Home > Muzika > “Rock opera” nastupila u Banjaluci: Spektakl sa bezvremenskim hitovima

“Rock opera” nastupila u Banjaluci: Spektakl sa bezvremenskim hitovima

Sinoć je banjalučka publika u Sporstkoj dvorani Borik uživala u koncertu „Rock opere“, orkestra koji dolazi iz Novog Sada i koji je donio predivnu kombinaciju klasičnih instrumenata, aranžmana i bezvremenskih rokenrol hitova.

Orkestar čine Novosadski Big bend, hor i orkestar Srpskog Narodnog pozorišta, bend i vokalni solisti pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Divna energija između publike u dvorani Borik i ovog sastava proizilazi iz toga što je set lista bila sastavljena od pjesama koje jednostavno mame osmjeh na lice, a i iz toga što je publika navikla da uživa u ovakvim izvedbama uz banjalučku Rock Simfoniju, te je zabava bila zagarantovana.

Program je započeo hor uz pjesmu „Final Coundown“, a zatim se na bini pojavljuje Zoran Šandorov koji je publiku počastio maestralnom izvedbom „Smoke on the water“ od legendarnih rokera Deep Purple. Zoran će tokom koncerta publiku iznenaditi sa izvedbama grupe Queen, i sa sjajnim medlijem Steve Wondera ( Superstition, I wish i Sir Duke).

„Sve je ovo je fenomenalan osećaj i sjajno iskustvo! Rock Opera, svi ovi ljudi, Fedor koji je sve ovo organizovao sve se to nekako poklopilo i publika sjajno reaguje na to i to je ono najbitnije. Već 20 godina sam operski pevač, ali svakoj vrsti muzike prilazim sa istim žarom i nadam se da publika to oseti.“ rekao je Zoran Šandorov za naš portal.

Osoba koja je takođe fascinirala publiku je Danka Adamov, jedna predivna i magična žena moćnog vokala, inače glumica SNP Novi Sad i član hora. „Par godina za nas-EKV“ ,“Light my fire-Doors“,“We will rock you-Queen“ su samo neke od pjesama kojima je počastila publiku. Svaka donesena na jedinstven i iskren način nagrađena je aplauzom.

“Specifično je što pretežno soprani budu solisti, međutim odlučili smo se da ja kao alt sa tom malo tamnijom bojom budem solista, i pokazalo se kao dobra ideja i publika je to odlično prihvatila. Pesmu „Light my fire“ sam ja dodala programu, nije bila u prvoj verziji programa. Veliko je zadovoljstvo nastupati u ovakvom sastavu, odlično se osećamo na bini dok traje koncert, i uživamo i mi i publika a to je najbitnije.“ rekla je Danka Adamov za Eho-portal.

„Help-Beatles“ i „Another brick in the wall“ su samo neki od hitova koje je maestralno izveo hor na opšte oduševljenje svih u sali. Iznenađenje večeri je bila gošća Maja Manojlović, solistkinja iz Banja Luke koja je svojim sugrađanima otpjevala „I love rock and roll-Joan Jett“ i bila nagrađena aplauzom. Dragana Keller je publiku oduševila sa „Proud Mary-Tina Turner“ i „Ljuljaj me nežno-Oliver Mandić“ dok je Nikola Mijić iznenadio sve prisutne sa „Whiter shades of pale-Procol Harum“.

Finale koncerta pripalo je Šandorovom, od početka publika je navikla da će je njegov vokal oduševiti ali nismo očekivali tako maestralne izvedbe „Stairway to heaven-Led Zeppelin“ i „Bohemian rapsody- Queen“ koje su sve prisutne ostavile bez daha. Nagrađen aplauzom završio je koncert. Publika nije dala orkestru da se tako brzo oprosti sa njima te je bis bio neminovan, svi solisti zajedno izveli su „We are the champions-Queen“ i „Crazy little thing called love-Queen“ te se tako oprostili od banjalučke publike.

Razgovarali smo sa Fedorom Vrtačnikom o tome šta je bilo najteže pripremiti u ovakvom proektu, kakav odnos treba imati prema muzici a i o banjalučkoj Rock Simfoniji.

„Definitivno najteže je bilo uraditi aranžman za „Boemsku rapsodiju“, jer je to delo najkompleksnije, traje šest minuta i jedino može da se izvede u ovakvoj varijanti sa orekstrom i drago mi je što će to banjalučka publika moći da čuje. Znate kako, muzika nije stala sa Bahom, desio se Fredi Merkjuri, Deep Purple, Zeppelin i to mladi slušalac želi da čuje, i treba da čuje. Drago mi je da su mladi ljudi to prepoznali, i da rade i stvaraju u tom smeru, to me jako raduje. Lično nisam imao priliku da čujem banjalučki orkestar „Rock simfonija“ ali ako im ikako možemo pomoći tu smo“, rekao je Fedor za Eho-portal.

Zoran MATIĆ

You may also like
Banjalučka “Rock simfonija” predstavlja novi singl “Čovjek iz ogledala” (VIDEO)
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Devetke stižu na Freshwave!
);