Home > Muzika > Završen 15. po redu “Nova Rock” festival

Završen 15. po redu “Nova Rock” festival

Polja, vjetar, seoska idila, prašina, hladno pivo i vrući rokenrol sve su to motivi koji mogu opisati festival “Nova Rock” u Nikelsdorfu nadomak Beča. Već 15 godina za redom ovaj festival dovodi neke od najpoznatijih imena rok i metal scene i tako se kod publike širom Evrope upisao u obavezne događaje tokom godine. Festival ima dvije bine tako da kvalitetnog rokenrola bilo je na pretek. Mi smo posjetili poslednji dan festivala i evo kako je bilo.

Počinjemo nastupom “Bad Wolfs” benda iz Los Angelesa. Emotivno, energično, iskreno, publika je na njihove pjesme odreagovala pozitivno, slušajući instrukcije benda i učestvujući u koncertu. Momci su dali 100 odsto sebe u nastupu, jer ipak počeli su oko 13h rano je. Jedan od najinteresantnijih djelova koncerta je izazivanje šutke inspirisano “Game of Thrones” temom. Podijelili su publiku na dva dijela, kao i u seriji te na njihov znak počinje šutka. Od nas su se pozdravili uz odavanje počasti preminuloj Dolores iz benda “Cranberies”, izvođenjem hita “Zombies”.

Publiku nakon njih zabavljaju momci iz “Testamenta”, iskusna i provjerena metal svirka nije izostala ni ovaj put, kao ni oduševljenje publike. Sjajna i iskrena interakcija publike i benda. “True Beliver”, “Hammer of God”, “The Preacher” nizali su se jedan za drugim a publika je bila sve glasnija i glasnija.

Sledeći na redu je “Ministri”. Prepoznatljiva scenografija, dim mašine i ovacije publike najavile su ove legende metal scene. Energično, bez puno priče častili su publiku hitovima. Dok je pjevač stajao iza improvizovanog trona od metala i životinjskih kostiju. “The Missing”, “Stigmata”, “Jesus built my hotrod” su samo neki od hitova u kojima je publika uživala.

E sad na red dolazi najiščekivanije ime crvene bine, “Rob Zombie”. Maskirani bend, scenografija puna ekrana sa kojih idu isječci iz njegovih filmova, kao i horor animacije i scene seksa na neki samo njemu poznat način i on, stajling koji nema nikakve veze jedan s drugim osim kad je na njemu. “Superbeast”, “More human than human”, “House of 1000 corpes”, “Dragula” su samo neki od hitova u kojima smo uživali. Počinje kiša, međutim “Zombie” se protiv nje bori uz obradu legendarnih “Ramonsa” “Blitzkrieg pop”. Silazi među ljude na opšte oduševljenje publike, i od nas se pozdravlja uz poruke mira.

Na plavoj bini počinje Sleš u društvu Majls Kenedija i benda “The Conspirators”, lagano izlazi na binu sa dobro prepoznatljivim cilindar šeširom i Gibson gitarom. Iako smo navikli da od Sleša čujemo hitove “Gunsa” ovaj put je to izostalo, naime turneja se zasniva isključivo na samostalnoj karijeri. “Back from Cali”, “Boulevard of broken hearts”, “Doctor Alibi”, “Anastasia” nizali su se jedan za drugim a publika je pjevala u glas. Međutim, nije mogao ostati ravnodušan na desetine hiljada fanova koji su uzvikivali “Guns n Roses” te je odsvirao “Nightrain” od ovog benda, što je ispraćeno ovacijama i ogromnim aplauzom.

Zatvaranje plave bine pripalo je bendu “Within Temption”. Specifična scenografija, kao svemirski brod, bend koji je iskreno i glasno svira bez puno priče i soliranja, i ona Sharon den Adel pjevačica koja je sve prisutne oduševila svojim glasom. “Supernova”, “Mother Earth”, “What have you done” su hitovi koje je već umorna publika uz zadnje atome snage otpjevala u glas. Zahvalila se na pažnji i pozdravila od Nove Rock.

Sve je spremno za veliko finale. Čast da zatvori festival dobio je “Die Ärtze”, lokalpatriotizam na prvom mjestu. Ovi “elegantni pankeri” da ih tako nazovem su kod publike u Austriji i Njemačkoj nešto kao nacionalni heroji, što se i moglo vidjeti po broju ljudi koji su došli da isprate njihov nastup. “Ist das alles”, “Rebell”, “Junge”, “Zu spät” su samo neke od 35 pjesama koje su izveli. Na kraju poklon publici i vatromet su obilježili kraj 15. Nova Rocka na panonskim poljima u Nikelsdorfu. Vidimo se sledeće godine.

Napomena:

Za sve vas koji želite posjetiti festival, karte možete kupiti preko eventim.hr ili oeticket servisa. Takođe tu možete kupiti karte za autobuse koji voze do festivala i nazad, a postoji mogućnost kupovine karata za OBB voz koji vozi iz Beča i nazad. Tako da nije komplikovano, a zabava je zagarantovana.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Veliko interesovanje za ovogodišnji Nektar OK Fest 2023
);