Home > Muzika > Sejo Sexon za Eho: Živimo ko Robinzoni u nekom svom skučenom prostoru, već godinu i po dana

Sejo Sexon za Eho: Živimo ko Robinzoni u nekom svom skučenom prostoru, već godinu i po dana

Zabranjeno pušenje će nastupiti na prvom “Nektar Garden Festu” u Ljetnoj bašti u Prijedoru, na veliku radost publike.

Ovaj sjajni bend karakterišu sjajna energija, odlična komunikacija sa publikom i mnogo bezvremenskih hitova koje publika obožava. Zahvaljujući Garden Festu uživaćemo u njihovom nastupu 23. jula u Prijedoru. Tim povodom smo pričali sa frontmenom benda Davorom Sučićem, poznatijim kao Sejo Sexon.

EHO:Šta publika može očekivati na Garden festivalu u Prijedoru, dugo vas nije bilo u ovom kraju, ljudi su se poželjeli, pa ako nam možete reći koji repertoar će te izvesti?

Sejo Sexon: Za ovo par koncerata koje smo uspjeli uraditi, vidjeli smo da se publika poželjela, i mi smo se poželjeli, svima nam je nedostajalo to druženje. Ostajali smo sa ljudima do duboko u noć, poželjeli smo se novih faca, novih priča, tako da smo se družili sa ljudima. Publika se poželjela bendova i bendovi publike, živimo ko Robinzoni u nekom svom skučenom prostoru, već godinu i po dana. Sad je sjajna prilika da se vidimo u nekom normalnom prostoru, da radimo ono za šta nas je Bog stvorio i u čemu smo najbolji, da možemo opet da radimo i da osjetimo da imamo svoju svrhu. Radujemo se koncertu i vidimo se.

EHO: Nastup je festivalskog tipa ovaj put, da li više preferirate festivalske ili koncertne nastupe, gdje publika bolje reaguje?

Sejo Sexon: Naše festivalske svirke su maratonske kao i na koncertima, mi i na festivalima sviramo minimum dva sata. Imamo dosta pjesama u arsenalu, pa možemo da se prilagodimo i publici i trenutku. Trudimo se uvijek da uvodimo nešto novo, da imamo repertoar zanimljiv za publiku, osnovni cilj je da publika izađe sa osmjehom nakon svirke. Koncerti su drugačiji jer ne moramo gledati na vrijeme, možemo da se, što mi u Bosni kažemo, razmašemo i da sviramo šta želimo, pa tako koncerti i traju nekad tri ili četiri sata. Tada izvodimo neke pjesme koje rijetko sviramo, koje publika rijetko ima priliku čuti.

EHO: Godinu i kusur smo okruženi sa situacijom oko pandemije virusa korona, kako ste Vi proveli to vrijeme “lockdowna” i zabrane izvođenja muzike uživo?

Sejo Sexon: Ovaj lockdown je kao duža zima. Mi smo mnogo na cesti, putujemo i sviramo, a ova situacija nas je vratila u one prapočetke, kada smo imali mnogo proba i mnogo vremena posvetili komponovanju. Mene je podsjetilo baš na taj period mladosti kada smo se posvećivali probama i stvaranju novih pjesama. Tako smo i sada, da ne zahrđa mašina, puno komponovali i stvarali. Imamo novih 18 pjesama, i nadam se da ćemo na jesen, ako mjere malo popuste, promovisati taj CD po čitavom regionu.

EHO: Kako je po Vašem mišljenju uticala sva ova situacija na muzičare, ali i na publiku, koliko će nam trebati vremena da se potpuno vratimo u normalu?

Sejo Sexon: Nažalost, mislim da nećemo skoro, ako se nastavi ovakav otpor cijepljenju. Ta moda oponiranja vlasti i stručnjacima, neće donijeti ništa dobro, prenijela se na jedan teren gdje mislim da neće biti dobro. Mislim da je otpor prema cijepljenju besmislen i da u nekim stvarima treba poslušati stručnjake, koji imaju iskustva u ovim stvarima. Jako se slabo odvija cijepljenje u svim ex yu zemljama, bojim se da ako se ovako nastavi da ćemo imati loš scenario, ali nadam se da griješim, pa vidjećemo.

EHO: Šta Zabranjeno pušenje sprema u budućnosti, da li imate neke nove datume u najavi ili možda spremate neki novi materijal?

Sejo Sexon: Namjeravamo na jesen snimiti spot za pjesmu “Svjetla Sarajeva” sa albuma “Šok i nevjerica”, snimaćemo u opštini Ilidža i u okolici, na Stojćevcu ispod Igmana, tako da ćemo malo uživati u prirodi i popraviti krvnu sliku. Onda pred Novu godinu vjerujemo da ćemo objaviti novi album sa nekih 18 pjesama, koji će biti naša uspomena na ovo sve sa koronom.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

Foto: Zabranjeno pušenje/Facebook

You may also like
ODRŽANO PRVO VEČE ŠA FESTA
Počinje prijedorski “ŠA fest”
Bechar5 iz Prijedora predstavili singl “Donji Dio Neba” (VIDEO)
Gitarski rifovi i deveta umjetnost obilježili drugo festivalsko veče „Nektar Garden Festa“
);