Home > Muzika > Sleš nije samo jedan od najboljih gitarista na svijetu

Sleš nije samo jedan od najboljih gitarista na svijetu

Zahvaljujući gitarskim vještinama, ali i neobičnom stilu, Sleša je zaista teško ne primjetiti. Svi će ga prepoznati po neizostavnom cilindar šeširu smještenom na dugu i kovrdžavu kosu, a u njegovoj garderobi naći ćete kožnu odjeću, predmete od kože i… još kože.

Titula najbolje odjevenog gitariste, prema stručnom odabiru prestižnog Voguea, pripada slavnom gitaristi grupe Guns N’ Roses.

“Sleš, punim imenom Sol Hadson, je britansko-američki gitarista i član Rock & Roll Kuće Slavnih, a svi će ga prepoznati po neizostavnom cilindar šeširu smještenom na dugu i kovrčavu kosu. U njegovoj garderobi naći ćete kožnu odjeću, predmete od kože i još kože. Dok je na pozornici privlači pažnju”, naglasio je novinar Voguea, Kristijan Aler i dodao:

“Mnogi Sleša znaju iz vremena kad su “Guns N’ Roses” vladali muzičkom scenom, a ti dani svakako su uticali i na izgradnju njegovog imidža. Fotografije iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih pokazuju “klasičan Slash-stil”: majice s logotipima bendova, kožne pantalone, motorističke jakne, tona nakita i crni šešir kao glavni detalj.

Iako i pjevač Eksl Rouz s prepoznatljivim maramama takođe zaslužuje titulu modne ikone, Sleš je taj koji je svojim “badass” imidžom i dramatičnim šeširom zaokružio sliku benda.

U javnosti ponekad može da se vidi i bez kultnog šešira, ali Sleš se na pozornici i važnim događanjima gotovo nikad ne pojavljuje bez svog ‘zaštitnog znaka’.

Paralelno s razvojem karijere razvijao je svoj zvuk i svirao drugačije muzičke stilove ali, kako zaključuju iz Voguea, “njegov istančan modni ukus ostao je nepromjenjen”.

Kao izuzetno cjenjenom muzičaru, Slešu su kroz karijeru dodjeljene razne nagrade i priznanja, među kojima je, već spomenuto uvrštavanje u Rock & Roll Hall Of Fame a iste godine (2012), dobio je i svoju zvijezdu na Holivud bulevaru slavnih.

Najpoznatiji svjetski mediji redovno ga nazivaju jednim od najboljih gitarista pa ga je tako Rolling Stone uvrstio na spisak 100 najboljih gitarista svih vremena (i to na 6. mjesto) dok ga je Time magazine 2009. smjestio na sam vrh spiska “Najboljih 10 gitarista”.

Osim toga, Slešovi riffovi (poput onog iz GNR pesme “Sweet Child o ‘Mine”) nezaobilazni su uzori gitarskog svijeta, a njegove sviračke vratolomije nešto što mnogi pokušavaju da dostignu.

Uz djelovanje u ponovo okupljenoj postavi grupe “Guns N’ Roses” (čiji je evropski dio turneje otkazan zbog pandemije virusa korona), Sleš uspješno gradi samostalnu karijeru i paralelno živi svoje snove predvodeći svjetski poznate SMKC (Slash Featuring Myles Kennedy & The Conspirators).

Izvor: mixer.hr

);