskustva.

Uslovi za učestvovanje na programu su vrlo jednostavni, a to su da imate 18 – 26 godina i da redovno ispunjavate svoje studentske obaveze.

Program traje maksimalno 4 mjeseca rada + 1 turistički mjesec.

Nekoliko najpopularnijih lokacija na koje studenti rado odlaze su Lake Placid, Ocean City, Martini Vinogradi, California.

Svake godine, najveći broj studenata širom svijeta posjeti baš ove dvije lokacije. Naravno, Experience nudi i brojne druge lokacije kao što su Wildwood, Hampton Beach, Alaska, Hawaii, Newport itd.

Studenti rade poslove koji su u sklopu hotela, restorana, marketa, suvenirnica, ukratko sezonske studentske poslove. Bez obzira na pandemiju virusa korona, zainteresovanost za Work and Travel USA 2022 je jako velika!

Veliki broj studenata već je prijavljen na program i smjesten na svoju buduću radnu poziciju. Satnice u SAD kreĆu se zavisno od lokacije I radne pozicije, ali okvirno, satnice stoje izmedju 15 – 20USD/h.

Working Holiday Germany program namijenjen je takoĐe za studente u dobi od 18-29 godina koji žele da ljetnu pauzu iskoriste radeći u Njemačkoj.

Uslovi za učešće na programu su da imate status studenta, te da imate minimalno (komunikacijsko) poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Ovaj program traje 3 mjeseca, te za isti nije potrebno viziranje. Najpopularnije lokacije svakako su Minhen, Osnabruck, Hamburg, te zabavni parkovi Holiday Park i Tripsdrill park.

Studenti mogu da očekuju zaradu od 10 – 12EUR/h zavisno od radne pozicije. Poslovi koje studenti rade se tiču hotela, restorana, zabavnih parkova, prodaja sladoleda itd. Zainteresovanost za program je visoka, studenti rado odlaze i provode svoju ljetnu pauzu radom u Njemačkoj.


Intership and Training USA program je stručne prakse i za cilj ima da omogući mladima usavršavanje kroz praktičan rad u američkim kompanijama i organizacijama u trajanju do 18 mjeseci.

Program se realizuje isključivo iz oblasti struke. Intership program traje do 12 mjeseci i na njemu mogu da učestvuju studenti koji su apsolventi ili do 12 mjeseci od diplomiranja.

Training program traje do 18 mjeseci i na njemu mogu da učestvuju osobe koje su diplomirale prije više od 12 mjeseci ili imaju završenu srednju školu i minimum 5 godina radnog iskustva u struci.

Usavrsavanje se nudi iz raznih oblsti a neke od najpopularnijih su logistika, biznis i marketing, hotelijerstvo I turizam, te gastronomija i svakako IT.


Work and Study Canada program podrazumijeva dodatno usavrsavanje te Co-op sticanje diplome 6 mjeseci učenja i 6 mjeseci rada u struci nakon učenja/studiranja.

Učiti/studirati možete Business Management ili Hospitality jer su to tražena odnosno deficitarna zanimanja.


Tokom prvih 6 mjeseci možete legalno raditi 20 sati sedmično, nakon perioda učenja, fakultet vam obezbjeđuje plaćeno radno iskustvo u struci. Postoji opcija za dobijanje trajnog boravka i državljanstva, te vam u tom slučaju savjetujemo 6+6 program nakon kojeg postoje različite opcije legalng trajnog boravka u Kanadi.


Program nudi niz prednosti koje ćemo vam na pocetku izdvojiti:

 1. Kanada tj.Vankuver je vec petu godinu za redom među prvh pet mjesta u svijetu kao
  najbolje mjesto za život.
 2. Klima u Vankuveru je jednaka klimi u Bosni i Hercegovini, imaju 4 godišnja doba i zimi
  temeratura rijetko pada ispod nule.
 3. Imaju vise od 2,5 Miliona stanovnika a koledž se nalazi najprestiznijoj lokaciji u
  Vankuveru u centru i nalazi se 20 minuta vožnje od najpoznatijeg skijališta gdje su se
  održavale zimske olimpiske igre. Koledž je udaljen 10 minuta od najvećeg parka u kojem
  je sniman film Indiana Jones.
 4. Koledž je akreditovan a zagarantovano vam je i plaženo radno iskustvo.
  Za sve informacije mozete nas kontaktirati :
 5. Sarajevo: sarajevo@experience.edu.rs
  Bijeljina/Doboj: doboj@experience.edu.rs
  Banja Luka: banjaluka@experience.edu.rs
  Zgrabite svoju priliku i doživite nezaboravno iskustvo!!! 🙂
  Pišite nam i pratite nas na društvenim mrežama:
  Instagram: experience.bih
  Facebook: Experience BiH
  Web stranica: www.experienceusa.ba
You may also like
Godina rizika našim studentima pružila iskustvo života s druge strane Atlanskog okeana
Bluz u doba korone
Klackalice koje su povezale mališane na američko-meksičkoj granici
Zbogom “lajkovima” na Instagramu?
);