Home > Film > Snima se film o kralju romske muzike: “Šaban Bajramović je poput antičkog junaka”

Snima se film o kralju romske muzike: “Šaban Bajramović je poput antičkog junaka”

‘Slavu nije tražio, a postao je legenda, kralj i car.”

Zaradio je milione i potrošio sve. Njega su kroz život vodili ljubav i sloboda. Pjevao je o životu kako mu je dato… – ovim riječima reditelj Željko Mirković najavljuje svoj novi dokumentarni film ”Ja sam Šaban – Me sem Šaban“, koji će iz posebnog ugla gledaocima približiti život i stvaralaštvo neponovljivog muzičara Šabana Bajramovića, piše Blic.

Film se radi u produkciji “Optimistic filma” i trajaće 80 minuta, a Mirković, čija su ostvarenja osvojila do sada čak 58 internacionalnih nagrada, otkriva da već više od 10 godina radi na ovom dokumentarcu i očekuje da će premijera biti do kraja 2021. godine.

“Šaban Bajramović je Odisej slobode. On je poput antičkog junaka Odiseja prošao kroz svoj život na svom proputovanju ka svojoj kući nakon rata. Antički Odisej je putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima od izazova do izazova, vođen ljubavlju prema svojoj porodici i slobodi, a obdaren mudrošću i hrabrošću kao glavnim oružjem. Savremeni Šaban je putovao kroz život vođen ljubavlju i slobodom, jedino obdaren muzikom kao oružjem za ovo putovanje. Sve što se Šabanu Bajramoviću događalo kroz život izgleda da je tako trebalo i da se dogodi da bi on postao svjetska muzička legenda i simbol istinske slobode i ljubavi”, za Blic je rekao Mirković.

On otkriva da je kao veliki poštovalac i uživalac muzike Šabana Bajramovića upoznao slavnog muzičara još 2006. godine u rodnom Nišu.

“Mene je impresionirala njegova strast za slobodom i životom. Njegove pjesme su iz tog razloga ispunjene ljubavlju. Kroz njegove pjesme Šaban slika svoj život. Te pjesme su uvijek inspirisane životom. Njegovim i životom najbližih oko njega”, priča Mirković.

Prva snimanja za film počela su još 2008. godine. Snimljeno je dosta materijala, ali je pred rediteljem još mnogo posla da bi film uradili onako kako su zamislili.

“Snimali smo i neke svjetske i regionalne zvijezde koje više nisu sa nama kao što su Esma Redžepova ili Solomon Burke iz SAD. U filmu učestvuju mnogi poznati muzičari iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, SAD… Snima se u Nišu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Barseloni i Njujorku… Ideja je da se snimanje nastavi na jesen, u nadi da će se do tada epidemija završiti. Premijera se očekuje do kraja 2021. godine”, kaže Mirković, koji je i reditelj i producent filma.

You may also like
Arsenal fest u punom kapacitetu
Nove “Ratove zvijezda” prvi put režira žena
Holand, Garfild i Megvajer bi se mogli zajedno pojaviti u trećem nastavku Spider-Mana
Bend “Zvijer” predstavlja album “Navia (Zadah Jalovog Svijeta)”
);