Home > Muzika > Škola boemstva i umjetnosti uz Radeta Šerbedžiju na Kastelu

Škola boemstva i umjetnosti uz Radeta Šerbedžiju na Kastelu

Televizijski i pozorišni glumac, ljubitelj književnosti, strastveni ljubitelj fudbala, boem i muzičar Rade Šerbedžija nastupio je na sceni banjalučke tvrđave Kastel u okviru “Banjaluka festa”. Svojim nastupom zatvorio je prvi, mogu slobodno da kažem spektakularni, Banja Luka Fest. Za ovih pet dana Banja Luka Fest je pokazao kako izgleda jedan kvalitetan festival koji slavi muziku i postaje dio identiteta jednog grada. “Mogu slobodno da kažem da je festival prevazišao naša očekivanja, čak I pet puta više od toga. Jedva čekamo da sumiramo utiske i da se spremimo za sledeći festival. Nadam se da je svima jasno da ovakav festival ne može da se organizuje bez podrške sistema, mi smo imali jedan ozbiljan vetar u leđa, zato i Kastel i festival izgledaju ovako ovih dana. Naš cilj je da postanemo ozbiljan regionalno prepoznatljiv festival i mislim da u tome uspevamo, već sada sa prvom godinom festivala.” poručila je Biljana Čigoja, direktor Banja Luka Festa.

Pred punom tvrđavom koja je došla na veliko finale ovog sjajnog festivala izašao je Rade Šerbedžija praćen svojim sjajnim bendom “Zapadni kolodvor” . “Da vam kažem, imam dvije gošće i odmah ću početi sa njima. Nika i Sara iz Doboja” rekao je Šerbedžija. Rekao je prisutnima da se za vrijeme korone aktivirao na društvenim mrežama gdje je objavljivao svoje video sadržaje kako bi došao do publike, pa je tako upoznao Niku I Saru koje vole njegove pjesme. Nika i Sara su dvije predivne djevojčice koje su izvele pjesmu “Zaboravi” čuvenu pjesmu Branka Miljkovića sa kojom Rade inače započinje koncerte. Ovo nije prvi put da Šerbedžija nastupa u Banjaluci, pa je i večeras mnogobrojna publika došla da uživa u njegovom nastupu. Publike je bilo sa svih strana, ali su svi kao jedan pratili ovaj sjajni koncert i uživali uz sve pjesme. Bilo je tu omaža čuvenom Arsenu Dediću, niko ne izvodi Arsenove pjesme kao Rade. Zatim pjesma “Pismo iz Londona” koja je posvećena Đorđetu Balaševiću, koja ima posebnu emociju jer je Đole nažalost preminuo. Zatim “Meni se dušo od tebe ne rastaje još jednog Arsenovog vojnika, čuvenog Džonija Štulića. Nekoliko puta je Rade na oduševljenje publike silazio među narod, pjevao I uživao sa publikom, a posebnu emociju je izazvala pjesma “Ostala si uvijek ista” Miše Kovača. Spomenuo je Rade još jednu ljubav, a to je ona prema poeziji, pa nam je i recitovao neke pjesme. Izveo I pjesmu za svog pokojnog prijatelja, a našeg sugrađanina, Adema Slipca sa kojim je provodio vrijeme u Americi. Naravno kraj koncerta je rezervisan za čuvenu “Nedaj se Ines” koja je izazvala posebnu emociju kod publike. 

“Ne samo što ste svi lijepi I zgodni, zgodne zapravo, nego zato što je u Banjaluci I moja sestra Milica živjela. To je bio njen glavni grad koji I danas posjeti svakog ljeta. Zapravo, kad promislim, Banjaluka je I moj glavni grad. Ja sam rođen u Krajini. Nema granica, ne ovih koje su iscrtane, govorim o nekim granicama mentaliteta. Fudbal je bio moja užasno velika strast. Zapravo sam planirao, ne da budem pisac, ali želio sam se baviti književnošću, na primjer da budem profesor u srednjoj školi, da se bavim knjigama. Mnogo sam čitao u to vrijeme, ali onda me život odveo na neku drugu stranu I onda sam to što jesam sada. Iako se I dalje najviše bavim glumom I knjige neke isto objavljujem, to je zapravo više, jer još učim zanat. Ja sam, znate, jedan od vojnika Arsena Dedića. Njega sam obožavao I kada su bili najpopularniji Bitlsi ja sam I dalje Arsena Dedića obožavao. On je bio moj prozor u svijet, moja estetika, moj pogled na život.  vrijeme ima svoju posebnost, ne može se ovo vrijeme mjeriti sa vremenom moje mladosti. Ovo vrijeme je mnogo teže. Čitav svijet je postao komplikovan, život je postao komplikovan. Vidite ovaj virus koji se pojavio. Umorna je zemlja I umorni su ljudi I vrlo je teško danas mladim ljudima. Nekada je bilo više vazduha, više kisika, više svega. I vrijeme je drugačije, mi mislimo da je uvijek isti ritam I sekunde I minute, ali nije. Mi smo imali više vremena za sebe, za ljepotu, a danas je sve postalo užasno brzo. Meni je žao danas mladih ljudi, mada opet vidim kako se dobro snalaze. Ne daju se, a to je lijepo. Opet mislim da će se sve zaustaviti I da će doći vrijeme lakšeg ritma, da će se lakše disati . Novi album “Ne okreći se sine” je nastao zapravo slučajno, kad je nastala korona na neki način sam počeo neke pjesme raditi, svoje, a onda su neki prijatelji moji došli I rekli da imaju pjesme baš za mene. Prijatelji moji u toj dokolici od korone su pisali meni pjesme. Napravio sam taj sjajan duet sa Gabi Novak, ona je stvarno carica, u tim godinama tako izgledati I tako pjevati, ne znam ko na svijetu može. Napravili smo taj duet Arsenove pjesme „Otkako te ne volim“, obrade Crvene Jabuke.” Ispričao je Rade Šerbedžija o Banja Luci, o svojoj bogatoj karijeri, kao i njegovom viđenju trenutne situacije.

You may also like
LUZ KASAL nastupila na BL Festu: Španska diva oduševila Banja Luku
Spektakularno otvaranje drugog Banja Luka Festa
VELIKO INTERESOVANJE ZA BANJA LUKA FEST: Rasprodat koncert Zdravka Čolića, sve manje ulaznica za ostale programe
DVIJE DIVE NA BANJA LUKA FESTU:
Koncerti Josipe Lisac i Luz Kasal 7 i 8. jula
);