Home > Život > 50 milijardi evra pomoći za umjetnike u Njemačkoj

50 milijardi evra pomoći za umjetnike u Njemačkoj

„Umjetnici nisu samo neophodni, već od vitalnog značaja, naročito sada“, rekla je ministar kulture Njemačke.

Njemačka federalna vlada će istupiti sa paketom pomoći za državni kreativni i kulturni sektor. Nevjerovatnih 50 milijardi evra biće uručeno umjetnicima i drugim kulturnim radnicima kao pomoć svega dvije nedjelje od kako je ova odluka donesena.

„Znamo za tegobe i znamo za očaj. Kulturni sektor je posebno pogođen zbog velikog broja umjetnika koji su samozaposleni, i koji trenutno imaju poteškoće u prikupljanju sredstava za život“, istakla je ministar kulture Njemačke, Monika Gruters.

Ona je dodala da će federalna vlada koja je svjesna problema i značaja kreativne industrije pomoći svojim građanima sa novčanim sredstvima i sa minimalnom birokratijom.

Paket koji se sastoji iz tri dijela do 50 milijardi evra kao pomoć za individualce koji su samozaposleni, kao i pomoć za male biznise. Pomoć će doći u formi grantova stvorenih da pomognu u preovladavanju troškova kao što su zakupi prostorija i umjetničkih studija. Pozajmice će takođe biti dostupne kao paket pomoći malim biznisima da prevaziđu nastalu krizu.

U dodatku pojedincima iz umjetničkog sektora i organizacijama, finansiranje će takođe biti usmjereno kao podrška medijskim radnicima uključujući i novinske listove.

Kao dodatak novcu koji će stimulisati poslove i socijalnu sigurnost, biće dostupan i za frilensere na period od šest mjeseci. Sa ovim, troškovi života će biti reorganizovani i osiguraće svim umjetnicima sigurnost.

„Do kraja ove krize, vlada će osigurati dodatnih 10 milijardi evra pomoći. Ova uredba takođe osigurava umjetnike od moguće deložacije iz njihovih prostora ukoliko ne budu u mogućnosti da plate troškove stanarine. Krediti će takođe biti odloženi, i umjetnici imaju mogućnost povrata poreza kao i reorganizaciju svojih troškova.

Aplikacije za ove pozajmice su već otvorene za male biznise. Juče je savjet za umjetnost Engleske odobrio značajno manji paket pomoći u iznosu od 190 miliona evra. U Njujorku Metropolitan muzej umjetnosti je pozvao vladu SAD da omogući muzejima širom zemlje pomoć od četiri milijarde dolara.

Ovaj zakon za vanredne situacije će imati značaj za institucije koje se finansiraju iz budžeta zemalja kao što su muzeji i druge institucije kulture.

„Naše demokratsko društvo treba unikatnu kulturološku raznolikost i medijski pejzaž u ovim istorijskim vremenima. Kreativna hrabrost kreativnih ljudi će pomoći ljudima da prevaziđu krizu. Treba da ugrabimo svaku priliku da stvorimo dobre stvari za budućnost. Zato su ova sredstva namjenjena. Umjetnici nisu samo neophodni nego od vitalnog značaja, naročito sada“, rekla je Monika Gruters.

izvor: news.artnet.com

You may also like
Na bilbordima u BiH političare zamijenila umjetnost
Konzumacija umjetnosti dobila novi oblik
Bečka opera za tri evra
);