Home > Život > Darko Karać za Eho: “Grafički dizajn ima budućnost”

Darko Karać za Eho: “Grafički dizajn ima budućnost”

Sa napretkom tehnologije i sve većim značajem marketinga i online komuniciranja, grafički dizajn doživljava pravi procvat, pa su danas stručnjaci u grafičkom dizajnu jedni od najtraženijih na tržištu rada.

Uz porast potražnje za ovim kadrom raste i cijena rada, te su se grafički dizajneri lako mogli pozicionirati na tržištu i tokom ekonomske krize i nedostatka radnih mjesta, pa tako i danas kada nedostaje radne snage na svim poljima.

Gdje mogu da rade grafički dizajneri? Odgovor je svuda – za pojedince, organizacije, male biznise i lokalne firme, pa sve do internacionalnih kompanija i poznatih brendova.

Jedan od takvih dizajnera koji polako stvara svoj put do najvećih u ovom poslu je i Darko Karać iz Banjaluke. Darko je u proteklih nekoliko dana priređivao iznenađenja svojim sugrađanima od čijih je fotografija stvarao prava umjetnička djela, a kako kaže budućnosti u ovom poslu će sigurno biti.

“Sama ljubav prema dizajnu rodila se na poslu na kom se trenutno nalazim, radni kolega koji je po zanimanju grafički dizajner vidio je moje crteže i rekao “zašto ne pokušaš da koristiš illustrator”. Tada mi je pokazao neke osnove, i tako je jednostavno sve krenulo”, rekao je Karać.

Dizajner dodaje da ne smatra sebe profesionalcem u ovom poslu jer sam poziv traži svakodnevno usavršavanje.

“Svaki novi dan saznajem nešto novo, ali oko nekih godinu dana se može reći da se bavim ovim poslom”, rekao je Karać.

U eri modrednih tehnologija, dolazak do klijenta može svaka osoba da ostvari, ali kako ovaj dizajner ističe kvalitetni i jedinstveni radovi će uvijek imati prednost.

“Da bi bilo lako doći do klijenata svaka osoba koja se bavi nekim poslom mora da bude jedinstvena, a da bi se do tog nivoa došlo neophodno je svakodnevno raditi i nadograđivati se. Konkurencija u ovom poslu je apsolutno velika, jer jednostavno niko nije isti, i svi radovi su jedinstveni, ali opet to je dobra stvar, jer te tjera da napreduješ”, naglasio je Karać.

Sam poziv grafičkog dizajnera je poprilično nepoznat u našem društvu, a ovaj umjetnik dodaje da se od njega može jako dobro živjeti.

“Ko je posvećen aposlutno može da živi od bilo kog posla ne samo od dizajna”, zaključio je Karać.

Darko smatra da svaki dizajner koji izađe na tržište mora da nastavi da se usavršava, jer to je polje u kom nema stajanja, što znači potrebno je puno vježbe i rada i nakon što umjetnik stvori ime.

Banjalučanin je do sada sarađivao sa nekoliko kompanija, a jedan od najdražih radova mu je logo za “Startup Weekend”.

Dodaje da kod nas ovaj poziv još uvijek nije dovoljno cijenjen, ali da svakako imamo mnogo dobrih dizajnera.

“Kod nas po nekom nepisanom pravilu je sve manje cijenjeno, ali ono što sigurno mogu reći kod nas ima mnogo dobrih dizajnera i osoba koje su apsolutno cijenjene i poštovane od strane ostatka svijeta.

);