Home > Muzika > Svjetski praznik gramofonskih ploča u Beogradu

Svjetski praznik gramofonskih ploča u Beogradu

Kao i prethodnih godina, i ove druge aprilske subote, 13.4, izdavačka kuća “Mascom Records” i “Paralel” festival pridružiće se obilježavanju svjetskog dana gramofonskih ploča, globalno poznatog kao “Record Store Day”.
Besplatani program sa puno učesnika i dobre muzike, po treći put će se odvijati u samom srcu grada Beograda, u umjetničkoj četvrti Čumićevog sokačeta.
I ove godine popularan program u formi žive radijske emisije „Poznati puštaju ploče“ okupiće javne ličnosti, koje će s posjetiocima Čumića, s velikih zvučnika, podijeliti svoj muzički izbor.

Tako će se pored gramofona ovoga puta naći i: Zoran KesićBrajan RašićInspektor BlažaSlavimir Stojanović Futro, Teofil PančićKoja – Disciplina, Danijel – Jarboli, Galeb – Vice, te članovi benda “Kanda, Kodža i Nebojša”, koji će ovom prilikom promovisati i svoj aktuelni album “Uskoro” u izdanju “Mascom Records-a”.

Velika berza ploča odvijaće se tokom cijelog dana i svi zainteresovani su pozvani da donesu svoje vinile na mjenjažu ili prodaju. Ova jedinstvena berza na otvorenom, najveća tog tipa u regionu, svake godine okupi kolekcionare iz cijele Srbije, a nerijetko i goste iz regiona i inostranstva, kao i puno hobista i zaljubljenika u muziku.

U vizuelnom dijelu programa, tu je izložba autorskih radova s posljednje Paralelove fb radionice “Strip&ploče”. Oko tridesetak radova koje potpisuju profesionalni strip autori, ilustratori, dizajneri i talentovani amateri iz cijelog regiona, a urađenih u formatu omota za vinil, biće izloženo na staklu “Mascom Store” muzičke prodavnice.

A ovogodišnju novinu već tradicionalne svetkovine ploča i muzike u Čumiću, predstavljaju i prva domaća specijalna RSD izdanja u izdanju “Mascom Records”, to su vinili: “Električni orgazam – Igra rokenrol cela Jugoslavija – Alternativna verzija” i trostruki album benda “Disciplin A Kitschme I Think I See Myself On CCTV, Heavy Bass Blues i Refresh Your Senses. NOW!”, iz njihove londonske faze.

Kada je riječ o stranim izdanjima u autorizovanu “Mascom Store” prodavnicu stiže puno zanimljivih specijalnih RSD naslova, među kojima i Madonna, “Ramones”, Lu Rid, “Duran Duran”, Dejvid Bouvi, Areta Frenklin, Van Morrison, “Pink Floyd”, “The Doors”…

Ambasadori RSD-a ove godine su “Kanda, Kodža i Nebojša”, dok su na svjetskom nivou to članovi benda “Pearl Jam”.

Cijeli program je besplatan i otvoren za sve zainteresovane, odvija se u prizemlju Čumića, ispred radnje “Mascom Store”, počinje u podne i traje do 20 časova.

izvor: citymagazine.rs

You may also like
NIK MEJSON u Beogradu: Izvještaj sa koncerta
Bendovi optužuju Beer Fest za prevaru
Bez Sajma knjiga u oktobru: Odložen do decembra
“Letu Štuke” na Kontaktu u Beogradu
);