Home > Život > Brankica Janković, CEO agencije “Aquarius”: Ojačajte, pobijedite krizu, budite pobjednik!

Brankica Janković, CEO agencije “Aquarius”: Ojačajte, pobijedite krizu, budite pobjednik!

„Dragocjeno je ovo vrijeme koje smo dobili za unutrašnju analitiku“, riječi su Brankice Janković, CEO agencije „Aquarius“.

To dragocjeno vrijeme se odnosi na 2020. godinu, koja je bila prepuna iznenađenja i izazova kako za pojedince, tako i za poslovanje, na globalnom nivou. Kad na sve to dodamo zatvorenost, izolaciju, rad od kuće, brisanje normalnosti za kakvu smo do tada znali, samo po sebi se nameće pitanje – da li je i kako kreativna industrija uspjela sačuvati taj prefiks tokom 2020. godine?

Kada je riječ o full service agenciji „Aquarius“ iz Banjaluke, ne samo da je uspjela sačuvati, već i preuzeti titulu najbolje agencije u BiH tokom 2020. godine. Na nedavno održanom No Limit Advertising festivalu u Sarajevu, najvećoj bh. smotri koja, u organizaciji Media Marketing-a, okuplja kreativce iz oglašivačke industrije, agenciji „Aquarius“ su pripala i priznanja Grand Prix i kreativac godine za njihovog kreativnog direktora, Dejana Šijuka, te 11 (zlatnih i srebrnih) nagrada u sedam kategorija.

Iza nas je veoma izazovna godina, koja je u agenciji „Aquarius“, ipak, pokrenula i dozu odlučnosti, s obzirom na pomenuti uspjeh.

No Limit festival, kao jedan od najznačajnijih te vrste i na regionalnom nivou, poslužio nam je da pokažemo svoje vještine, u čemu smo sve dobri, a pogotovo u izazovnim vremenima i uslovima u kojima kreativna sloboda naročito dolazi do izražaja. Tokom 2020. smo pokrenuli mnoge projekte i kampanje koje su i nama i našim klijentima prirasle srcu, a potom se, na ovom festivalu, ispostavilo da su podjednako jak utisak ostavile i na kolege iz kreativne industrije i sam žiri.

To nam je svakako potvrda da smo i dalje, nakon više od dvije i po decenije uspješnog rada, na pravom putu, da smo inicijatori sjajnih kampanja koje utiču i inspirišu. Naročito je važno da je takva potvrda stigla upravo u toj teškoj i izazovnoj godini, jer u takvim okolnostima se zapravo i najbolje vidi s koliko umijeća, ali i srca radite nešto.

Da li je uopšte moguće već sada sagledati posljedice koje će Covid-19 kriza ostaviti na marketinšku industriju u regionu i globalno?

Teško je sagledati sve posljedice Covida-19, u pogledu promjena u industriji. O lošim pričaju mnogi, a ja bih se fokusirala na nekoliko dobrih. Iako nas niko nije prisilno odvajao, iako smo imali priliku da uživamo u vremenu koje provodimo sa kolegama, čini mi se da nismo bili potpuno svjesni ove dragocjene privilegije, pa nije kvalitativno bila na nivou na kakvom može biti. Sada svaki razgovor, svako druženje ima posebnu notu bliskosti i proizvodi radost kad se upriliči, jer postoji jasna predstava kako je preko noći sve to bilo onemogućeno.

Takođe, u velikoj utakmici na tržištu sa ciljem da se osvoji što više klijenata stalno smo žurili i lomili granice samo sa jednim ciljem – da pobjeđujemo. Malo je bilo trenutaka za predah i analize. Covid-19 nam je omogućio da sjednemo i dobro razmislimo o svemu i imao za posljedicu da donesemo važne odluke, da npr. završimo saradnju sa nekim klijentima, jer nas ne motivišu i postali su posao zbog posla, a ne inspiracija za nove ideje i nove pobjede na tržištu. Imali smo vremena da razgovaramo sa svakim od kolega i saznamo šta ih sve muči.

Dobili ste, dakle, dovoljno dodatnog vremena i za internu analizu?

Sad rješavamo sve što se riješiti može da bi svaki pojedinac mogao da nam se razmaše u punom kapacitetu, i divno je. Dragocjeno je ovo vrijeme koje smo dobili za unutrašnju analitiku. I kako je Covid-19 pogodio ne samo našu, već i industrije čiji su direktni akteri i naši klijenti, za posljedicu smo imali zadatke da u novim uslovima sa minimalnim budžetima kreiramo tržišna rješenja koja donose rezultate. I uspjeli smo da odgovorimo na te izazove.

Ova vježba će biti korisna u budućnosti, kad se ukupna situacija popravi i kad se krenemo vraćati u normalne okolnosti poslovanja, jer smo testirali granice svojih mogućnosti da reagujemo i bez uobičajene finansijske podrške, pa ćemo sigurno ovo iskustvo koristiti i kad se okolnosti promijene. Hvala mrežama i dobrim pričama koje se sad zahvaljujući njima brzo šire!

Znamo svi da vanredne situacije vode ka vanrednim rješenjima. Šta je do sada, osim zdravlja zaposlenika, bio najveći izazov tokom pandemije?

Nama je najveći izazov bio kako nastaviti rad na promociji klijenata, iako su oni zaustavljeni u plaćanju usluga promocije, zbog nemogućnosti da valorizuju svoje biznise na tržištu. Pokušali smo da budemo maksimalno korektni prema svima koji su bili ugroženi na tržištu zbog Covida-19 i nastavimo rad potpuno svjesni da možemo dati doprinos da im kriza ne ostavi trajne posljedice, a i da mi kažemo hvala ljudima i njihovim kompanijama sa kojima sarađujemo godinama unazad. Naše veze će u periodu koji dolazi na ovaj način postati čvršće, a dokazana partnerstva će imati svoju perspektivu i u budućnosti.

S druge strane, valute plaćanja su se od početka godine pa nadalje stalno pomjerale i to je otežavalo normalno funkcionisanje. Banke nisu bile partneri u ovom teškom trenutku. Ali, dugoročna partnerstva sa dobavljačima i medijima uopšte dostigla su najviši mogući stepen razumijevanja i trpljenja, tako da smo zajedno sa njima podijelili težinu ove situacije i još uvijek je dijelimo.

Šta je nedostajalo u komunikaciji brendova za vrijeme krize? Da li ste naišli na primjer dobre krizne komunikacije?

Mislim da su brze reakcije na okolnosti i uslove poslovanja uvijek privilegija što bi se reklo u narodu „žilavih“. Oni koji su brzo svoje prodavnice konfigurisali na internetu i osigurali siguran put dostave svojih proizvoda u manjoj ili većoj mjeri su uspjeli da sačuvaju svoje poslovanje. Naravno, on-line prodaje su mnogima donijele čitavo bogatstvo, počev od Amazona pa nadalje, ali u mikrokosmosu našeg tržišta rezultati su bili isto tako dobri.

Ažurne reakcije na plasiranje novih proizvoda koji su bili nezaobilazni u doba Covid-a takođe su bili dobar odgovor. Uvijek je važno prepoznati potrebe tržišta, hitro se prilagoditi i u skladu s tim reagovati. I stalno osluškivati, jer očigledno je da živimo u dobu velikih promjena, ali uopšte i prilagođavanju na nove obrasce ponašanja kako na ličnom, tako i na poslovnom nivou. Malo je otrcana fraza, ali gađa u centar – pristupiti svemu kao izazovu, a nikako problemu. Izazovi inspirišu, imaju pokretačku snagu, a odgovori na izazove donose nove vrijednosti.

Kako su marketinške agencije i brendovi pomagali jedni drugima da bi premostili prvi talas vanrednih mjera, ali i kasnije?

Svi klijenti su dali podršku stavljajući se na raspolaganje; od svojih vlastitih kanala, ali i na druge načine da publikuju informacije od opšteg značaja o vanrednoj situaciji. Neki su svoje budžete na medijima u cjelosti preusmjeriti u ove namjene, bilo da je riječ o unapređenju informativnosti, bilo da je riječ o podršci da se kroz ovaj period prođe lakše i na mentalnom nivou za svakog pojedinca, stavljajući neke od usluga kao dostupnije, šireći dobre vibracije kroz on-line koncerte, izložbe…

Ovakve aktivnosti smo kao agencija podržali sa radošću, nerijetko i bez nadoknade. Postali smo svi zajedno empatičniji prema raznim problemima u društvu, od javnih kuhinja pa nadalje, pa ni u ovom smislu nisu izostale reakcije. I naravno, i sami smo imali kampanju „Kod kuće je OK“ da podržimo sve one koji su, kao i mi, morali da presele svoj posao u svoje domove.

On-line prodaja je u 2020. buknula i u svijetu i kod nas. Kakve će to promjene povući sa sobom kad je riječ o dominantnim kanalima komunikacije?

On-line prodaja je mnogima omogućila značajno smanjenje troškova poslovanja i profunkcionisala u značajnom obimu. Sigurna sam da će mnoge kompanije vođene ovim iskustvom i uspjesima i u budućnosti odlučiti da zadrže ovaj format distribucije svojih proizvoda. Posljedice će se sigurno oslikati u nestajanju nekih radnih mjesta, dok će, s druge strane neka nova ugledati svjetlo dana. Liči da će se budućnost odrediti ka internet komunikaciji, u svakom smislu te riječi. I jako mnogo biznisa će se prekomandovati na on-line.

To svakako ima svoje dobre strane, ali mislim da će mi faliti da proćaskam sa prodavačicom garderobe, da isprobavam šminku i parfeme u parfemeriji… možda se radujem da se u on-line preseli doktorska praksa, pa da ne moram u ambulantu ako imam neki problem, to bi mi bilo baš ugodno (smijeh).

Šta predviđate, kako će se sektori oglašivačke industrije razvijati u bliskoj budućnosti? Šta bi marketinške agencije trebalo da urade za veći uspjeh u 2021. godini?

Da bi uspjele, agencije treba da u bliskoj budućnosti promijene strukturu svojih zaposlenih. Sigurna sam da će našim redovima trebati sve više specijalista iz domena programiranja i da kreativci neće biti najbrojniji u agencijama, već u skoroj budućnosti. Ovakve promjene u strukturama agencija su se već desile na velikim tržištima u razvijenim zemljama svijeta, npr. Americi. Stiže i kod nas, sigurna sam.

Kako advertajzing može pomoći brendovima da iz krize izađu jači?

Krize se dešavaju. Ovo nije ni prva, a neće biti ni posljednja. Ne možemo ih izbjeći, ali je važno razmišljati pozitivno i tražiti rješenje da se iz krize izađe jači i bolji. I da završim narodnom poslovicom – što nas ne ubije, to nas ojača. Ojačajte, pobijedite krizu, budite pobjednik!

Izvor: banjaluka.com

You may also like
“Opasne veze” u Narodnom pozorištu Republike Srpske
Turizam opštine Laktaši
Dream Theater dolazi u Zagreb
Završen je IV Moto Fest u Banjaluci
);