Home > Muzika > “Rock Simfonija” održala istorijski rokenrol čas

“Rock Simfonija” održala istorijski rokenrol čas

Sinoć je Banja Luka uživala uz Rock Simfoniju, koja je proslavila prvih pet godina postojanja spektakularnim koncertom u Banskom dvoru, ali to nije bitno, bitno je ono što je ta sjajna ekipa predvođena Draganom Moconjom poklonila nama.

Ljudi, u Banskom dvoru ste mogli čuti bendove poput “Motorheada”, “System of down”, “Metallice” i to je meni najbolji osjećaj i doživljaj u mom rodnom gradu i na tome sam vječno zahvalan.

Koncept koncerta je istorija rokenrola, tako da je prije svake pjesme išao intro sa objašnjenjem o izvođaču i pjesmi. Nameće se logičan zaključak da se koncert otvara legendarnim hitom Čak Berijem i pjesmom “Johnny be good” koju je Davor Tojčić donio fenomenalnom energijom. Sljedeći su “Beatles- Eleonor Rigby” i izlazak Milane Smiljanić na scenu, djevojka sa moćnim vokalom koji nas svaki put oduševi uz maestralnu pratnju hora savršeno donijela ovu pjesmu, znate onaj opšti najež koji vas obuzima.

Posebna je privilegija uopšte ovu pjesmu čuti uživo jer od kad su Džon Lenon i Džordž Harison opravdano odsutni nije bilo prilike. Za energiju i psihodeliju Džima Morisona pobrinuo se Vanja Cvijanović iz benda “KOB”, a za sjajan zvuk “Hammond” orgulja Zlaja Mirić i počastili nas sa “Doors- Break on trought”. Na red dolaze “Rolling Stones-Paint in black” i na bini je ponovo Davor Tojčić sa onom sjajnom energijom koja vam uvijek prija.

Kralj nije mrtav, naravno ne može proći bez Elvisa i bezvremenskiog hita “Suspicious minds” za koji se i vokalom i pokretima i energijom pobrinuo Bojan Madžar koji je dokazao da se kralj povukao u svoju vilu u Grejslendu i da će se vratiti kad mu bude ćejf.

E sad, “Deep Purple” i pjesma “Child in time”, karakteristika za ovaj bend su “Hammond” orgulje, a mi smo imali čast da slušamo kako ih svira Stefan Nikić, najveći živi obožavatelj Džona Lorda (klavijaturiste grupe “Deep Purple”) i čovjek za kojeg imam privilegiju da kažem da je moj prijatelj. Kombinacijom njega i nevjerovatnog vokala Milane Smiljanić svijet je stao na par minuta a mi smo bili najprivilegovanija rok publika na planeti. Rock and roll ne bi postojao da nije bilo Džimi Hendriksa, pa tako ni ovaj koncert ne bi imao smisao da Dejan Najdanović Najda nije izašao sa crnim fenderom i sjajnim vokalom te nam odsvirao “Foxy Lady”.

“Ovo je veliki uspeh, ova petogodišnjica i meni je posebno drago što sam deo toga, jer ovo je bitan jubilej za koji se nadam da će potrajati neko izvesno vreme. Saradnja sa njima je veoma laka zato što su momci profesionalni i unapred su znali šta ćemo to da radimo jer na kraju krajeva iz tih pesama se i učila prava istorija rokenrola i zadovoljstvo je raditi sa tim”, rekao je Dejan Najdanović Najda.

On je dodao da slabo prati dešavanja te da je rokenrol scena postala namjenska.

“Ima tu onih koji imaju nešto novo da kažu i postoje definitivno, ali možda im sistem ili nešto drugo ne omogućava da dođu u priliku na većoj sceni da to prikažu publici, ali rokenrol je borba i inat i ko se ovim bavi mora da bude spreman da to radi iz inata, ali prvenstvno iz ljubavi”, naglasio je Najda.

Kao član grupe “Smak”, Najda nas je počastio i izvedbom pjesme „Crna dama“ i na tome mu beskrajno hvala.

“Queen”, znate ona grupa koja je punila stadione, i fenomenalni Fredi Merkjuri. Medli hitova “We will rock you/Bohemian rhapsody” otpjevala je Milana, a orksetrom je dirigovala Branka Radošević- Mitrović koja je na samom početku i stvaranju “Rock Simfonije” doprinijela razvoju i nastanku svega ovog i koju je pravo zadovoljstvo gledati na sceni.

“Osjećam se sjajno i božanstveno, predivno je vidjeti nešto na samom početku kao malo dijete koje sada ima pet godina i funkcioniše odlično, onda čovjek stvarno bude sretan i zadovoljan” rekla je Branka za naš portal.

“AC DC-Higway to hell” je pjesma koja je publici predstavila Tijanu Jovanović, glumicu i pjevačicu koja je ovaj hit svojim sjajnim vokalom i odličnom energijom otpjevala. Vrijeme je za jedan od najcijenjenijih bendova a to je “Motorhead” sa pjesmom “Ace of spades”, a da se sjetimo pokojnog Lemija i energije koju je nosio sa sobom maestralno se pobrinuo Marko Tica, čovjek iza miksete koji se brine da kompletna produkcija “Rock Simfonije” zadovolji publiku i napravi one sjajne uspomene na njihove koncerte.

Nizali su se rokenrol hitovi “David Bowie-Under pressure”, “Prince-Purple rain”, “Guns n roses- Paradise city” u maestarlom duetu Tijane i Bojana. “Metallica-Enter Sandman”, “Nirvana-Heart sharped box”, “The Cranberries-Zombie”, “System of a down-Aerials”, “Evansescense- Bring me to life” i “Amy Winehouse-Rehab”.

Finale koncerta i još jedan gost, sjajni Marko Šelić Marčelo koji je već nekoliko puta nastupao sa “Rock Simfonijom”. Dočekan aplauzom publiku je počastio pjesmom “Sunce”.

“Naša saradnja je sjajna i zato je produžavamo. Od početka je to bila saradnja u roku od odmah, klik u roku od odmah i nadam se da će saradnja još dugo trajati. Inače smo do sada izvodili pesme “Sveti bes” i “Pegla” koje su možda najmračnije u mom repertoaru a ovoga puta smo izveli pesmu “Sunce” čisto da ljudi ne odu kući za idejom da je sve propalo nego da ima nade.“ rekao je Marčelo za naš portal.

Publika je na samom kraju glasno i snažno aplaudirala pokušavajući tako da se zahvali i oduži “Rock Simfoniji” za ono što joj je pružila, a Dragan Moconja je održao jedan iskren i emotivan govor koji je manifest zahvalnosti svim ljudima koji su učestvovali u stvaranju svega ovoga i publici koja je vjerna već pet godina.

Ponaosob se zahvalio svakom članu i pozvao nas da budemo veseli i da slušamo jebeni rokenrol. Kao i svaki pravi slavljenik imao je pravo na želju tako da je poželio ponovo da se izvede “Child in time” a mi smo ponovo uživali u onom momentu kad svijet stane na par minuta o kojem sam vam ranije pisao.

“Ovo je prvi konceptualni koncert “Rock Simfonije”, ovo je možda nešto najzahtjevnije što smo uradili do sad. Prošlo je pet godina, prije pet godina smo na ovom mjestu mislili da ćemo napraviti samo taj koncert i to je to, a vidite nas sad. Veliko je interesovanje publike, karte za ovaj koncert su planule za dva dana. Nažalost iz mogu slobodno reći glupih razloga nismo mogli da uradimo još jedan koncert, logistika nam nije dopustila, ali spremamo veliki koncert na ljeto na tvrđavi Kastel, tako da svi koji večeras nisu sa nama vidimo se tad”, rekao je Moconja.

I tako je ovaj koncert otišao u one sjajne i fenomenalne događaje koje će Banja Luka pamtiti jako dugo, mora jer ja znam da ja hoću.

Zoran MATIĆ

Foto: Vedran Ševčuk Alf

You may also like
Objavljen zvanični line-up drugog po redu Nektar Garden Fest-a
Marčelo predstavio singl “Dvadeset” i najavio album “Nojeva varka”
Moconja za Eho: Pomjeranje granica kod “Rock Simfonije” je neminovno
Najda za Eho: “Sistem bi trebao da nas motiviše da možemo da živimo od toga što stvaramo”
);