Home > Život > Avantura sa divljnim konjima u Livnu

Avantura sa divljnim konjima u Livnu

Cincar planina u okolini Livna je možda jedino mjesto uz Mongoliju i Island gdje možete vidjeti divlje konje koji samostalno žive i imaju tu grandioznu slobodu vrijednu divljenja.

Za konje kažu da su kraljevske životinje, moja ljubav prema konjima je usko vezana za moju djevojku koja ih obožava i tako sam uspio saznati neke od najnevjerovatnijih stvari vezanih baš za ove životinje. Nisam vjerovao u njihovu inteligenciju i intuiciju dok nismo zajedno otišli na nekoliko argela. Ove divne životinje razumiju i osjete sve, ali bukvalno svaku emociju koju im pružite, umiljati su i znaju pokazati poštovanje.

U samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, već godina se može pronaći veliki broj nestvarno lijepih divljih konja. Oni potomci pitomih konja i da su nekada imali svoje vlasnike koji su se brinuli o njima i čuvali ih. Sedamdesetih godina prošlog vijeka počela je urbanizacija i dolazak mašina na ove prostore, te ovi konji više nisu bili potrebni. Konje se ne ubija, pa su ih vlasnici pustili da žive slobodno, a danas ih je više od 700. Dok smo obilazili ovu sjajnu prirodu priča nam naš vodič Jako da konji samostalno opstaju, tokom zime, nalaze se na vrhovima planina, a zimske službe ih obilaze i donose im hranu.

Najlakši i najbolji način da vidiš ove konje je uz pomoć agencije koja organizuje ovakve ture, za nekih 20 evra dobijaš safari sa vodičem, obilazak vidikovaca koji su nestvarni, a ukoliko se dogovorite postoji mogućnost organizovanja ručka u prirodi za koji sam praviš meni. Moj izbor su bili uštipci sa livanjskim sirom u nevjerovatnoj prirodi koje i danas pamtim.

Putovanje sa agencijom preporučujem iz sigurnosnog razloga, ali i činjenice da ne poznaješ lokalni teren, puteve i toga da je prostor na kojem se nalaze konji zaista mnogo veliki i vjerovatno ti neće biti jednostavno sam da ih nađeš. Tokom našeg safarija vodič mi reče da nekada satima mogu tražiti konje. Agencija koju ja preporučujem je “Continental Adventures” i fantastični Marin Mamuza koji radi savršene ture u kojima uz obilazak divljih konja, čuješ mnogo zanimljivih informacija kako o istoriji starog grada Livna tako i o ovim divnim životinjama, a uz to, dobiješ i profesionalne fotke. Kontaktirati ih možete na fejsbuku i instagramu.

Iskreno ovo je avantura sa ogromnim potencijalom, nešto unikatno u čitavoj Evropi, a nama na dohvat ruke. Predlažem da se uputite u ovakvu zabavu jer je nezaboravno iskustvo za sve uzraste.

Nevjerovatno je da možete u ambijentu netaknute prirode uživati sa ovim predivnim životinjama, maziti ih, davati im hranu i sjedinite se sa njima. Konji se kreću u krdima i bez ikakvih problema vam prilaze, dozvoljavaju da ih mazite, hranite i uživate.

Bitno je pomenuti da je moguće da dođe do sukoba između krda, najčešće oko hrane i ženki. Tokom takvih situacija slušajte vodiča i lagano se povlačite.

Još jedna stvar koju morate znati, nema galame i naglih pokreta, ova tura je najmjenjena uživanju i opuštanju, tako da polako. Moja draga je posebno zavoljela jednog crnog konja a moj favorit je nevjerovatni smeđi njemački kraljevski konj kojeg sam nazvao Target, rastao sam uz kaubojske filmove pa je to bilo jače od mene.

Autor teksta: Zoran MATIĆ

Fotografije: Zoran MATIĆ i “Continental adventure”, Marin MAMUZA

You may also like
Novi Sad: Dobrodošli u Srpsku Atinu!
Od Goranskog jezera do Djevojačke pećine
10 najljepših lokacija Bosne i Hercegovine
Mostar: Biser Neretve čaroban i danju i noću
);