Home > Život > “Cinque Terre” (Činkve Tere) – seoska idila

“Cinque Terre” (Činkve Tere) – seoska idila

Dolazi nam Prvi maj, znači treba naći neku opciju za odmor i kvalitetno sevdisanje. Želim da vas upoznam sa jednim od najmirnijih mjesta na kojima sam bio, gdje saobraćaj, gužva i žurba ne postoje. U pitanju je nacionalni park Cinque Terre na Ligurijskog obali, zapadna Italija.

Ovaj park čine pet sela: Riomaggiore (Velika Rijeka), Manarola (mlin za maslinovo ulje), Corniglia, Vernazza i Monterosso (Crvena planina), od 1997 godine je na kulturnoj baštini UNESCO.

Ono što dovoljno govori o ovim mjestima a i što je mene jako zainteresovalo je činjenica da do ovih mjesta se može doći ili brodom ili specijalnim vozom, nikako drugačije (nevjerovatno zar ne).

Voz polazi iz mjesta La Spezia, karta je 16 evra i vodi vas kroz sva mjesta. Ono što je najupečatljivije i što je mene fasciniralo je to što je svako mjesto ugrađeno u stijene (bukvalno živite pod ručnom) i to što je šareno, sve zgrade, kuće, restorani su u različitim i jarkim bojama, uz more i sunce to su prizori koje nećete zaboraviti.

Razlog tom šarenilu je činjenica da su ovo ribarska i mornarska mjesta, svaka kuća je druge boje da bi umorni mornari mogli sa mora prepoznati svoju kuću, uz onu staru-svuda pođi, svojoj kući dođi.

Pošto su u pitanju ribarska mjesta, možete probati fenomenalnu ribu, jednostavno spremljenu a predivnu. Takođe za ljubitelje tijesta (kao što sam ja) možete naći dosta fokača, tijesta debljine oko 1,5cm premazanih maslinovim uljem i dodatcima kao pesto đenoveze, po meni najbolje su u Vernazzi na samom moru, sad kad se skoncentrišem mogu se sjetiti okusa.

Manarola je rezervisana za sladolede, a tu je moja djevojka ekspret, tvrdi da su fenomenalni, tako da vrijedi probati. Nakon kvalitetnog ručka red je da se počastite čašom kvalitetnog Chianti vina, to ćete učiniti u Cornigli, jedna od naljepših vina ove sorte se proizvode upravo u ovom mjestu. Kad se malo bolje zagledate u brda iznad sela vidjećete vinograde i ljude u malim korpama nalik žičari,kako se uspenju i obrađuju vinograde.

Instagram ne smije da pati,i zato da bi imali one sjajne fotke sa oh efektom, potrebno je da krenete stazom koja vodi od Manarole prema Riomaggiore i zove se staza ljubavi, čim se popnete na tu stazu ispred vas će se naći savršen pogled na Manarolu i upravo tu nastaju one fenomenalne fotke, kakve ćete imati i vi.

Ja sam imao sreću da obilazim ova mjesta sa mojim bračnim bodigardom, ženom koju volim i iskreno to daje poseban šmek ovom mjestu.

Nadam se da sam vas zainteresovao, da je tekst od koristi, i ako odete pazite da se ne okliznete i upadnete u more (ne pitajte kako znam).

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Godina rizika našim studentima pružila iskustvo života s druge strane Atlanskog okeana
“ZZ Top” sjajnim koncertom obilježeno 50 godina postojanja benda
Završen 15. po redu “Nova Rock” festival
Fil Kolins nastupio u Beču: Legenda nije mrtva još
);