Home > Muzika > Žanil Tataj-Žak za Eho: Volim instrumentalnu glazbu pa sam poželio i jedan takav dio

Žanil Tataj-Žak za Eho: Volim instrumentalnu glazbu pa sam poželio i jedan takav dio

Muzičar Žanil Tataj Žak (ex “Divlje jagode”, “Mary Rose”) objavio je novi EP pod nazivom “Da Capo”, novi materijal u kojem Žak ostaje vjeran svom prepoznatljivom zvuku i moćnom vokalu. U razgovoru za Eho-portal ovaj slavni muzičar govori o novom materijalu, planovima za nastupe i saradnjama koje ostvaruje sa drugim izvođačima.

EHO: Žak, vani je novi EP, šta je to čime ste ovaj put počastili publiku, možete li nam više reći o materijalu koji se nalazi na njemu, i gdje publika može poslušati materijal?

ŽAK: Ovo je treći solo uradak, a prvi EP u mojoj karijeri, iskreno volim da ga zovem EP album jer ima 12 pjesama. Potpuno je u rokerskom štihu, u potpunosti u mom stilu i karaktezira moju ličnost. Sadrži pjesme sa malo lakšim rok zvukom, jednu baladu i dosta čvrstog zvuka. Tekstovi su veoma zanimljivi, tako da na ovom EP-u ima za svakoga po nešto. Materijal se može poslušati na You tube kanalu, a za one koji žele album na cd-u mogu ga naručiti na sajtu “One records”. EP je podijeljen na dva dijela, prvi vokalno instrumentalni, zatim jedan muzički intermeco, i onda instrumentalni dio, jer ja lično volim instrumentalnu glazbu pa sam poželio i jedan takav dio.

EHO: Koja ekipa je radila na stvaranju i snimanju pjesama, kako je protekao taj proces?

ŽAK: Ovaj materijal je nastajao godinama, tako da je veliki broj ljudi sarađivao sa mnom na ovom materijalu. Pored mene kao vokala, pratećeg vokala, sviranja basa i gitare, akustične gitare, i kreiranja aranžmana tu je i Stefan Šegulja zadužen za produkciju i aranžman. Zatim, Nikita kao vokal i prateći vokal. Zoran Saulig na  klavijaturama i aranžmanima, Aleksandar Stenberga na bas gitari, Pavel Denisjuk na gitara i Eduard Banov na bubnjevima. Veoma sam ponosan na ekipu jer smo uspjeli dobiti sjajan i čvrst “sound”.

EHO: Objavili ste i nekoliko spotova, sa kim ste radili spotove, i šta mislite o spotovima, jer danas pjesma bez spota teško nalazi put do publike?

ŽAK: Za pjesmu “Prosule se divlje jagode” sam želio da napravim malo drugačiji lirik video, ideja mi je bila da to ne bude klasičan spot, tako da smo uradili fotošuting te ako se zagledate u te fotke, svaka ima svoju priču. Kasnije snimanje spota, na moju ideju uradio je Miha Dolenc koji sarađuje sa bendom “Mary Rose”, snima nam spotove, radi fotografije i omote naših albuma. Posebno se zahvaljujem mom prijatelju Danny Rafaniellu za prekrasno likovno oblikovanje albuma. Za pjesmu “Tišina” sarađivao sam sa Danijelom Jerčinovićem, gitaristom mog benda, koji se za taj lirik video malo poigrao sa efektima na fotografiji mog lika, veoma cijenim Fil Kolinsa i to što na njegovim albumima je njegov lik u frontu i to nam je bila inspiracija. “Na putu za raj” dobila je pravi spot, sa konkretnom akcijom koja prati priču iz pjesme. Dok smo za pjesmu “Ispočetka” radili spot na više lokacija za apsolutni doživljaj teksta i mislim da je ovo “the best” od svih videa koja smo uradili. Oba spota je radio Neon Studio.

EHO: Šta publika može očekivati od Vas u narednom periodu, neki novi materijal, a i bliži se ljeto gdje Vas možemo vidjeti u čuti ove pjesme uživo?

ŽAK: Naredni period je koncerti period, ideja je da se što više svira kako bi se ispromovisao moj kompletan muzički opus. Imam nekih dva sata koncertnog programa, i mogu reći 90 odsto spreman bend, a onih deset odsto će se usavršiti na samim koncertima. Ideja je da krenemo već od sredine trećeg mjeseca sa koncertima. Očekuje nas, toplo se nadam, veliki broj festivala, bajk skupova i saradnji sa drugim bendovima. Evo npr. prije mjesec dana izašao je i novi spot za pjesmu “TI SI R’N’R” u suradnji sa mojim dugogodišnjim prijateljem i gitaristom Zoranom Serbedžijom kojeg smo snimali u Amsterdamu.

Još je u pripremi jedan rock duet sa prijateljem i poznatim rock glazbenikom i pjevačem iz Niša Milošem Aranđelovićem (ex “Čuvari Snova”, “Vizantia”) i možda još koja suradnja sa “Divljim jagodama” uskoro, a do tada aktualni singl “Sama si” sa novog albuma “Jukebox”.

Zbog svih obaveza koje imam, a ne mogu da se kloniram (smijeh) narednih godinu i po dana sigurno neću raditi na novom materijala jer fizički ne stižem, tako da stavljamo akcenat na koncerte. Svi koji dođu na naše koncerte mogu očekivati odličan program i sjajnu glazbu tako da nadam se i radujem da se vidimo i družimo.

Zajedno sa Žanil Tataj Žakom u bendu su još i Danijel Jerčinović / gitara, prateći vokal, Nikola Janeš / gitara, Sven Marenković / bas, prateći vokal, Kristian Kirinčić / bubanj, prateći vokal

Razgovarao: Zoran MATIĆ

Foto: NEON

You may also like
RAGE AGAINST THE MACHINE u Zagrebu
CHARNA i EHO RADAR u subotu u Prijedoru!
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
Brojna poznata imena iz svijeta muzike na ovogodišnjem Nektar OK Festu
);