Home > Muzika > “Subversion”: Tamo gdje ima jake volje može se mnogo uraditi!

“Subversion”: Tamo gdje ima jake volje može se mnogo uraditi!

Muzički festival “#Slušajdomaće Vol:5” održaće se u četvrtak 9. maja u banjalučkom “Rock Symphony” kafeu. Publici će se predstaviti sastavi “Subversion”, “Jufkamental” i “5Rolej”. Tim povodom u razgovoru za “Eho-portal”, basista benda “Subversion”, Dalibor Mrša govori o najavljenom nastupu, planovima ovog banjalučkog punk benda za budućnost, kao i vremenu kada je bend nastajao devedesetih godina prošlog vijeka. Kako ovaj muzičar ističe, prvi pomeni benda sežu u 1992. godinu, međutim žanrovski put kojim je “Subversion” išao tada, i put kojim ide danas, su potpuno različiti.

EHO: Kakvo je Vaše mišljenje o događaju “#Slušajdomaće”?

MRŠA: Svaki događaj ovakve ili slične vrste doprinosi održavanju domaće scene koja nažalost nije u nekom procvatu, ali se ne može reći da nema kvalitetnih bendova. Nije lako. Nemamo dovoljno prostora za nastupe, nemamo sredstava za snimanje, probe koštaju, dakle sve vuče jedno drugo, ali želja za sviranjem i stvaranjem je jača od svega toga, i tamo gdje ima jake volje može se mnogo uraditi, bez obzira na pomenute poteškoće. I ja sam lično ponukan svim ovim pokrenuo “punk fest” koji će se održati u dane 31.5/1.6. ove godine u Banjaluci, tako da ne treba biti letargičan nego koračati naprijed.

EHO: Šta za Vaš bend znači nastup na ovom događaju s obzirom da se dešava u Vašem gradu, i šta je to što banjalučka publika može očekivati 9. maja?

MRŠA: Kao i uvijek nastojimo da predstavimo svoj autorski rad. Bend je aktivan i nove pjesme se stvaraju, to je prirodan proces rada i rasta benda. Uskoro bismo trebali imati dva spota i šest studijski snimljenih pjesama, i to želimo da podijelimo sa publikom. Naravno, predstavićemo ne samo ovih šest pjesama, već naš autorski repertoar u obimu u kojem nam organizator to dozvoli.

EHO: Obzirom na to da bend postoji dugi niz godina, šta je to najbitnije i Vama najvažnije u dosadašnjem radu?

MRŠA: Naš bend zapravo ne postoji dugi niz godina, barem ne aktivno. Tačno je da prvi pomeni “Subversion” sežu u 1992. godinu, ali to je bila samo jedna iskra koja je nakratko zasvjetlila na banjalučkoj sceni. Nismo se uspjeli ni snaći, a već smo bili na bini u Tuzli, pred prepunim klubom “Stelekt”, i uskoro se našli u studiju gdje smo snimili svoj prvi demo. Jedna od naših autorskih pjesama “For you” našla se tako na poznatoj kompilaciji banjalučkih bendova “Banja Luka Dreaming” (1985-1995). Riječ je, razumljivo o alternativnim bendovima od kojih danas gotovo većina ne egzistira. Međutim stvarni reuninon benda vežemo za 2016. godinu, a najplodonosniji period je unazad godinu i po dana, dakle, od početka 2018. godine kada bend poprima željene konture. Radimo ono što volimo, što u nama budi lijepe emocije. Ne mogu da zamislim da stvaram nešto što me ne dotiče, što me ne pokreće, a da mogu onda nešto pozitivno i afirmativno da ponudim slušaocu. Dakle, najvažnije je da se individue nađu na istim frekvencijama, da bend diše istim plućima, da se to radi sa entuzijazmom, ljubavlju, i naravno da bend funkcioniše kao skladna cjelina. Iz tog miljea spontano izrasta nešto novo, rađaju se pjesme. Ttrenutno smo bazirani na snimanju albuma, ali i spotova, no ne odbijamo nastupe jer kroz sve te događaje bend se razvija i raste.

EHO: Koje su teme i poruke Vaših pjesama,i koji su Vaši uzori u svijetu muzike?

MRŠA: Naše neposredno okruženje nam daje neiscrpnu bazu iz koje se rađaju ideje za pjesme u tekstualnom i muzičkom smislu. Glupost je neuništiva, sjećate se naziva albuma “Kud Idijota”? Zaista je toliko toga tragikomičnog u našem društvu, u vezi nekih dešavanja čovjek ostane zapanjen, nekima se nasmije, u nešto ne može ni da vjeruje, jer granice ljudske gluposti su zaista veoma rastezljiv pojam. Nažalost i mi sami, krećem od sebe pravim raznorazne gluposti, greške, nekad toga nisam ni svjestan, nego tek kasnije, kada se okrenem i sagledam sa neke distance shvatim šta je bilo pogrešno. Tako je to. Nekad se svemu tome možeš nasmijati, nad nekim stvarima i zaplakati, ali sve to nas potiče na kreativnost. Naravno, svako od nas opet taj vanjski svijet doživljava i proživljava kroz svoje unutrašnje i vanjske prijemnike, obrađuje na svoj način, a sve to opet u konačnici može da se pretoči u umjetnost. Punk je uvijek bio izraz bunta, revolta, izraz životnog stava, energije koja pokreće i poziva na promjenu, troakordna revolucija koja udara direktno u glavu i srce, otuda je jasno šta su teme naših pjesama.

EHO: Znamo da je veliki broj banjalučkih muzičara radio sa vama, da li se možemo nadati nekom okupljanju i oživljavanju starih emocija?

MRŠA: Teško da se može govoriti o nekakvom oživljavanju starih emocija u tom smislu. Prvobitna postava “Subversion” i ova današnja nemaju identične polazne osnove, zapravo imaju podlogu u panku definitivno, ali ono što smo radili na samom početku je bio jedan nojzirani alter, pa rekao bih i psiho punk, sa post punk i gothic punk elementima. Sada je zvuk mnogo oštriji, dodiruje se sa elementima metala, speed-a, hc-a, i da budem iskren, ne bih se vraćao u prošlost. Živimo sadašnjost, gradimo budućnost.

EHO: Koji su vaši planovi u budućnosti?

MRŠA: A kada su planovi u pitanju, ako Bog da, definitivno završetak snimanja albuma, još spotova, i naravno što više kvalitetnih nastupa i dobrih druženja. I sve to već polako ide u tom pravcu, na nama je da se potrudimo da tako bude i ubuduće.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu
Dan Evrope i Freshwave: Oxia, Lexx i drugi na Kastelu
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
);