Home > Život > Čuvajte svoja j…: Počinje Movember, dođi na kolektivno brijanje

Čuvajte svoja j…: Počinje Movember, dođi na kolektivno brijanje

Brijanjem i skraćivanjem brkova i brade u petak 1. novembra sa početkom od 20 časova u banjalučkom kafeu „Pause“ ozvaničiće se početak ovogodišnjeg Movembera. Za brijanje biće zadužen specijalni gost iz Beograda iz Rooster Berber & Hair Saloona, kao i stalni partner Drago Rajilić.

Neformalno Udruženje građana „Superbrke“ iz Banjaluke sedmu godinu za redom organizuju humanitarnu i edukativnu akciju „Movember“ koja ima za cilj da probudi svijest o muškom zdravlju.

„Superbrke“ tokom novembra mjeseca organizuju niz aktivnosti koji pored buđenja svijesti o raku prostate i testisa ima i humanitarni karakter. Ove godine novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ prikupljaju se za Dalibora Jokića (1977) iz Trna, koji je otac troje djece i bori se sa ovom bolešću pet godina i Mirela Kovača (1987) iz Gradiške. Njihova materijalna situacija je jako teška i u saradnji sa Univerzitetsko-kliničkim centrom u Banjaluci ekipa koja stoji iza akcije želi bar malo olakšati borbu sa ovom bolešću.

„Mi ispred Superbrka želimo da se što više priča o ovom problemu, a organizovanjem ove akcije do sad smo postigli mnogo i nadamo se da smo bar malo doprinjeli da muškarci u Banjaluci trebaju da brinu o svom zdravlju. Dokaz da smo u tome uspjeli govori i činjenica da je broj naših partnera koji nas podržavaju svake godine veći. Zato pozivam sve koji žele da podrže, da dođu na kolektivno brijanje i ako ste oduvijek željeli vidjeti kako vam stoje brkovi ovo je idealna prilika“, kazao je iz neformalnog Udruženja građana „Superbrke“, Zoran Šišić.

Najljepši brkovi će se odabrati 30. novembra, kada će se održati završna zabava na kojoj će biti aukcija fotografija svih onih koji su učestvovali.

Akciju su između ostalog podržali mnogi privredni subjekti. Svake godine podršku pruže i mnoge javne ličnosti, glumci, muzičari i sportisti.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Da biste zaista učestvovali u Movemberu morate poštovati nekoliko pravila.

Izazov morate započeti potpuno obrijani

Dakle, nema varanja. Vaše lice mora biti glatko poput bebine guze i tek onda možete početi puštati svoj brk.

Izaberite stil

Odmah na početku odaberite stil brka kakvog želite tako da od samog početka možete odabrati “taktiku” uređivanja ovog ukrasa muškog lica.

Možete podrezivati, ali ne i brijati

Možete brijati ostatak lica, ali je zabranjeno brijanje brkova. Možete ih uređivati i podrezivati, ali nikako brijati.

Brk morate imati cijeli mjesec

Nema odustajanja nakon sedam dana. Održavajte taj brk tokom cijelog novembra.

Nemojte zaboraviti o čemu je riječ

Movember je pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju. Nemojte to zaboraviti, već iskoristite ovaj mjesec za dodatnu edukaciju i brigu o sebi.

You may also like
Novi album Rammsteina stiže krajem mjeseca
Bend Charna najavljuje promociju novog singla
Banjalučka gitarijada biće održana 5. decembra
Movember 2021: „Filijev brk“ – Priznanje za najbolje brkove!
);