Home > Život > Banjalučki Kastel na novoj turističkoj mapi

Banjalučki Kastel na novoj turističkoj mapi

Tvrđava Kastel u Banjaluci postala je dio nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana i to zahvaljujući projektu “Creative History Balkans Tour” (CHBT).

Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju,  ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasljeđe: Tvrđavu Kastel u Banjaluci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

Danas je u Banjaluci prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom svijeta predstaviti turističke bisere kulturnog nasljeđa Balkana.

Creative History Balkans Tour: creativehistorybalkans.com

Na predstavljanju projekta u Banjaluci Dijana Grbić, šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju i protokola gradonačelnika grada Banjaluke, ukazala je da bi, zahvaljujući ovom projektu, tvrđava Kastel mogla postati znatno primamljivija za organizaciju raznih kulturnih događaja regionalnog i evropskog karaktera:

“Grad Banjaluka, sa svoje strane, konstatno radi na promociji tvrđave Kastel i njenog nesumnjivog potencijala. U tom smislu, projekat EXIT fondacije je od izuzetnog značaja, budući da bi mogao da bude pokretač novih, kulturnih dešavanja na ovom, izuzetno vrijednom istorijskom platou”, naglasila je ona.

Projekat “Creative History Balkans Tour” dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije.

Predstavljanje najljepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševijekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprinijeti turističko-ekonomskom rastu Balkana.

Milica Đilas iz EXIT fondacije istakla je da je ovo prva internet prezentacija ovih balkanskih tvrđava i vjeruje da će “Kreativne istorije Balkana” prikazati utvrđenja na sasvim nov način:

“Važno je da budemo svjesni turističkog potencijala tvrđava, koji je prepoznala i Evropska unija i Savjet za regionalnu saradnju, i da privučemo ljude iz cijelog svijeta da ih posjete i dožive nevjerovatno iskustvo. Prikupili smo najzanimljivije priče i legende ovih magičnih mjesta i prilagodili ih savremenom turisti kome je internet prva stanica prije nego što krene na bilo kakvo putovanje,” rekla je Đilasova.

Direktor fondacije Evropska kulturna prestonica “Banja Luka 2024.” Marko Bilbija kaže da im je izuzetno zadovoljstvo da učestvuju u ovakvom međunarodnom projektu:

“Učešće u platfomi “Creative History Balkans Tour” je izuzetna prilika i korak ka široj promociji tvrđave Kastel i grada Banjaluka, pogotovo u kontekstu uvezivanja kroz mrežu gradova koje ova platforma pruža, a sve u cilju jačanja potencijala koji tvrđave imaju u kontekstu razvijanja kulture, turizma i, na kraju krajeva, identiteta grada”, rekao je Bilbija.

Prisutnima je na promociji  projekta “Creative History Balkans Tour” prikazan novi pristup afirmisanja banjalučkog Kastela, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.

Kako bi se podigla  svijest o važnosti i veličanstvenosti nevedenih tvrđava, EXIT fondacija objavljuje foto konkurs i poziva sve zaljubljenike u fotografiju da učestvuju u promociji ovih kulturno-istorijskih spomenika. Najbolje fotografije će biti objavljene na internet platformi CHBT projekta i na  Exitovim društvenim mrežama, dok će pobjednici konkursa osvojiti vrijedne novčane nagrade. Više informacija o konkursu možete pronaći na creativehistorybalkans.com

You may also like
“Ultrazvuk” objavio pjesmu i video spot pod nazivom “Moć” (VIDEO)
Banjalučka “Rock simfonija” predstavlja novi singl “Čovjek iz ogledala” (VIDEO)
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
);