Home > Muzika > Strahinja Nikić za Eho: “Neka vaša muzika govori za vas”

Strahinja Nikić za Eho: “Neka vaša muzika govori za vas”

Strahinja Nikić

“Multicultus” je bend iz koji već godinama osvaja srca domaćih slušalaca ali i publike u regionu. Svi oni koji vole iskrenu, zdravu, kvalitetnu, inovativnu svirku uživaće u njihovom radu. Više puta su ovi momci dokazali svoj kvalitet nagradama na “Banjalučkoj gitarijadi”, “Gitarijadi u Mostaru” i velikim brojem nastupa kako u svom gradu, tako i u regionu.

Ovi sjajni momci kreću na turneju u sklopu koje će nastupiti na prestižnom “Nišvil” festivalu 8. avgusta gdje će imati priliku da sviraju pred publikom iz cijelog svijeta. Nakon toga čeka ih revijalni nastup gitarijadi “Na putu za jug” koja se održava u Mostaru, nakon čega putuju u Sarajevo gdje će se predstaviti publici u klubu “Underground”.

U razgovoru za “Eho-portal”, gitarista benda Strahinja Nikić govori o najavljenoj turneji, autorskom radu, nastupu na prestižnom Nišvilu, i objavi novih video spotova.

EHO: U najavi je puno posla za “Multicultus”. Kako teku pripreme, ima li treme i uzbuđenosti?

NIKIĆ: Pripreme teku odlično, a ponekad uradimo i neku probu. Treme nema, nikad je nije bilo, ali uzbuđenosti uvijek, pogotovo sada jer nam je ovo prva da kažem turneja, neki oblik mini turneje koja uključuje pet gradova (Jelah, Niš, Mostar, Sarajevo i Trebinje). Veoma nam je drago što ova turneja uključuje i četiri nova mjesta u kojima nikada nismo svirali. Pored svih ostalih nastupa želio bih da istaknem nastup na “Nišvil jazz” festivalu jer će nam to do sada biti najprestižnij festival na kojem nastupamo.

3.8. Rastok Fest, Jelah (BiH)

8.8. Nišville Jazz Festival, Niš (Srbija)

9.8. Gitarijada “Na putu za jug”, Mostar (BiH)

10.8. Underground Club, Sarajevo (BiH)

16.8. Gitarijada Mostock, Trebinje (BiH)

EHO: Svi znamo da je “Nišvil” jedan od najprestižnijih džez festivala, kako je došlo do toga da nastupate na festivalu, i šta očekujete od nastupa tamo?

NIKIĆ: “Nišvil” je bio pravo iznenađenje. Jedan dan se budim i vidim mail od administracije festivala u kojem me pitaju da li smo zainteresovani da sviramo na otvaranju festivala. U tom trenutku sviram u tri benda od kojih su dva bluz benda i tu nastaje cijeli set ispitivanja koji tačno bend žele jer su mi bluz bendovi bili malo srodniji žanru festivala. Na kraju dobijam odgovor da žele “MultiCultus” i moram priznati da nisam mogao vjerovati da nas zovu. Pretprošle godine bio sam sa “Tobacco Blues Bandom” sa kojima sam svirao bluz klasike, ali ovo će biti prvi put da svoju muziku predstavimo publici u Nišu. Ovo nam je ujedno i prvi festival koji se nama javio, a ne mi njima.

EHO: Nastup u Mostaru je u revijalnom djelu, s obzirom na vaše rezultate prošle godine, da li se radujete ponovo doći na “Gitarijadu”. Šta mislite o samoj manifestaciji, i koja je poruka za bendove koji žele da se prijave?

NIKIĆ: Nastup na Mostarskoj gitarijadi dogovoren je još u aprilu dok smo snimali svoje dvije nove pjesme u Muzičkom studiju “Pavarotti”. Oduševljeni organizacijom festivala i gostoprimstvu kako organizatora festivala tako i osoblja muzičkog studija bukvalno smo ih zamolili da nas uključe i u ovogodišnju gitarijadu. Razlika u odnosu na naš prošlogodišnji nastup je u tome što ovaj put nastupamo kao revijalni bend i možemo da odsviramo cijeli naš dosadašnji opus. Savjet za bendove koji će se prijavljivati i svirati na gitarijadi “Na putu za jug” je da održe iskrenu svirku, iskrenu energiju. Ljudi koji rade u komisiji cijene trud, kreativnost i iskrenost. I još jedan savjet, manje priče više muzike. Neka vaša muzika govori za vas.

EHO:Možete li nam reći nešto više o Vašem nastupu u Sarajevu?

NIKIĆ:  10. avgusta smo u Sarajevu u “Underground klubu”. Imamo priliku da zasviramo i sa kolegama iz benda “Mezanin” sa Pala. Početak je zakazan u 22.30h, tako da svi koji ste u mogućnosti dođite da zajedno uživamo u sjajnom druženju i divnoj muzici.

EHO: Šta publika koja dođe na ove nastupe može da očekuje od vas, i čime ćete ih to počastiti?

NIKIĆ: Publici ćemo pružiti sve što imamo. Odsviraćemo sve pjesme najbolje što možemo i nadamo se da će im se svidjeti. Nestrpljivo čekamo da vidimo reakcije publike koja će nas vjerovatno prvi put čuti. Trenutno su majice u proizvodnji ali nažalost neće biti gotove za vrijeme ove turneje, ali eto nekad sledeći put imaćemo još nešto da im ponudimo.

EHO: Koji su planovi “Multicultusa” u budućnosti, neke nove svirke, neki novi materijal?

NIKIĆ: Bend radi punom parom. Nakon ove kratke turneje uzećemo malu pauzu, a zatim ćemo nazad u studio. Planiramo nove pjesme i nadamo da će ih biti mnogo. Uskoro ćemo objaviti spot za pjesmu “Memories” koju smo u aprilu snimili u Mostaru. Nekada u skorijoj budućnosti izaće i spot za drugu pjesmu iz Mostara. U proizvodnji su i majice. Dogovaraju se i novi nastupi.

Predstavljamo vam singl “Urbanica” benda “Multicultus”.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu
Dan Evrope i Freshwave: Oxia, Lexx i drugi na Kastelu
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
);