Home > Muzika > Svijet se oprostio od Enija Morikonea

Svijet se oprostio od Enija Morikonea

U 91. godini života svijet je napustio Enio Morikone, jedan od najvećih kompozitora filmske muzike svih vremena.

Svoje komponovanje započeo je 1947. godine kao pozorišni kompozitor, a svjetsku slavu stekao je radeći filmsku muziku. Ovaj vanserijski umjetnik komponovao je više od 400 djela, ali najpoznatiji je po saradnji sa Serđiom Leoneom na muzici za špageti vesterne, konkretno “Za šaku dolara” i “Dobar, loš, zao”.

Takođe svoju magičnu muziku uvrstio je u filmove sjajnih režisera kao što su Džon Karpenter, Oliver Stoun i mnogi drugi, a filmovi u kojima će vječno živjeti njegov rad su “Misija”, “Bilo jednom u Americi”, “Nedodirljivi” i drugi.

Višestruki je dobitnik BAFTA nagrade i Zlatnog globusa ali za Oskara je morao dugo čekati. Naime 2007. je dobio Oskar za životno djelo ali takmičarskog Oskara osvaja tek 2016. sa muzikom za film “Omrženih osam” režisera Kventina Tarantina i to sa muzikom koja nije ušla u Karpenterov film “Stvor” te ju Morikone prekomponuje i stvara jednu od najljepših filmskih kompozicija ikad.

Znači ovom sjajnom umjetniku takmičarski Oskar je dodijeljen u 87. godini života i tako postaje najstariji dobitnik nagrade od njenog nastanka.

Nažalost više nećemo uživati u muzici Enija Morikonea ali ćemo se naježiti svaki put kada je čujemo u nekim od najkultnijih filmova svijeta. Slava mu i hvala.

Zoran MATIĆ

You may also like
Preminula kompozitorka Isidora Žebeljan
);