Home > Muzika > Sve je stalo u rokenrol: Patrijarh Porfirije stigao i na EXIT

Sve je stalo u rokenrol: Patrijarh Porfirije stigao i na EXIT

Vladici pored velikih obaveza nije teško ni da pođe do Novog Sada gdje će se održati najpopularniji muzički festival „EXIT“, pa se Petrovaradinskoj tvrđavi fotografisao sa bogoslovima koji su angažovani na festivalu.

Već je poznato da su poglavar SPC i frontmen grupe “Partibrejkesi” Zoran Kostić Cane veliki prijatelјi.

„Srpska pravoslavna crkva je dobila rok vladiku“, odjekivalo je u medijima sredinom februara kada je za patrijarha izabran dotadašnji vladika zagrebačko-lјublјanski Porfirije.

Ne moramo pisati koliko je fotografija postala viralna na društvenim mrežama.

Brojne zajedničke fotografije sa članovima “Yu grupe” i prijatelјstvo sa frontmenom “Partibrejkersa” Zoranom Canetom Kostićem išle su na ruku naslovima o rokenrol patrijarhu, a to je stiglo i do njemačkih medija koji su isticali da srpski patrijarh voli Bob Dilana i sastav Džetra Tal.

„On je monah koji je sa rok-muzičarima i glumcima razgovarao o umjetnosti i otvarao vrata crkve zavisnicima od droge i alkoholičarima“, pisao je njemački MDR.

I Ćulibrk je „rok vladika“

Među vladikama SPC koji su veliki poštovaoci rokenrola svrstava se i episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk.

Ćulibrk je u nedavnom intervjuu za Nova. rs pričao kako je veliki poznavalac umjetničkog opusa Ijana Kertisa, Kurta Kobejna, a pričao je i o tome kako mu je bend “Joy Division” promijenio život.

Ćulibrk je u intervju osvrnuo na priče da se tokom služenja vojnog roka družio sa članovima slovenačkog benda “Laibach”, dodajući da je taj sastav „mnogo više od benda“.

U kolumni koju je tada potpisao beogradski novinar Andrej Ivanji, on navodi da mu je jedan prijatelј, kad je mlađi i moderniji Porfirije (59) izabran pored dva konzervativna kandidata za patrijarha, rekao: „Imamo rokenrol patrijarha“.

„Sviđa mi se i sama pomisao što novi patrijarh ne krije da voli pjesme ´Partibrejkersa´, mog omilјenog rok benda sa postjugoslovenskog područja. U nacionalno orijentisanoj Srbiji, oblikovanoj narodnom muzikom i političkom dogmom, gdje je u podzemlјe gurnut kritični i buntovni pank-rok, to je već sa ateističke tačke gledišta predstavlјalo proboj“, pisao je Ivanji.

Ubrzo nakon njegovog stupanja na čelo SPC popularan je postao video snimak emisije „Agape“ iz 2007. godine gdje su patrijarh (tadašnji zagrebačko-lјublјanski vladika) i Cane gostovali, nakon izlaska sedmog studijskog albuma “Partibrejkers” pod nazivom “Sloboda ili ništa“.

Patrijarha su i tada nazivali “rok vladika” zbog njegove lјubavi prema muzici, a na temu “rokenrol i hrišćanstvo” Cane i patrijarh su razgovarali u odnosu na tekstove novih pjesama “Partibrejkersa” i samom naslovu albuma – sloboda ili ništa.

Patrijarh citira i Džonija Štulića

Ostaće upamćena i patrijarhova čestitka novoizabranom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, kada je citirao i nekadašnjeg vođu grupe Azra Džonija Štulića.

„Svojevremeno je veliki zagrebački pjesnik Branimir Džoni Štulić pjevao kada Zagreb izranja iz sna, što me je podstaklo da izrazim nadu, koja je, uostalom, i nada svih žitelјa ovog lijepog grada, da je pred nama novo jutro koje će promijeniti sve“, poručio je Porfirije.

„Ja i Cane se poznajemo dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge, pa moj stav ili mišlјenje nije tu relevantan, niti se naš odnos, kao odnos sa svim lјudima koji dolaze u crkvu ili manastir, zasniva se na temelјima profesija kojima se ti lјudi bave“, kazao je tada patrijarh Porfirije, pa onda opisao šta za njega znači umjetnost muzike i muzičar kao umjetnik koji stvara.

„Razumije se, muzika jeste dio umjetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čovjeku. Kako kaže i Cane, umjetnost mora da bude traganje za istinom. Umjetnost po pravilu ima i tu dimenziju da bilјeži stvarnost u kojoj umjetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda realnost gotovo po pravilu ružnih stvari ako primjenjujemo neku matematičku logiku“, govorio je tada patrijarh.

Izvor: dan

You may also like
Billain, internacionalni producent sa bh. adresom nastupa na EXIT festivalu
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
Nikad veći interes za Sea Star festivalom
Uz Iggy Azalea, Amelie Lens i Dubiozu Kolektiv, premijerno u Hrvatsku stiže i Konstrakta!
);