Home > Život > Bečka opera za tri evra

Bečka opera za tri evra

Već vijekovima opera je savršena kombinacija perfektno odsvirane muzike, sjajne glume i predivno otpjevanih arija. Uživati u operi je privilegija koju čovječanstvo ima vijekovima, a skoro svi kompozitori su se bavili stvaranjem istih. Kad pomislite na operu, prva asocijacija su skupe karte, redovi, prestižne toalete, ukratko rečeno skupoća odiše. Donosim vam priču o tome da je moguće pogledati operu za tri evra, bez dres koda, ležerno uživati u umjetnosti ,što je ustvari i suština.

U pitanju je Bečka državna Opera stara 150 godina. Svečano je otvorena izvedbom Mocartove opere „Don Giovanni“ 15. maja 1869. godine. Godišnje se izvede oko 300 nastupa.

U Bečkoj operi,svako veče imate priliku uživati u operama, baletima, koncertima. Glavna dvorana na vrhu ima stajaća mjesta, sa kojih imate fenomenalan pogled na binu. Karte za ta mjesta su tri evra, prodaja kreće u 17h (tri sata prije predstave) a u zavisnosti od toga šta to veče igra formira se i red (npr. za koncert Plasida Dominga red je počeo u sedam časova ujutro). Red je nevjervatno velik, i odaje utisak da nema šanse da kupite kartu, ali još nevjerovatnije je to što ide jako brzo.

Kad kupite kartu, odlazite na treći sprat i birate mjesto na kojem ćete gledati predstavu. E sad ono što je meni fascinantno i dalje nevjerovatno, ispod rukohvata se nalaze šipke na koje zavežete nešto svoje (najčešće šal) i odete na kafu, u šetnju, vratite se i vaše mjesto čeka, niko nije zauzeo, niko se ne gura, uredno stajete na svoje “rezervisano” mjesto i uživate. Ista pravila za čuvanje mjesta važe i u vrijeme pauze tokom opere.

Budući da se sve opere izvode na njemačkom, postoji mogućnost da ne razumijete arije i samu radnju, ispod rukohvata se nalaze tableti na kojima možete podesiti prevodom na nekoliko jezika i na taj način upotpuniti užitak.

U filmovima ste mogli vidjeti dame i gospodu sa monoklima i dvogledima na operi, ako želite dvogled, barem za fotografiju, možete ga iznajmiti u garderobi za dva evra. Takođe, informišite se koja opera igra, to možete učiniti na web sajtu, gdje imate raspored za cijelu godinu i da odaberete ono što vam se čini interesantno. Ja sam imao sreću da imam stručnog saradnika, mog prijatelja Stefana Nikića koji je odabrao šta da pogledamo a to je bio Fidelio jedina opera koju je napisao Ludvig Van Betoven. Fidelio se u Bečkoj operi igra od 1814 godine, tako da topla preporuka.

Eto ga dragi moji kako se razvija turizam i kulturna svjest, veliki broj turista i omladine uživa svako veče u Operi, bez dress coda, za malo para može da se doživi maksimum kulture. I dalje tvrdim da nisam dobio više za manje para.

Kad budete u Beču, sjetite se ovog teksta, kupite kartu za tri evra, zavežite šal, pojedite Zaher tortu i vratite se na vaše mjesto i uživajte jer gledanje opere je nešto fenomenalno. Javite koje ste opere gledali (da mogu da ukradem ideju za idući put). Pozdravlja vas vaš fantom iz opere.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Na bilbordima u BiH političare zamijenila umjetnost
Brankica Janković za Eho: Bez ulaganja u kulturu mi gubimo identitet
Veliki uspjeh organizacija i ustanova iz BiH na konkursu Kreativne Evrope za Zapadni Balkan
Konzumacija umjetnosti dobila novi oblik
);