Home > Muzika > Vrhovni sud SAD presudio: “Led Zeppelin” nisu ukrali “Stairway to Heaven”

Vrhovni sud SAD presudio: “Led Zeppelin” nisu ukrali “Stairway to Heaven”

Grupa “Led Zeppelin” će konačno moći da odahne i za sobom ostavi višegodišnju parnicu oko autorskih prava na pjesmu “Stairway to Heaven”, jer je Vrhovni sud u SAD juče, 5. oktobra, presudio u njihovu korist, piše “People”.

Slučaj datira od 2014. godine, kad je Majkl Skidmor, advokat, povjerenik gitariste benda “Spirit”, Rendija Vulfa (Rendija Kalifornije), podnio tužbu protiv “Led Zeppelina” zbog sličnosti između početka pjesme “Stairway to Heaven” i Spiritove “Taurus” iz 1968. godine. Da podsjetimo, Robert Plant i Džimi Pejdž iz “Led Zeppelina” su komponovali i objavili “Stairway” 1971. godine.

“Ljudi me uvijek pitaju zašto “Stairway to Heaven” zvuči isto kao “Taurus”, koja je objavljena dvije godine ranije. Znam da su “Led Zeppelin” uvijek svirali Spiritovu “Fresh Garbage” na svojim živim nastupima. Bili su nam predgrupa u okviru njihove prve američke turneje”, napisao je Rendi Vulf u okviru bilježaka za “Spiritov” album iz 1996. godine.

Sudija je bio saglasan s tim da postoji dovoljno sličnosti između pjesama u aprilu 2016, dok se porota tome usprotivila samo dva mjeseca kasnije. Skidmorova žalba je prolongirala suđenje, pa ga je američki Apelacioni sud ponovo zakazao za septembar 2018.

Početkom 2020. godine, Deveti američki okružni apelacioni sud u San Francisku još jednom je presudio u korist “Zeppelina”, rekavši da Robert Plant i Džimi Pejdž nisu kršili autorska prava za “Taurus”. Potom je, međutim, od Vrhovnog suda SAD ponovo zatraženo da preispita ranije odluke u novopodnesenoj žalbi Skidmora. Sud je to sada odbio i time zatvorio slučaj.

izvor: headliner.rs

You may also like
Amerikanka otpjevala Bajagin hit “Od kada tebe volim” (video)
Ekskluzivno na YouTubeu: Čuveni “Celebration Day” koncert “Led Zeppelina”
Noćna mora “Led Zeppelina i dalje traje”: “Stairway to heaven” ponovo pred sudijama. Plagijat ili ne?
Milan Stanković SevdahBaby za: Mešanje kultura je poslednje utočište originalnosti
);