EHO Portal

Evo zbog čega ne treba da vozite na zimskim gumama po toplom vremenu

Proljeće je zakucalo na vrata, a to znači da polako trebate da mjenjate vaše zimske pneumatike i da na vaša vozila stavljate ljetnje gume…

Ljetnje i zimske gume su tako nazvane sa razlogom. Glavna razlika ovih pneumatika nalazi se u njihovom sastavu i leži u njihovoj mekoći. Zimske gume su mekše i pri nižim temperaturama se ponašaju daleko bolje od ljetnjih, dok su ljetnje gume tvrđe, ali se bolje prilagođavaju asfaltu koji je užaren na suncu.

Kada toplo vreme stigne i kada temperature pređu 15 stepeni, tada zimske gume postaju premekane za vožnju. To može dovesti do sledećih problema:

Zimske gume se pri visokim temperaturama prebrzo troše i toliko se mogu oštetiti da mogu postati neupotrebljive.

Kočenje zimskih guma tokom toplih dana je daleko gore i može dovesti do neravnomernog i opasnog kočenja koje može ugroziti vas i druge na drumu.

Zbog svoje pretjerane mekoće, zimske gume pri ljetnjim temperaturama znaju čudno da se ponašaju u krivinama i da dovedu do zanošenja i proklizavanja auotmobila.

Ako ih duži vremenski period vozite po užarenom suncu, zimske gume mogu da se „ispeku“ i da izgube svoja meka svojstva, što znači da potpuno gube funkciju zimskog pneumatika.

Zato je vrlo važno da što pre promijenite gume čim dođe vrijeme za to i čim se temperature stabilizuju.

);
Visit Us On Facebook