Home > Život > DJ Soul za Eho: Danas ima pravo dobrog repa, možda boljeg repa nego ikada prije

DJ Soul za Eho: Danas ima pravo dobrog repa, možda boljeg repa nego ikada prije

Tokom festivala “Banjalučki dani muzike” publici se zajedno reperom Edom Maajkom predstavio i Emir Alagić poznatiji pod imenom DJ Soul.

foto: @vedran.haracic

Ovaj veliki umjetnik, muzičar DJ, producent je glavni i odgovorni za nastajanje muzičkog pokreta i izdavačke kuće “FM JAM” iz Tuzle. Upravo je “FM JAM” postavio temelje hip hop kulture u Bosni i Hercegovini.

Iz početka je djelovao lokalno u Tuzli, gdje se ovom pokretu priključuju Edo Maajka, Frenkie, Hza, članovi grupe “Defence”, mnogobrojni graffiti umjetnici i ostali aktivisti raznih oblika ulične kulture.

“FM JAM” je osnovan 1999. godine, i ove godine će proslaviti 20 godina aktivnog rada na promociji hip hop kulture.

U razgovoru za “Eho-portal”, DJ Soul govori o koncertu sa Edom Maajkom u Banjaluci, položaju rep i hip hop scene u državi i regionu, periodu od prije 20 godina kada je “FM JAM” nastajao, kao i današnjim reperima koji vladaju svjetskom i domaćom scenom.

“Banjaluka je nama uvijek i draga i dobra i uvijek je pamtimo po dobrim koncertima. Uvijek je bilo ovako puno i super reakcija. Jest malo šteta što Edo nije bio sa bendom, jer ovo je veliki događaj, ali biće svakako prilike za nove svirke. Sve u svemu jako dobar koncert”, rekao je DJ Soul.

Muzičar je takođe dodao da mu je žao što sa njima nije bio i treći član, reper Frenkie.

“Žao nam je što Frenkie nije mogao biti sa nama, on je obično treći član, ali eto i nas dvojica smo se snašli”, rekao je DJ Soul.

Inače Frenkie koji je jedan od najboljih hip hop umjetnika u našoj zemlji je nedavno predstavio i svoju knjigu “Koraci” koja je naišla na odlične kritike publike.

“Ja još uvijek nisam pročitao knjigu do kraja. Negdje sam na trećini. Pa ja priču znam iz naših druženja. Knjiga daje neki intimni pogled na Frenkijev život, i ne samo na njega nego na cijelu hip hop scenu i cijelu našu ekipu”, zaključio je DJ Soul.

Ovaj umjetnik se prisjetio vremena kada je “FM JAM” osnovan, i kako je to izgledalo kada su postavljali temelje hip hop kulture u Bosni i Hercegovini.

“Ove godine slavimo 20 godina, onda nismo imali ništa, krenuli smo od dva čovjeka, pa je to postalo četiri pa šest i na kraju nekih dvadesetak ljudi koji se okupili oko pokreta “FM JAM”. Morali smo se boriti sa svime, od toga kako izdati pjesmu i snimiti jednu običnu pjesmu, da bi danas nakon 20 godina prosto nekad nemamo vremena da saznamo šta nam je sve sledeće od svirki, gdje smo večeras i gdje smo sutra”, istakao je Soul.

DJ dodaje da je cijela scena tada krenula od nule, te da sada svi imaju šansu jer je rep muzika na prvom mjestu u svijetu.

“Mi smo morali istrpiti to vrijeme kada nije bilo ničeg kod nas, uzeli smo taj teret na sebe, ali sada sve ide dobro i nama i drugima”, zaključio je DJ Soul.

Kada je u pitanju novi pokret hip hop i rep muzičara koji se oslanjaju na moderne tehnologije i “autotune”, DJ Soul kaže da je to prirodna pojava te da u potpunosti podržava sve nove umjetnike.

“Na današnji dan prije 23 godine je izašao “Cypers Hill – Insane In The Brain”, i vidiš ja sam i tad bio DJ i tad sam kupio tu pjesmu kao novu, e sad meni je u nekom trenutku postao problem kao DJ-u da sviram i slušam svaki dan istu muziku, to mi je isto kao da danas slušam samo “Bijelo dugme”, tako da ja nemam ništa protiv nove muzike, ima tu loših stvari, ima i dobrih i dosta tih pjesama su hitovi. Te pjesme su ušle u okvire pop muzike, i liste popularne muzike su pune hip hop pjesama. Danas ima pravo dobrog repa, možda boljeg repa nego ikada prije. Ja jesam zato da bude novi rep, u klubu puštam nove stvari i nove hitove i kvaliteta ima koliko god hoćeš”, zaključio je DJ Soul.

foto: @vedran.haracic

You may also like
Banjalučka “Rock simfonija” predstavlja novi singl “Čovjek iz ogledala” (VIDEO)
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Devetke stižu na Freshwave!
);