Home > Život > Evo zbog čega ne treba da vozite na zimskim gumama po toplom vremenu

Evo zbog čega ne treba da vozite na zimskim gumama po toplom vremenu

Proljeće je zakucalo na vrata, a to znači da polako trebate da mjenjate vaše zimske pneumatike i da na vaša vozila stavljate ljetnje gume…

Ljetnje i zimske gume su tako nazvane sa razlogom. Glavna razlika ovih pneumatika nalazi se u njihovom sastavu i leži u njihovoj mekoći. Zimske gume su mekše i pri nižim temperaturama se ponašaju daleko bolje od ljetnjih, dok su ljetnje gume tvrđe, ali se bolje prilagođavaju asfaltu koji je užaren na suncu.

Kada toplo vreme stigne i kada temperature pređu 15 stepeni, tada zimske gume postaju premekane za vožnju. To može dovesti do sledećih problema:

Zimske gume se pri visokim temperaturama prebrzo troše i toliko se mogu oštetiti da mogu postati neupotrebljive.

Kočenje zimskih guma tokom toplih dana je daleko gore i može dovesti do neravnomernog i opasnog kočenja koje može ugroziti vas i druge na drumu.

Zbog svoje pretjerane mekoće, zimske gume pri ljetnjim temperaturama znaju čudno da se ponašaju u krivinama i da dovedu do zanošenja i proklizavanja auotmobila.

Ako ih duži vremenski period vozite po užarenom suncu, zimske gume mogu da se „ispeku“ i da izgube svoja meka svojstva, što znači da potpuno gube funkciju zimskog pneumatika.

Zato je vrlo važno da što pre promijenite gume čim dođe vrijeme za to i čim se temperature stabilizuju.

You may also like
“Jindas” objavio “Skok u plićak”: Satirična pjesma o odlasku bosanaca na more
);