EHO Portal

Dobili “pomilovanje”: Poslije Desanke, u školski program vraćeni Ćopić, Bećković, Kovačević…

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Srbije predložio je da se u program za četvrti razred gimnazije vrate djela Branka Ćopića, Matije Bećkovića i trojice savremenih srpskih dramskih pisaca – Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića i Ljubomira Simovića.

“Mi smo zahtev poslali Nacionalnom prosvetnom savetu, oni su nam dali potvrdno mišljenje, ali su zatražili da se u program za sve razrede vrate svi pisci koji su ranije izostavljeni, ali i zadrže oni koji su naknadno uvršteni! To je nemoguće realizovati zbog malog broja časova srpskog jezika i književnosti koji deca imaju. I sada se nalazimo u pat-poziciji”,  rekla je Dejana Milijić Subić, zamjenik direktora ZUOV, za Novosti.

Ona je navela da je Zavod predložio povratak sledećih djela: Ćopićeva “Bašta sljezove boje”, Bećkovićeva poema “Reče mi jedan čoek” ili nešto drugo po izboru, zatim Simovićeva drama “Putujuće pozorište Šopalović”, Popovićev “Razvojni put Bore Šnajdera” i jedna od Kovačevićevih drama, “Profesionalac” ili “Balkanski špijun”.

“Nacionalni prosvetni savet, međutim, traži da u programe uđe kompilacija starog i novog programa, da se zadrže domaći pisci koje smo naknadno ubacili, a da se vrate na primer Šolohov i njegov “Tihi Don”, Hemingvej, zatim Gi de Mopasan koji se ne radi više ni u Francuskoj. Ne znam zašto se na tom piscu insistira, ako ne radimo, na primer, Prusta ili Voltera. Ali, to bi sve moglo kada bi đaci imali osam časova srpskog jezika i književnosti nedeljno, a imaju mnogo manje”, kaže Milijić Subić.

Ona pojašnjava da je mali broj časova bio povod za odluku da se djelo Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje” prebaci u prvi razred gimnazije, što je izazvalo veliko negodovanje u javnosti, pa je ova knjiga ostala u programu za četvrti razred.

Izvor: novosti.rs

);
Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram